Επιτυχημένη μαγειρική και ψήσιμο χωρίς γλουτένη

Παγκόσμιο προϊόν: Πως να

Είμαστε εδώ με προτάσεις που θα σε βοηθήσουν στην καθημερινή σου μαγειρική αλλά και το ψήσιμο χωρίς γλουτένη!

Και για να ξεκινήσουμε, όταν η αλλαγή στη διατροφή χωρίς γλουτένη έχει μόλις γίνει, χρειάζεσαι σίγουρα κάποια βοήθεια και επεξηγήσεις. Για να σου απλοποιήσουμε τη μαγειρική αλλά και το ψήσιμο με το αλεύρι χωρίς γλουτένη, ακολουθούν κάποιοι σημαντικοί κανόνες. Σου ευχόμαστε σίγουρη επιτυχία!

Γενικοί μαγειρικοί κανόνες

Καθάρισε τον πάγκο σου επιμελώς, για να αποφύγεις μια επιμόλυνση.

 • Διάβασε τη συνταγή προσεκτικά και προετοίμασε όλα τα υλικά στις ποσότητες που υποδεικνύει η συνταγή. Επίσης, να έχεις κοντά σου και έτοιμα για χρήση τις κουτάλες, μπολ, φόρμες ψησίματος, μίξερ και όλα τα εργαλεία που θα χρειαστείς.
 • Το αλεύρι χωρίς γλουτένη έχει άλλες ιδιότητες από αυτές του συμβατικού αλευριού και απαιτούνται συνταγές ειδικές με άλλες ποσότητες των υλικών.
 • Το κατάλληλο αλεύρι και οι ακριβείς ποσότητες, είναι πολύ σημαντικές σε μια συνταγή χωρίς γλουτένη. Γι’ αυτό θα πρέπει να μείνεις πιστός στη συνταγή.
 • Όταν θα έχεις εξασκηθεί, θα σου είναι πιο εύκολο να διαφοροποιείς τις συνταγές και να πειραματίζεσαι και με άλλα συστατικά.

Εάν ακολουθείς αυτούς τους κανόνες, τότε είσαι στον σωστό δρόμο για επιτυχία στη μαγειρική και το ψήσιμο χωρίς γλουτένη. Οπότε, εμπρός στην κουζίνα και καλή επιτυχία!

Τηγάνισμα χωρίς γλουτένη – Dos & Don’ts!

Για υπέροχα τραγανιστά, χρυσαφένια τηγανιτά πιάτα που σου ανοίγουν την όρεξη, χρειάζεται το κατάλληλο know-how. Και στην περίπτωση της δυσανεξίας στη γλουτένη αυτό δεν είναι πρόβλημα!

Πιο συγκεκριμένα:

 • Πρόσεχε ώστε στο τηγάνι ή τη φριτέζα σου δεν έχουν τηγανιστεί φαγητά που περιέχουν γλουτένη.
 • Το ελαιόλαδο, τα φυτικά έλαια και το βούτυρο δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς δεύτερη σκέψη.
 • Τηγάνιζε τα φαγητά όσο πιο λίγο γίνεται, ώστε το αποτέλεσμα να είναι χρυσοκίτρινο.
 • Τοποθέτησε τα τηγανισμένα φαγητά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

Στη διατροφή χωρίς γλουτένη είναι πολύ εύκολο να τηγανιστούν οι παρακάτω τροφές:

Ψησίματα χωρίς γλουτένη

Μήπως δεν σου πετυχαίνουν τα φουρνίσματα χωρίς γλουτένη και σου λείπει το αγαπημένο σου ψωμί ή το αγαπημένο σου κέικ; Έχε υπομονή, με λίγη εξάσκηση και λίγα τρικ οι ζύμες χωρίς γλουτένη θα γίνουν λείες και θα έχεις ένα γευστικό αποτέλεσμα.

Μιας και η γλουτένη είναι που χαρίζει συνοχή σε μια ζύμη, στο χειρισμό ενός ζυμαριού χωρίς γλουτένη θα πρέπι να προσέχεις κάποια πράγματα. Θα διαπιστώσεις ότι: οι συνταγές μας πετυχαίνουν και το αποτέλεσμα είναι γευστικό όπως υποσχόμαστε! Και σύντομα θα γίνεις επαγγελματίας στο ψήσιμο χωρίς γλουτένη!

Να πως θα γίνει το ψήσιμο χωρίς γλουτένη παιχνιδάκι:

 • Πάντα να χρησιμοποιείς αποκλειστικά το αλεύρι και τις ποσότητες που αναγράφονται στη συνταγή.
 • Η ζύμη χωρίς γλουτένη απαιτεί περισσότερα υγρά από ότι η συμβατική ζύμη. Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες της συνταγής.
 • Πρόσεξε ώστε τα υλικά που χρησιμοποιείς είναι σε θερμοκρασία δωματίου (εκτός από τη ζύμη τάρτας) και να κοσκινίζεις τα στερεά υλικά (αλεύρι, μαγιά, άχνη ζάχαρη κλπ).
 • Η ζύμη χωρίς γλουτένη κολλάει περισσότερα στα χέρια και τα εργαλεία της κουζίνας. Συστήνουμε, να γίνεται χρήση λαδόκολλας στις φόρμες και όσο δουλεύεις τη ζύμη να βουτυρώνεις ή αλευρώνεις τα χέρια σου. Όσον αφορά στη ζύμη τάρτας, προτείνουμε να την τοποθετείς ανάμεσα σε δυο φύλλα λαδόκολλας και να ανοίγεις το φύλλο.
 • Χρήση του φούρνου: η λειτουργία του αέρα είναι κατάλληλη για το ψήσιμο μπισκότων (ακόμα και σε πολλαπλά επίπεδα) αλλά όχι τόσο για το ψήσιμο ψωμιού χωρίς γλουτένη. Η ζύμη που περιέχει μαγιά στεγνώνει πιο γρήγορα. Ανάψτε το φούρνο από πριν, ώστε να φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Προσπάθησε να μην ανοίξεις την πόρτα του φούρνου τα πρώτα 15-20 λεπτά.

Για νόστιμες συνταγές ρίξε μια ματιά στις συνταγές μας και άσε τη φαντασία σου να αυτοσχεδιάσει.

Άσε τον αρτοπαρασκευαστή να κάνει τη δουλειά!

Με έναν αρτοπαρασκευαστή θα γίνεις και εσύ φούρναρης! Και αυτό χωρίς κόπο. Και αυτό διότι αναμιγνύει και ψήνει το ψωμί κυριολεκτικά από μόνος του.  Μπορείς και να τον προγραμματίσεις από πριν, ώστε να έχεις έτοιμο για πρωινό, ολόφρεσκο το αγαπημένο σου λευκό ψωμί.

Χρειάζεται μόνο να βάλεις τα υλικά στον κάδο, να επιλέξεις τύπο ψωμιού και λειτουργία ψησίματος, θερμοκρασία και χρόνο ψησίματος. Έτοιμο! Όλα τα άλλα τα αναλαμβάνει ο αρτοπαρασκευαστής.

Με τον αρτοποιητή μπορείς να πραγματοποιήσεις κάθε γλυκιά και αλμυρή δημιουργία που θα φανταστείς: ψωμί με σπόρους, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, φρέσκα λαχανικά και μπαχαρικά. Μπορείς να βασιστείς στη βασική συνταγή και να την διευρύνεις. Διάβασε το εγχειρίδιο οδηγιών για να δεις αν τα συστατικά πρέπει να προστεθούν από πριν ή μετά από ένα συγκεκριμένο χρόνο προ-ψησίματος.

Σημαντικοί γενικοί κανόνες:

 • Πρώτα στον κάδο μπαίνουν τα υγρά υλικά.
 • Ζύγισε όλα τα υλικά με ακρίβεια, κατά προτίμηση με μια ηλεκτρονική ζυγαριά κουζίνας.
 • Η μαγιά (ή το προζύμι) θα πρέπει να προστίθεται τελευταίο και όχι μαζί με το αλάτι.
 • Μετά το ψήσιμο, αφαίρεσε το ψωμί αμέσως από τον κάδο και άφησέ το να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
 • Εάν ψήσεις άμεσα, προτίμησε τα υλικά να είναι χλιαρά. Όταν έχεις προγραμματίσει το ψήσιμο, τα υλικά πρέπει να είναι κρύα ώστε η μαγιά να μην ενεργοποιηθεί πολύ νωρίς.

Συνταγές για χρήση αρτοπαρασκευαστή μπορείς να βρεις τις συνταγές μας.

Στοκ χωρίς γλουτένη

Αν το ψωμί χωρίς γλουτένη καταναλωθεί εντός λίγων ημερών, μπορεί να φυλάσσεται σε πλαστική σακούλα σε δροσερό και ξηρό μέρος για 2 έως 3 ημέρες.

Το ψωμί χωρίς γλουτένη, τα γλυκά, η πίτσα κλπ μπορούν να καταψυχθούν για μεγάλο διάστημα φρέσκα, σε σακούλες κατάψυξης. Το ψωμί είναι καλύτερο να κόβεται σε φέτες και να καταψύχεται, ώστε να μπορείς να το αποψύχεις σε φέτες. Μπορείς να αποψύξεις το ψωμί σε θερμοκρασία δωματίου ή να το βάλεις στον φούρνο στους 200ᵒ C για λίγα λεπτά. Έτσι, θα έχεις φρέσκο ψωμί στο σπίτι ανά πάσα στιγμή!

Τα μπισκότα βουτύρου αντέχουν περισσότερο καιρό, καλά κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία. Για τούρτες και γλυκά υπάρχουν αντιστοίχως ειδικά δοχεία.

Τώρα δεν βρίσκεται κανένα εμπόδιο στο δρόμο σου για επιτυχία στη μαγειρική και το ψήσιμο χωρίς γλουτένη!