ΖΑΒΟΛΙΑΡΙΚΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΙΛΙΑ; ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!

Παγκόσμιο προϊόν: Πως να

 

Πριν από λίγο καιρό μου τηλεφώνησε η φίλη μου Άννα και μου διηγήθηκε μια ιστορία, την οποία όλο και κάποιος θα την έχει ξανακούσει. Τουλάχιστον την αρχή της…

Η τετράχρονη κόρη της Μαρία έλαβε πρόσκληση για παιχνίδι στο σπίτι της καλύτερής της φίλης  απο  τον σταθμό. Η μητέρα της φίλης είναι πολύ προσεκτική και  καθαρή με ένα σπιτικό που λάμπει. Μια κουζίνα πεντακάθαρη, έχει απολυμάνει όλα τα εξαρτήματα της κουζίνας καθώς η μικρή Μαρία πάσχει απο κοικιοκάκη και έχει ενημερώσει την Άννα για το μεσημεριανό. Όλα καλά μεχρι εδώ. Στη συνέχεια όμως…

Μετά το μεσημεριανό, αποσύρονται οι δυο μικρές κυρίες στα… «ιδιαίτερα διαμέρισματά τους» για να παίξουν ανενόχλητες, ώστε και  η δόλια η μαμά να  κάτσει λίγο στο γραφείο της. Ξαφνικά, σιγή ιχθύος, σιγή που σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει. Βρίσκει λοιπόν τα δύο κορίτσια  στο μπάνιο, πάνω στα σκαμνάκια με τα καλλυντικά της ριγμένα πάνω στον πάγκο και τον καθρέπτη γεμάτο κατακόκκινα φιλιά!!!!

ΜΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ!!!

Από το κεφάλι της μαμάς της φίλης περνάνε χιλιάδες σκέψεις: θα φύγουν οι λεκέδες από τα ρούχα; Το μπάνιο έχει  το μαύρο του το χάλι, άντε πάλι καθάρισμα. Και ξαφνικά : Και άν το κραγιόν περιέχει γλουτένη;;;; Αρπάζει το τηλέφωνο και τηλεφωνεί στην Άννα, αλλά είναι σε συνάντηση. Παίρνει τα παιδιά και πηγαίνει στο κοντινότερο φαρμακείο να ρωτήσει αν τα  καλλύντικά αυτά περιέχουν γλουτένη. Καμία βέβαιη απάντηση.

ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΚΑΤΑΛΑΒΙΣΤΙΚΑ

Η μαμά πιστεύει ότι η υπάλληλος  του φαρμακείου ξαφνιάστηκε από  την ερώτηση για αλλεργιογόνα και απέφυγε να απαντήσει για λόγους ασφαλείας. Γεγονός είναι πάντως ότι οι εταιρείες καλλυντικών δεν είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν αν περιέχεται γλουτένη ή άλλα αλλεργιογόνα στα καλλυντικά. Η νομοθεσία όμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρει  ότι πάνω σε όλα τα καλλυντικά θα πρέπει να αναγράφονται ξεκάθαρα τα συστατικά τους.

Γι αυτό και κατά κανόνα διαβάζουμε τις λατινικές ονομασίες  των συστατικών, κάποιες  από τις οποίες δεν θα ήταν κακό να γνωρίζει κανείς: όπου αναγράφεται η λέξη triticum είτε με τη διευκρίνιση aestivum, vulgare ή durum, πρόκειται για το  σιτάρι. Secale cereal είναι η σίκαλη, hordeum είτε με τη διευκρίνιση districhon ή vulgare είναι το κριθάρι, triticum spelta είναι το ντίνκελ και avena sativa είναι η βρώμη. Οι ποσότητες στις οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως δεν αναγράφονται αλλά εγώ προσωπικά θα απέφευγα τα εν λόγω προϊόντα και θα προτιμούσα μια άλλη μάρκα. Και μια μικρή συμβουλή: τα παραπάνω ισχύουν και για τις συντρόφους ανδρών με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη!

Πίσω στην ιστορία μας. Γυρίζει σπίτι η μαμά, παίρνει βαθιές ανάσες και βρίσκει τα κραγιόν με τα οποία «έπαιζαν» τα κορίτσια.  Μια παρένθεση : μια φίλη της μαμάς, τής είχε κάνει δώρο στα τελευταία της γενέθλια ένα νεσεσέρ με προϊόντα μακιγιάζ από μια εταιρεία με φυτικά καλλυντικά. Αυτά τα κραγιόν είχαν χρησιμοποιήσει τα κορίτσια. Φυσικά είχε πετάξει προ πολλού τις συσκευασίες με τα περιεχόμενα οπότε αποτείνεται στο ίντερνετ. Πρώτη πληροφορία ότι υπάρχουν καλλυντικά με και χωρίς γλουτένη, η ιστοσελίδα της συγκεκριμένης εταιρείας όμως δεν αναγράφει αυτή την πληροφορία, υπάρχει  όμως τηλέφωνο εξυπηρέτησης πελατών. Μια ευγενέστατη κυρία από την εταιρεία ενημερώνει την μαμά ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα που διαθέτει  δεν περιέχουν γλουτένη. Κάποια άλλα προϊόντα της εταιρείας περιέχουν όμως αναφέρεται ξεκάθαρα στα συστατικά. Επιτέλους η καρδιά της μαμάς επιστρέφει στη θέση της!!!

Τότε τηλεφωνεί και η Άννα! Η ιστορία ευτυχώς είχε αίσιο τέλος. Ύστερα από μια αγχωτική νύχτα – η κόρη της Άννας αντιδρά και στην ελάχιστη ποσότητα γλουτένης – ήταν ξεκάθαρο ότι είχε όντως χρησιμοποιήσει τα προϊόντα αυτής της εταιρείας. Αλλά στη θέση της μαμάς αυτής δεν θα ήθελα να βρεθώ ποτέ ακόμη και αν αντιμετώπισε το θέμα πολύ σωστά!! Εσείς τι λέτε;