«Δοσομετρικές διευκρινήσεις» για συνταγές χωρίς γλουτένη!

Παγκόσμιο προϊόν: Πως να

Η Κοιλιοκάκη έχει ως μοναδική θεραπεία την διατροφή χωρίς ίχνη γλουτένης! Αυτό λοιπόν είναι «ευχή και κατάρα», αφού άλλοι λατρεύουν τη μαγειρική και άλλοι όχι! Για όσους λοιπόν τώρα ξεκινούν να πειραματίζονται με συνταγές χωρίς γλουτένη σας έχουμε μερικές «δοσομετρικές διευκρινήσεις» για να σας το κάνουμε λίγο πιο εύκολο!

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που συναντάμε στις συνταγές είναιτα «σκεύη της κουζίνας«!! Φλυτζάνια, κούπες κουτάλια, κουταλάκια, όλα επιστρατεύονται για μέτρημα! Αυτό όμως δεν είναι πολύ εύκολο να μετρηθεί με ακρίβεια από κάποιον που δεν έχει εμπειρία ώστε να δουλεύει «με το μάτι»!

Καλό θα ήταν να προμηθευτείτε κάποια δοσομετρικά εργαλεία όπως δοσομετρικές κούπες και κουταλάκια. Έτσι όταν διαβάζετε σε συνταγή τη λέξη φλυτάνι ή κούπα να χρησιμοποιείτε μια δοσομετρική κούπα, αν λέει φλιτζανακι καφε να βάετε το 1/4 της δοσομετρικής κούπας. Μπορείτε επίσης να έχετε μια μετρίου μεγέθους κούπα και να χρησιμοποιείτε αυτή ως δοσομετρητή. Από την άλλη στα κουταλάκια τα πράγματα είναι πιο εύκολα σχετικά γιατί είτε θα γράφουν κουταλι σούπας είτε κουταλακι του γλυκού. Τα περισσότερα κουτάλια είναι περίπου ίδια οποτε πάλι μπορείτε να έχετε δύο πολύ κοινά κουτραλια και να χρησιμοποιείτε αυτά!

Αν τώρα θέλετε περισσότερη ακρίβεια και είστε «φίλοι» του ζυγίσματος υπολογίστε ότι 1 κούπα είναι περίπου 240 ml. Αυτό είναι για τα υγρά υλικά που τα μετράμε σε ml. Για τα στερεά υλικά όπως το αλεύρι που μας απασχολεί σε συνταγές χωρίς γλουτένη υπολογίστε ότι μια κουταλιά της σούπας είναι 8,75 γραμμάρια και μια κούπα είναι περίπου 140 γραμμάρια. Καλό θα ήταν να μην αλλάζετε τις συνταγές όταν είστε αρχάριοι και να ακολουθείτε τις οδηγίες ακριβώς.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν διαθέσιμοι διάφοροι πίνακες μετατροπών υλικών που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τις μετατροπές που θέλετε! Αν από την άλλη σας αρέσει μια συνταγή από ξένο site, μπορείτε να δείτε εδώ κάποιες μετατροπές:

  • 1 ounce = 28,34 γρ
  • 1 pound =  453 γρ
  • 1 g = .035 oz
  • 1 kg = 2.2 lb