Γενικοί κανόνες ψησίματος και μαγειρέματος με αλεύρι χωρίς γλουτένη

Παγκόσμιο προϊόν: Πως να

Καθώς είναι γνωστό ότι χάρη στη γλουτένη οι ζύμες έχουν συνοχή και αφράτο αποτέλεσμα, θα πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες συνταγές όταν χρησιμοποιείται αλεύρι χωρίς γλουτένη.

Τα άλευρα χωρίς γλουτένη είναι λίγο διαφορετικά από το κλασικό αλεύρι από σιτάρι, σίκαλη ή ντίνκελ. Γι’ αυτό και διαφέρουν οι ποσότητες των υλικών. Όμως υποσχόμαστε ότι οι συνταγές μας είναι νόστιμες και έχουν επιτυχία!

Ειδικά στην αρχή, όταν γίνεται η μετάβαση σε τρόφιμα χωρίς γλουτένη, χρειάζεται κανείς λίγη βοήθεια και επεξηγήσεις. Για να σε βοηθήσουμε ώστε το ψήσιμο και η μαγειρική με αλεύρι χωρίς γλουτένη να γίνουν πιο απλά, ακολουθούν οι σημαντικότεροι κανόνες. Όλοι εμείς από τη Schär σου ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Διάβαζε τη συνταγή πολύ προσεκτικά: ακριβώς όπως στη μαγειρική με υλικά που περιέχουν γλουτένη, θα πρέπει να γίνεται προσεκτική ανάγνωση των συστατικών και των ποσοτήτων. Να έχεις κοντά σου έτοιμα για χρήση ζυγαριές, κούπες, κουτάλια, αναδευτήρες και ότι άλλο χρειάζεται.

Θερμοκρασία και κοσκίνισμα: όλα τα συστατικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης τα στερεά υλικά, όπως αλεύρι, μαγιά κ.λ.π θα πρέπει να είναι κοσκινισμένα.

Καθαριότητα: οι επιφάνειες που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων επιμελώς καθαρισμένες, ώστε να αποφευχθεί πιθανότητα επιμόλυνσης.

Προσαρμογή ποσοτήτων και αναλογιών: το αλεύρι χωρίς γλουτένη έχει άλλες ιδιότητες σε σχέση με το συνηθισμένο αλεύρι και απαιτεί ως επί το πλείστον ειδικές συνταγές με άλλες αναλογίες ποσοτήτων και συστατικών.

Έχε πίστη στη συνταγή: το κατάλληλο αλεύρι και μια ακριβής αναλογία ποσοτήτων, είναι στις συνταγές το σημαντικότερο. Γι΄αυτό καλό είναι να μένεις πάντα πιστός/ ή στη συνταγή!

Περισσότερο νερό: η παρασκευή  μιας ζύμης χωρίς γλουτένη χρειάζεται περισσότερο νερό από ότι για μια συνηθισμένη ζύμη.

Προσοχή κολλάει: η ζύμη χωρίς γλουτένη κολλάει περισσότερο στα χέρια και στα είδη μαγειρικής. Έτσι συστήνουμε να χρησιμοποιείς λαδόκολλα για να καλύπτεις ταψιά και φόρμες ψησίματος. Επίσης, κατά τη διάρκεια της παρασκευής και επεξεργασίας της ζύμης καλό είναι να αλευρώνεις ή να βουτυρώνεις τα χέρια σου. Τέλος, όταν θέλεις να ανοίξεις με τη ζύμη φύλλο είτε για τάρτα, είτε για να κόψεις μπισκότα με κουπ πατ, δοκίμασε να την ανοίξεις βάζοντάς τη ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες.

Εφόσον χρησιμοποιείς και δίνεις προσοχή σε αυτούς τους κανόνες, δεν έχεις τίποτε να φοβάσαι. Εμπρός λοιπόν, δρόμο για την κουζίνα και καλή επιτυχία!