Συμβουλές για σωστές αγορές χωρίς γλουτένη

Παγκόσμιο προϊόν: Πως να

Τα καθημερινά ψώνια στο σούπερ μάρκετ δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη. Η γκάμα των προϊόντων είναι τώρα πια μεγάλη αλλά πριν αποφασίσει κανείς διερωτάται: μπορώ πραγματικά να το φάω αυτό; Με τις παρακάτω πληροφορίες, μπορείτε να κάνετε τις σωστές αγορές χωρίς γλουτένη.

  • Από τον Νοέμβριο 2005 είναι υποχρεωτική η αναγραφή των 14 πιο σημαντικών αλλεργιογόνων τις ετικέτες των τροφίμων, ανεξάρτητα σε τι μορφή και ποσότητα περιέχονται στα τρόφιμα  αυτά. Γι’ αυτό διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα πριν την αγορά ενός προϊόντος, ακόμα και αν κάτι τέτοιο θα σας στοιχίσει λίγο χρόνο και κόπο.
  • Εάν κάποιο από τα συστατικά, που αναγράφονται στην ετικέτα δεν σας είναι οικείο, καλύτερα επιστρέψτε το προϊόν πίσω στο  ράφι.
  • Εάν συναντήσετε την ονομασία «άμυλο» ή «τροποποιημένο άμυλο», πρόκειται, σύμφωνα με την διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Φεβρουάριο 2000, για άμυλοFrau Shopping χωρίς γλουτένη. Σε περίπτωση που περιέχεται σε ένα προϊόν άμυλο που περιέχει γλουτένη, πρέπει από την ημερομηνία αυτή και μετά να διευκρινίζεται.
  • Γενικά ισχύει: όσο πιο φυσικό είναι ένα προϊόν, τόσο λιγότερη γλουτένη περιέχει. Και το ανάποδο: όσο πιο μεγάλη επεξεργασία έχει υποστεί τόσο περισσότερη γλουτένη περιέχει.
  • Προσοχή στον κίνδυνο επιμόλυνσης ενός προϊόντος χωρίς γλουτένη από κάποιο άλλο που περιέχει γλουτένη π.χ. ψωμί, δημητριακά, αρτοποιήματα.
  • Τα προϊόντα μεγάλων εταιρειών παρασκευής τροφίμων, συνήθως παντού έχουν την ίδια ονομασία, μπορεί όμως κάτω απο συγκεκριμένες συνθήκες να περιέχουν άλλα συστατικά. Προσοχή, λοιπόν, κατά  την αγορά γνωστών σας προϊόντων στο εξωτερικό. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει: να γνωρίζετε τις ετικέτες ή να  έχετε λάβει πληροφορίες  από τον σύλλογο κοιλιοκάκης της χώρας που θα επισκεφθείτε.
  • Ακόμα και κάποια φάρμακα και προϊόντα περιποίησης περιέχουν συστατικά με γλουτένη. Στην περίπτωση φαρμάκων με την μορφή χαπιού, σκόνης ή κουφέτου ενδέχεται να περιέχεται γλουτένη ώς πυκνωτικό μέσο. Ακόμα και σταγόνες ματιών ή μύτης μπορεί να  περιέχουν γλουτένηApotheke Medikamente kaufen. Με  την χρήση σταγονών στη μύτη μπορεί να προσχωρήσει η γλουτένη από τον λαιμό στον γαστρεντερικό σωλήνα. Έτσι, κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι ο ασθενής πάσχει από κοιλιοκάκη.
  • Σιγουρευτείτε ότι έχετε κάνει λίστα με όλα τα συνηθισμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη που κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχετέ την μαζί σας κατά τις αγορές σας. Παρόμοιες λίστες μπορείτε να προμηθευτείτε και από τους συλλόγους κοιλιοκάκης σε διάφορες χώρες. Παραδείγματος χάριν, όσον αφορά την Γερμανία μπορείτε να αποκτήσετε λίστα προϊόντων χωρίς γλουτένη από  την Deutschen Zöliakie Gesellschaft, στην Μεγάλη Βρετανία από την Coeliac UK, στην Ισπανία από την Federación de Asociaciones de Celíacos de Espana και την Ιταλία από την Associazione Italiana Celiachia.

Ταξιδεύετε με περισσότερη ασφάλεια, όταν γνωρίζετε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ψωνίσετε εξειδικευμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως αυτά της Schär.