ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ

Παγκόσμιο προϊόν: Πως να

Κάθε φορά που κάνω νέες γνωριμίες και η συζήτηση έρχεται στο φαγητό, κάποια στιγμή σκέφτομαι «ωραία, τώρα πρέπει να εξηγήσω ότι πάσχω από κοιλιοκάκη και πρέπει να κάνω διατροφή χωρίς γλουτένη». Καθημερινότητα και κοιλιοκάκη, σύμφωνα με μαρτυρία μιας πάσχουσας!

Κάθε αρχή  και δύσκολη!

Πλέον δεν  έχω κανένα πρόβλημα με αυτό, αλλά όταν το 2007 διαγνώσθηκα με κοιλιοκάκη, ήταν σα να κατέρρευσε ο κόσμος γύρω μου και φυσικά είχα άγχος σχετικά με το τι θα έπρεπε να κάνω από δώ και πέρα και τι θα έπρεπε να τρώω. Πώς θα αντιμετώπιζαν οι άλλοι την ασθένειά  μου και πώς θα χειριζόμουν τη καθημερινότητά μου, τις προσκλήσεις για φαγητό ακόμα και τις διακοπές;

Τα τελευταία χρόνια το… «χωρίς γλουτένη» ακούγεται πολύ. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν αυξηθεί και φαίνεται να έχουν γίνει «μόδα». Πολλά σούπερ μάρκετ διαθέτουν προϊόντα χωρίς γλουτένη και από το Δεκέμβριο του 2014  ισχύει Κανονισμός Αναγραφής Αλλεργιογόνων και στους χώρους εστίασης. Αυτό βέβαια είναι πολύ θετικό για εμάς!

Πλέον όταν λέω ότι έχω κοιλιοκάκη, οι περισσότεροι ξέρουν τι είναι. Φυσικά με ρωτάνε τι συμπτώματα είχα και ποιές διατροφικές αλλαγές έπρεπε να κάνω.

Όταν είμαι στο σπίτι όλα είναι πολύ απλά για μένα. Ο σύζυγός μου αμέσως αφομοίωσε τις διατροφικές μου αλλαγές και από τότε το νοικοκυριό μας έγινε «ελεύθερο γλουτένης». Έτσι διατρεφόμαστε με περισσότερη συνείδηση και πιο υγιεινά και το βιοτικό μας επίπεδο άλλαξε.

Τι άλλαξε;

Στην δουλειά παίρνω μαζί μου φαγητό  από  το σπίτι. Όταν  πάω διακοπές σε κάποιο ξενοδοχείο, ρωτάω εάν μπορούν να  μου προσφέρουν πρωινό χωρίς γλουτένη ή εάν θα πρέπει να φέρω εγώ δικά μου προϊόντα (δημητριακά και ψωμί). Σε γιορτές ενημερώνω τον τον οικοδεσπότη για το τι μπορώ να φάω και  τι όχι και πάντα παίρνω μαζί μου το ψωμί μου και επιδόρπιο που έχω φτιάξει η ίδια. Αυτό μπορεί να ακούγεται μπελάς  και δαπανηρό, αλλά μόνο έτσι  καταφέρνω να κρατάω τις συνήθειες της ζωής μου στο ίδιο επίπεδο με πριν. Θέλω να  μπορώ να τρώω παντού, να πηγαίνω στις γιορτές  και στα σπίτια που μας  προσκαλούν και να κάνω διακοπές.

Φυσικά χαίρομαι ιδιαίτερα όταν η οικογένεια ή οι φίλοι έχουν μαγειρέψει κάτι επιπλέον χωρίς γλουτένη για εμένα!

Πείτε το!

Για αυτό λοιπόν μην κρύβετε την ασθένειά σας και μην αισθάνεστε άσχημα. Μιλήστε ανοιχτά γι’ αυτήν. Μόνο έτσι θα μπορεί το περιβάλλον σας να αντεπεξέλθει σε αυτήν και μόνο έτσι θα γνωρίσει όλο και  περισσότερος κόσμος τι είναι και πώς την χειριζόμαστε.

Χαίρομαι που μέσω της διάγνωσης και των αλλαγών στη διατροφή μου, γλίτωσα από τα συμπτώματα  που είχα (πόνοι στην κοιλιά, φούσκωμα, έλλειψη σιδήρου κλπ). Πλέον απολαμβάνω το να μαγειρεύω, να ψήνω γλυκά και να μοιράζομαι συνταγές και εμπειρίες με άλλους πάσχοντες.

Ευχή μου; Κάποια στιγμή να είναι φυσιολογικό το να υπάρχει φρέσκο ψωμί χωρίς γλουτένη στους φούρνους, να μπορεί κανείς να  παραγγείλει γλυκό χωρίς γλουτένη στα καφέ και να  μπορεί να φάει πίτσα χωρίς γλουτένη!

Δείτε λοιπόν θετικά την διατροφική στροφή σας! Η Schar είναι εδώ να σας βοηθήσει σε αυτό!