Συμβουλές για το πώς να διαβάζεις τις ετικέτες για τρόφιμα χωρίς γλουτένη

Παγκόσμιο προϊόν: Πως να

Για την κοιλιοκάκη και την ευαισθησία στη γλουτένη/σιτάρι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνεις προσοχή στην επισήμανση της γλουτένης όταν ψωνίζεις τρόφιμα. 

Υποχρεωτική επισήμανση της γλουτένης. 

Από τον Νοέμβριο του 2005, 14 αλλεργιογόνα στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των «δημητριακών που περιέχουν γλουτένη και των προϊόντων που παρασκευάζονται από αυτά», πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία, εάν υπάρχουν ως συστατικό στο προϊόν, ανεξάρτητα από τη μορφή ή την ποσότητα στην οποία περιέχονται. Μπορείς να βρείς μια επισκόπηση των δημητριακών που περιέχουν γλουτένη στο άρθρο σχετικά με τη γλουτένη. 

 Τα γλυκαντικά προϊόντα που παρασκευάζονται από σιτάρι, όπως το σιρόπι γλυκόζης, η δεξτρόζη ή η μαλτοδεξτρίνη, εξαιρούνται από αυτόν τον κανονισμό επισήμανσης, καθώς η γλουτένη δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμη σε αυτά τα προϊόντα. 

Οι πληροφορίες σχετικά με τα αλλεργιογόνα είναι πλέον υποχρεωτικές και για τα μη συσκευασμένα εμπορεύματα. Το είδος των πληροφοριών μπορεί να παρέχεται γραπτώς, ηλεκτρονικά ή προφορικά. Σε περίπτωση προφορικής πληροφόρησης, πρέπει επίσης να διατίθεται γραπτή τεκμηρίωση κατόπιν αιτήματος. 

Τα τρόφιμα θεωρούνται ότι δεν περιέχουν γλουτένη εάν η περιεκτικότητά τους σε γλουτένη δεν υπερβαίνει τα 20 mg/kg (= 20 ppm). Μπορούν να φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» ή «ελεύθερα γλουτένης». Επιπλέον, οι παρασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζουν στη συσκευασία το σύμβολο του διεγραμμένου σταχυού, το οποίο απονέμεται από τους συλλόγους κοιλιοκάκης. Αυτό το σύμβολο του διεγραμμένου σταχυού, θεωρείται πιστοποίηση για προϊόντα χωρίς γλουτένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για μια ένδειξη που παρέχει μια πρόσθετη εγγύηση ότι ένα προϊόν είναι απαλλαγμένο από γλουτένη. Ισχύει μόνο το σύμβολο που απονέμεται από την Ένωση Ευρωπαϊκών Εταιρειών Κοιλιοκάκης (AOECS). 

 Συμβουλές για την αγορά τροφίμων χωρίς γλουτένη: 

– Ο ευκολότερος τρόπος για να προσανατολιστείς είναι να αναζητήσεις τις λέξεις χωρίς γλουτένη ή ελεύθερα γλουτένης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, και ιδανικά να φέρουν το σύμβολο του διεγραμμένου σταχυού. 

– Εάν δεν γνωρίζεις κάποιο συστατικό στον κατάλογο των συστατικών, είναι προτιμότερο να αφήσεις το προϊόν στο ράφι. 

– Εάν στην ετικέτα υπάρχει ο όρος «άμυλο» ή «τροποποιημένο άμυλο», πρόκειται για άμυλο χωρίς γλουτένη- το άμυλο που περιέχει γλουτένη πρέπει να δηλώνεται ανάλογα.