Ψήστε ψωμί χωρίς γλουτένη σε 10 μόνο βήματα

Παγκόσμιο προϊόν: Πως να

Μπορείτε  να ψήσετε μόνοι σας εύκολα ψωμί χωρίς γλουτένη. Απλά ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

1. Προετοιμασία

Σε ένα μπόλ, ρίξτε το αλεύρι χωρίς γλουτένη και με ένα κουτάλι δημιουργήστε μια τρύπα στο κέντρο του.

2. Διαλύστε τη μαγιά

Διαλύστε τη φρέσκια μαγιά σε ένα μπολ με χλιαρό νερό (μέγιστη θερμοκρασία 40 °C). Μπορείτε επίσης να διαλύσετε τη φρέσκια μαγιά στο φούρνο μικροκυμάτων

3. Ενεργοποιήστε τη μαγιά

Ρίξτε τη διαλυμένη μαγιά στο μπολ με το αλεύρι και προσθέστε μια πρέζα ζάχαρη. Αναμείξτε με τα δάκτυλα και πασπαλίστε με λίγο ακόμα αλεύρι. Αφήστε το ζυμάρι σε ζεστό περιβάλλον για 10 λεπτά. Θα είναι έτοιμο όταν στην επιφάνεια θα έχουν δημιουργηθεί ρωγμές.

4. Ζύμωμα

Αν θέλετε να προσθέσετε σπόρους, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα κλπ κάντε το σε  αυτό το σημείο. Ζυμώστε για 5 λεπτά με τα χέρια ή στο μίξερ με τον γάντζο. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει.

5. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει

Όταν η ζύμη είναι λεία, σκεπάστε το μπολ με μια βρεγμένη πετσέτα ή με διάφανη μεμβράνη, ώστε να  μην χαθεί η υγρασία της ζύμης. Η ζύμη, θα πρέπει τώρα να μείνει σε ζεστό μέρος, σε θερμοκρασία μεταξύ 27°C και 30 °C. Εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φούρνο στους 40°C. Μετά από περίπου 20 – 30 λεπτά, θα πρέπει να έχει διπλασιαστεί η ζύμη σας σε όγκο και να έχει γίνει πορώδης στο εσωτερικό της (σαν σφουγγάρι).

6. Δώστε σχήμα

Ξαναζυμώστε τη ζύμη σας, ώστε η δομή της να είναι λεία και με λεπτούς πόρους. Δώστε στη ζύμη σας  το επιθυμητό σχήμα και αφήστε το να ξεκουραστεί για ακόμα 15 λεπτά.

7. Για τέλεια κρούστα

Για να έχει το ψωμί χωρίς γλουτένη μια χρυσαφένια κρούστα, αλείψτε την επιφάνειά της ζύμης με λίγο γάλα ή χτυπημένο αυγό. Επίσης, αν επιθυμείτε μπορείτε να πασπαλίσετε με σπόρους.

8. Δημιουργήστε υγρασία

Γεμίστε ένα πυρίμχο σκεύος με νερό και τοποθετήστε το μέσα στο φούρνο. Έτσι δημιουργείται υγρασία και η ζύμη δεν στεγνώνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

9. Ψήσιμο

Τοποθετήστε τη ζύμη πάνω σε λαδόκολλα και ψήστε μέχρι να ροδίσει. Θα καταλάβετε ότι το ψωμί χωρίς γλουτένη έχει ψηθεί αν όταν το χτυπήσετε από την κάτω πλευρά ο ήχος ακούγεται είναι ξερός. Αφήστε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.

10. Αποθήκευση

Το ψωμί χωρίς γλουτένη, τα μπριός, η πίτσα κλπ διατηρούνται για καιρό στην κατάψυξη. Τοποθετήστε το φρεσκοψημένο ψωμί αφού έχει κρυώσει εντελώς σε σακούλες γα κατάψυξη ή τυλίξτε το πολύ καλά με διάφανη μεμβράνη και καταψύξτε. Όταν θέλετε να αποψύξετε ψωμί, αφήστε το σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή εναλλακτικά βάλτε το στο φούρνο για λίγα λεπτά στους 200 °C και θα έχετε φρέσκο ψωμί στη στιγμή!

Μπορείτε επίσης να καταψύξετε και τη διογκωμένη ζύμη. Όταν χρειάζεστε ψωμί, αποψύχετε, αφήνετε να φουσκώσει και χειρίζεστε τη ζύμη σύμφωνα με τα παραπάνω. Στην περίπτωση που καταναλώνετε σε μικρό χρονικό διάστημα το ψωμί χωρίς γλουτένη, μπορείτε να βάλετε σε πλαστική σακούλα και να το φυλάσσετε σε ξηρό και δροσερό μέρος για 2-3 μέρες.

Εμπνευστείτε και από τις συνταγές μας!

Υλικά και Ποσότητες

Ανά φλυτζάνι (κατά προσέγγιση):

νερό= 150 γρ/ml, αλεύρι= 90 γρ, ζάχαρη= 150 γρ, 1 ολόκληρο αυγό: 50 γρ.

Ανά κουταλιά:

νερό= 13 γρ/ml, λάδι= 8 γρ, αλεύρι= 8 γρ, ζάχαρη/ αλάτι= 15 γρ

Ανά κουταλάκι του γλυκού:

νερό= 13 γρ/ml, λάδι= 8 γρ, αλεύρι= 8 γρ, ζάχαρη/ αλάτι= 15 γρ