Συμβουλές για σωστές αγορές χωρίς γλουτένη

Παγκόσμιο προϊόν: Πως να

Με την σημερινή υπερπληθώρα τροφίμων, μπορεί κάποιες φορές να είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς με την πρώτη ματιά στα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.

Όταν ακολουθείς διατροφή χωρίς γλουτένη, μπορείς να καταναλώσεις οποιαδήποτε τροφή που δεν περιέχει γλουτένη.

Κίνδυνος επιμόλυνσης

Και ενώ αυτό ακούγεται εύκολο, δεν είναι. Λόγω των τεχνολογικών ιδιοτήτων της γλουτένης, συχνά χρησιμοποιείται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και κρύβεται εκεί που δεν το περιμένει κανείς.

Αν πρέπει να ακολουθήσεις μια διατροφή χωρίς γλουτένη, επιτρέπεται κάθε τροφή που από τη φύση της δεν περιέχει γλουτένη. Δημητριακά που εκ φύσεως είναι χωρίς γλουτένη μπορεί να επιμολυνθούν από γλουτένη. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέγεις προϊόντα με την σήμανση «χωρίς γλουτένη». Αυτό ισχύει για το καλαμπόκι, κεχρί, φαγόπυρο, κινόα και αμάρανθο μεταξύ άλλων.

Πολλά τρόφιμα είναι φυσικά χωρίς γλουτένη και μπορεί να καταναλωθούν στην μη επεξεργασμένη μορφή τους χωρίς δισταγμό: φρούτα και λαχανικά, κρέας και ψάρι, αυγά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Καλό να ξέρεις: αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει με την παστερίωση του γάλακτος, την κατάψυξη λαχανικών ή την αποξήρανση των βοτάνων.

Ευρωπαϊκοί κανονισμοί

Από τον Νοέμβριο 2005 είναι υποχρεωτική η αναγραφή των 14 πιο σημαντικών αλλεργιογόνων τις ετικέτες των τροφίμων, ανεξάρτητα σε τι μορφή και ποσότητα περιέχονται στα τρόφιμα  αυτά. Γι’ αυτό διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα πριν την αγορά ενός προϊόντος, ακόμα και αν κάτι τέτοιο θα σας στοιχίσει λίγο χρόνο και κόπο.

Εάν συναντήσεις την ονομασία «άμυλο» ή «τροποποιημένο άμυλο», πρόκειται, σύμφωνα με την διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Φεβρουάριο 2000, για άμυλο χωρίς γλουτένη. Σε περίπτωση που περιέχεται σε ένα προϊόν άμυλο που περιέχει γλουτένη, πρέπει από την ημερομηνία αυτή και μετά να διευκρινίζεται.

Ακόμα και κάποια φάρμακα και προϊόντα περιποίησης περιέχουν συστατικά με γλουτένη. Στην περίπτωση φαρμάκων με την μορφή χαπιού, σκόνης ή κουφέτου ενδέχεται να περιέχεται γλουτένη ώς πυκνωτικό μέσο. Ακόμα και σταγόνες ματιών ή μύτης μπορεί να  περιέχουν γλουτένη.

Με  την χρήση σταγονών στη μύτη μπορεί να προσχωρήσει η γλουτένη από τον λαιμό στον γαστρεντερικό σωλήνα. Έτσι, κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι ο ασθενής πάσχει από κοιλιοκάκη.

Σιγουρέψου ότι έχεις κάνει λίστα με όλα τα συνηθισμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη που κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχε την μαζί σου κατά τις αγορές σου. Παρόμοιες λίστες μπορείς να προμηθευτείς και από τους συλλόγους κοιλιοκάκης σε διάφορες χώρες. Παραδείγματος χάριν, όσον αφορά την Γερμανία μπορείς να αποκτήσεις λίστα προϊόντων χωρίς γλουτένη από  την Deutschen Zöliakie Gesellschaft, στην Μεγάλη Βρετανία από την Coeliac UK, στην Ισπανία από την Federación de Asociaciones de Celíacos de Espana και την Ιταλία από την Associazione Italiana Celiachia.

Ταξιδεύεις με περισσότερη ασφάλεια, όταν γνωρίζεις ότι υπάρχει η δυνατότητα να ψωνίσεις εξειδικευμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως αυτά της Schär.

Έλεγχος των ετικετών

Πρέπει να είσαι προσεκτικός όταν πρόκειται για τα παρακάτω προϊόντα. Θα είχες ποτέ σκεφτεί ότι περιέχουν γλουτένη;

Πατατάκια, κροκέτες, pancakes πατάτας, λουκάνικο, παγωτό, πραλίνα φουντουκιού, προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, πατατάκια και παρόμοια αλατισμένα σνακ, κέτσαπ, μουστάρδα, πικάντικες σάλτσες, σοκολάτες, γλυκά, μείγματα μπαχαρικών, κύβοι λαχανικών, μπέικιν πάουντερ, λευκές σάλτσες, σούπες, έτοιμα γεύματα, πουτίγκα, σάλτσα σόγιας, μάρτσιπαν.

Τα προϊόντα μεγάλων εταιρειών παρασκευής τροφίμων, συνήθως παντού έχουν την ίδια ονομασία, μπορεί όμως κάτω απο συγκεκριμένες συνθήκες να περιέχουν άλλα συστατικά. Προσοχή, λοιπόν, κατά  την αγορά γνωστών σου προϊόντων στο εξωτερικό. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει: να γνωρίζεις τις ετικέτες ή να  έχεις λάβει πληροφορίες  από τον σύλλογο κοιλιοκάκης της χώρας που θα επισκεφθείς.