Πώς κάνω την κουζίνα μου glutenfree;

Παγκόσμιο προϊόν: Πως να

Προκειμένου να οργανώσεις με ασφάλεια την κουζίνα σου για glutenfree διατροφή, δες τις ακόλουθες συμβουλές.

Η σκόνη από αλεύρι ή τα ψίχουλα από προϊόντα που περιέχουν γλουτένη κρύβονται σε γωνίες συρταριών και σε ντουλάπια. Όπως και σε συσκευές της κουζίνας.

Ιδίως όταν άλλα μέλη της οικογένειας τρέφονται με τις συμβατικές τροφές θα πρέπει να εξαλείφεται ο κίνδυνος επιμόλυνσης. Γι’ αυτό προτείνεται η κουζίνα να καθαρίζεται εκ βαθέων! Προφανώς. Και μετά;

Οι ακόλουθες συμβουλές θα σε βοηθήσουν στην περίπτωση κοιλιοκάκης, ευαισθησίας στη γλουτένη/σιτάρι ή στην αλλεργία στο σιτάρι. Έτσι θα οργανώσεις την κουζίνα σου σε όλα τα επίπεδα!

Καθαρές επιφάνειες

Να τοποθετείς γεύματα χωρίς γλουτένη μόνο σε καθαρές επιφάνειες και πάγκους εργασίας. Τα μαγειρικά σκεύη (ξύλινες κουτάλες, κόσκινο κ.λ.π) θα πρέπει να τα πλένεις καλά πριν από κάθε χρήση.

Στο ψήσιμο σε ταψιά ή φόρμες να χρησιμοποιείς πάντα λαδόκολλα. Σημεία με γραντζουνιές ή γδαρμένα πλαστικά μπολ και δοχεία θα πρέπει να αντικαθιστούνται με νέα καθώς δεν καθαρίζουν σωστά.

Επίσης, σφουγγαράκια, πανιά καθαρισμού και πετσέτες πρέπει να είναι απαλλαγμένα από γλουτένη και να αντικαθίστανται τακτικά.

Όχι ψίχουλα γλουτένης στη ψωμιέρα

Για παράδειγμα το πρωινό: τα ψίχουλα που περιέχουν γλουτένη μπορούν να μεταφερθούν ακόμα και με το μαχαίρι που κόβεις το ψωμί. Φρόντισε να χρησιμοποιείς τη δική σου μαρμελάδα και μέλι.

Οργάνωσε την κουζίνα και τα ντουλάπια σου

Χώρισε αυστηρά τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη από αυτά που δεν περιέχουν. Φτιάξε έτσι την δική σου glutenfree γωνία. Σε αυτό βοηθάνε χωριστά σκεύη για το ψωμί και τα μπισκότα. Ακόμα και το αλεύρι και τα υλικά που χρησιμοποιείς για το ψήσιμο θα πρέπει να τα αποθηκεύεις σε πλασικά δοχεία αεροστεγώς κλειστά. Η χρήση ετικετών βοηθάει πολύ και ακόμα και το δικό σου βούτυρο καλό είναι να βρίσκεται σε κλειστό δοχείο.

Μαγειρικά σκεύη από σιλικόνη ή ανοξείδωτο ατσάλι

Φρόντισε να έχεις την δική σου τοστιέρα και το δικό σου καλάθι για ψωμί. Επίσης θα χρειαστείς σακουλάκια μεταφοράς του τόστ σου. Καλό θα ήταν να έχεις και έναν τρίφτη ή μύλο άλεσης αποκλειστικά για δική σου χρήση. Προσοχή πρέπει να δίνεται προτείστως στην επιλογή υλικού κατασκευής: στο ξύλο φωλιάζει ευχάριστα η γλουτένη, οπότε καλό είναι να έχεις σκεύη και εργαλεία από σιλικόνη και ανοξείδωτο ατσάλι. Υλικά που καθαρίζονται στην εντέλεια!

Μαγείρεμα και ψήσιμο

Κατά βάση ισχύει: κατά την προετοιμασία των γευμάτων τα χωρίς γλουτένη θα πρέπει να παρασκευάζονται πρώτα. Εάν δεν υπάρχει χώρος, ψήσε ή βράσε πρώτα τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Εάν μαγειρεύεις και γεύματα που περιέχουν γλουτένη για μέλη της οικογένειας, τότε χρησιμοποίησε ξεχωριστές κατσαρόλες και κουτάλες για το ανακάτεμα. Όταν τηγανίζεις πατάτες ή κάποιο γλυκό, λαχανικά ή φρούτα μην χρησιμοποιείς την ίδια φριτέζα ή τηγάνι. Και φυσικά όσες τροφές περιέχουν γλουτένη δεν ανήκουν στην ίδια κατσαρόλα με αυτά που δεν περιέχουν γλουτένη. Το ίδιο ισχύει και με το σουρωτήρι για τα ζυμαρικά: μόνο τα glutenfree!

Στο ψήσιμο στον φούρνο τα χωρίς γλουτένη ψήνονται στο πάνω μέρος του φούρνου και τα χωρίς γλουτένη στο κάτω μέρος. Αλλιώς καλύπτεις καλά με αλουμινόχαρτο τα glutenfree.

Τα περισσότερα γεύματα μπορούν να παρασκευάζονται χωρίς γλουτένη, ώστε να είναι κατάλληλα για όλη την οικογένεια. Αυτό γλιτώνει χρόνο, δουλειά και χρήματα.

Γενικές συμβουλές γύρω από την υγιεινή της κουζίνας.

Μια χρήσιμη συμβουλή: να πλένεις συχνά τα χέρια σου! Τα πιάτα χωρίς γλουτένη δεν θα πρέπει να πρέπει να τα αγγίζουν αλευρωμένα χέρια. Και επίσης δεν πρέπει να αγγίζεις αλευρωμένες συσκευές. Είναι επίσης σημαντικό, να ξεχωρίζεις τα καθαρά σκεύη από επιφάνεις που έχουν άπλυτα ή ωμά τρόφιμα. Για ωμά τρόφιμα, ιδίως κρέας, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ξεχωριστά πιάτα και μαχαιροπίρουνα. Οι πετσέτες κουζίνας, τα σφουγγαράκια κλπ θα πρέπει να πλένονται και να αντικαθιστώνται συχνά.