Γλυκά Χριστούγεννα χωρίς γλουτένη

Παγκόσμιο προϊόν: Πως να

Η χαρά βρίσκεται στην προετοιμασία. Κάντε την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα πιο γλυκιά για εσάς και τα παιδιά σας με ιδέες για φουρνίσματα χωρίς γλουτένη από διάφορες χώρες!

Χιονονιφάδες που χορεύουν, καμπανάκια που ηχούν, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και γιορτινές μυρωδιές από τον φούρνο: για μας τα Χριστούγεννα είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου. Αν θέλετε να προετοιμάσετε μόνοι σας τα γλυκά των Χριστούγέννων, συστήνουμε ιδιαίτερη προσοχή με την προετοιμασία των συστατικών.

Το απλούστερο θα ήταν, η προετοιμασία γλυκισμάτων χωρίς γλουτένη για όλη την οικογένεια. Στην αντίθετη περίπτωση, τα γλυκίσματα χωρίς γλουτένη να αποθηκευθούν άμεσα σε δοχεία πριν προχωρήσετε στην παρασκευή γλυκισμάτων που περιέχουν γλουτένη.

Καθώς τα παιδιά στην κεντρική Ευρώπη περιμένουν τον μικρό Χριστούλη, τα Ισπανάκια πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τις αρχές  Ιανουαρίου. Μόνο τότε οι τρεις ιεροί βασιλιάδες φέρνουν τα δώρα! Όσο και διαφορετικά αν είναι τα έθιμα στις διάφορες περιοχές της Ευρώπης, όλα χαρακτηρίζονται από την παιδική προσμονή. Αλλά και το πρόθυμο μαγείρεμα αλμυρών και γλυκών σπεσιαλιτέ.

Παιδιά ελάτε! Ώρα να ψήσουμε μπισκότα!

Στις γερμανόφωνες χώρες κάπως έτσι είναι το κάλεσμα για τη συμμετοχή των παιδιών στο ψήσιμο των χριστουγεννιάτικων μπισκότων. Πολύ αγαπημένα είναι τα μπισκότα με τη κλασσική ζύμη για Spitzbuben. Εκεί τα παιδιά βγάζουν τη φαντασία τους: αστέρια, καρδιές, αγγελάκια και διακόσμηση με ζαχαρωτά και γλάσσα. Πολλές οικογένειες φτιάχνουν ακόμα και 50 διαφορετικά είδη αυτών των μπισκότων. Αποθηκεύονται σε γιορτινά δοχεία, μπαίνουν κάτω από το δέντρο και παραδοσιακά ανοίγονται την παραμονή των Χριστουγέννων.

Από τον Sinterklaas στον Pere Noel

Περνώντας στα βορειοδυτικά, τα παιδιά γίνονται ευτυχισμένα νωρίτερα: στο Βέλγιο και την Ολλανδία, ο Sinterklaas κάνει τις βόλτες του πάνω από τις στέγες το βράδυ της 5 ης Δεκεμβρίου. Ιδιαίτερα χαριτωμένα τα εδέσματα από το Βέλγιο, όπως τα μπισκότα καραμέλας και τα Lebkuchen, τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν στο Dinant πριν από περίπου 1000 χρόνια.

Στην Ολλανδία, οι ξηροί καρποί είναι κυρίαρχοι στα χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Και οι Γάλλοι γιορτάζουν το ρεβεγιόν με ειδικές λιχουδιές, όπως συκώτι χήνας, γαλοπούλα ή στρείδια.

Χριστουγεννιάτικα γλυκά της Μεσογείου

Κατεβαίνοντας προς το νότο, στην Ελλάδα κατά παράδοση κάθε νοικοκυρά φτιάχνει τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Και φυσικά για την Πρωτοχρονιά, που ο Αγιος Βασίλης φέρνει τα δώρα, δεν λείπει ποτέ η βασιλόπιτα με το φλουρί που θα καθορίσει τον τυχερό της νέας χρονιάς.

Στην Ιταλία το πανετόνε αποτελεί τον πρωταγωνιστή των Χριστουγέννων όλο το χρόνο. Είτε τα δώρα τα φέρνει η μάγισσα Befana ή το Babbo Natale!