Αρχή χωρίς γλουτένη 10 συμβουλές

Συμβουλές χωρίς γλουτένη

Παγκόσμιο προϊόν: Πως να

Αν θα έπρεπε να συνοψίσουμε τα σημαντικότερα σημεία για μια διατροφή χωρίς γλουτένη ποιά θα ήταν αυτά; Ακολουθούν από εμάς οι σημαντικότερες συμβουλές χωρίς γλουτένη! Ένας οδηγός τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους!

Συμβουλές για τη διατροφή χωρίς γλουτένη

Η ενημέρωση από ειδικούς είναι το παν.

Ενημερώσου όσο το δυνατόν καλύτερα από τον γιατρό ή διατροφολόγο σου και το ασφαλιστικό σου ταμείο, σχετικά με την διατροφή χωρίς γλουτένη.

Να καταναλώνεις πάντα και μόνο προϊόντα που είναι εγγυημένα χωρίς γλουτένη.

Πάντα να διαβάζετε την ετικέτα και τη λίστα των συστατικών, καθώς πολλά τρόφιμα περιέχουν κρυμμένη γλουτένη. Όσο πιο φυσικό είναι ένα προϊόν, τόσο λιγότερη γλουτένη περιέχει. Και το ανάποδο: όσο πιο μεγάλη επεξεργασία έχει υποστεί, τόσο περισσότερη γλουτένη μπορεί να περιέχει.

Όσον αφορά στα έτοιμα προϊόντα ή τρόφιμα, όπως αλλαντικά, λουκάνικα, πουτίγκες και γιαούρτια, χρειάζεται επίσης προσοχή:και εδώ μπορεί να κρύβεται η γλουτένη, ως εφαρμογή της τεχνολογίας τροφίμων, χωρίς να περιλαμβάνεται στη λίστα συστατικών. Έτσι θα πρέπει να ξέρεις ποια συγκεκριμένα προϊόντα από σάλτσες και καρυκεύματα μπορείς να χρησιμοποιείς.

Να έχεις πάντα μαζί σου κάτι φαγώσιμο χωρίς γλουτένη.

Για την βόλτα στο πάρκο, όταν κάνεις διάλειμμα από το αγαπημένο σου σπόρ ή κατά τη διάρκεια τηςβόλτας, φρόντισε να έχεις πάντα ένα σνάκ χωρίς γλουτένη μαζί σου. Είτε αυτό είναι ένα φρούτο ή λαχανικά, σάντουιτς ή  και μια μπάρα δημητριακών. Όσον αφορά τα σνακ, η Schär, προσφέρει πολλές  επιλογές για όλα τα γευστικά γούστα και θα μπορείς εύκολα να το μεταφέρεις μαζί σου.

Έτσι, δεν θα έρχεσαι σε δυσάρεστη θέση όταν δεν υπάρχει κοντά κάποιο σούπερ μάρκετ ή οι φίλοι σου έχουν μαζί τους κάποιο τρόφιμο που περιέχει γλουτένη. Με την σωστή προετοιμασία θα μπορείς να απολαύσεις την κάθε στιγμή με ένα λαχταριστό σνακ!

Που μπορείς να βρίσκεις προϊόντα χωρίς γλουτένη;

Προϊόντα χωρίς γλουτένη μπορείς να βρεις στα σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων καθώς και σε φαρμακεία κατόπιν παραγγελίας.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες παρασκευής προϊόντων χωρίς γλουτένη.

Όπως για παράδειγμα η Schär που διαθέτει στην αγορά ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, γλυκίσματα και έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα.

Προσοχή για το σήμα χωρίς γλουτενη!

Στις αγορές σου να προσέχεις να έχουν τα προϊόντα το σύμβολο του διαγεγραμμένου σταχυού. Ή την αναγραφή «χωρίς γλουτένη» (gluten free).

Ενημερώστετο οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον σχετικά με τις διατροφικές σας αλλαγές.

Με αυτό τον τρόπο, θα γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουν κάποια εναλλακτική για σένα όταν πρόκειται για γιορτές, γενέθλια και παρόμοιες εκδηλώσεις ή ότι θα φέρεις εσύ τα κατάλληλα προϊόντα. Όταν οι φίλοι σου γνωρίζουν μπορούν να έχουν περισσότερη κατανόηση και θα δείχνουν ενδιαφέρον με περαιτέρω ερωτήσεις.

Να είναι πάντα κάποιος υπεύθυνος ενήμερος.

Στην περίπτωση που πηγαίνεις σχολείο καλό είναι σε περίπτωση εκδρομών ή σχολικών εορτών να έχεις ενημερώσει τον υπεύθυνο, ότι πρέπει να φας μόνο τροφές χωρίς γλουτένη. Έτσι θα έχεις την σιγουριά, ότι κάποιος θα είναι εκεί να σε στηρίξει όλη τη μέρα και να διαχειριστεί μια περίπτωση ανάγκης.

Σε περίπτωση αβεβαιότητας, ζήτα επεξηγήσεις από τον μάγειρα.

Αν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν κάποιο πιάτο όντως δεν περιέχει γλουτένη μη διστάσεις: ρώτα κατευθείαν τον σεφ ή τον υπεύθυνο κουζίνας για να είσαι σίγουρος. Μπορείς να ζητήσεις να ετοιμάσουν εκείνη τη στιγμή κάποιο πιάτο, ώστε να έχουν προσέξει και να μην περιέχει κάποιο συστατικό με γλουτένη. Όλο και πιο συχνά, οι σεφ αντιμετωπίζουν περιπτώσεις πελατών, των οποίων η διατροφή δεν πρέπει να περιλαμβάνει γλουτένη ή κάποια άλλη τροφή.

Μην δοκιμάζεις ποτέ φαγητό άλλων αν δεν είναι σίγουρα χωρίς γλουτένη.

Ένας φίλος σου προσφέρει να δοκιμάσεις από αυτό που τρώει, αλλά δεν εισαι σίγουρος αν περιέχει γλουτένη; Καλύτερα κράτα τα χέρια σου μακρυά!

Να είσαι σε ετοιμότητα για περίπτωση ανάγκης.

Φυσικά, ποτέ δεν πάει το μυαλό κανενός ότι κάτι κακό μπορεί να  συμβεί. Αλλά για να είσαι σε ετοιμότητα, καλό είναι να έχεις μαζί σου κάποιο αποδεικτικό ότι πάσχεις απο κοιλιοκάκη.

Να έχεις αυτοπεποίθηση και να μην ανέχεσαι πειράγματα!

Καμιά φορά μπορεί να φαίνεται βαρετό και όχι τόσο κουλ να μην μπορείς να φας απ’ όλα. Η υγεία σου όμως έρχεται πρώτη! Να έχεις πάντα κατά νου, ότι πρόκειται για τη σωματική σου υγεία, ώστε να μπορείς να ευχαριστιέσαι και να ζεις τη ζωή σου με υγεία, κέφι και ευτυχία.

Προφυλάξου από την επιμόλυνση με γλουτένη.

Κατά την παρασκευή του φαγητού στο σπίτι, να καθαρίζεις σχολαστικά τις επιφάνειες της κουζίνας και τα μαγειρικά σκεύη, ώστε να αποφεύγεις την περίπτωση επιμόλυνσης από τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.

Γίνε μέλος κάποιου σύνδεσμου πασχόντων από κοιλιοκάκη.

Έτσι θα έχεις συνεχή ενημέρωση και θα έρχεσαι σε επαφή και με άλλους πάσχοντες.

Ενημερώσου από όποιο διαθέσιμο πληροφοριακό υλικό.

Μπορείς να ζητάς πληροφοριακά φυλλάδια και κατάλογο προϊόντων από τους παρασκευαστές προϊόντων χωρίς γλουτένη.