Κουζίνα χωρίς γλουτένη

Παγκόσμιο προϊόν: Πως να

Εάν ξεκίνησες μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, η προμήθεια τροφίμων χωρίς γλουτένη είναι η μισή μάχη. Η άλλη μισή είναι η αποφυγή της επιμόλυνσης από γλουτένη στο σπίτι και ιδιαίτερα στην κουζίνα, εάν χρησιμοποιείται και για την παρασκευή γευμάτων που περιέχουν γλουτένη.   

Εάν πάσχεις από κοιλιοκάκη, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείς τα τρόφιμά σου – και κατ” επέκταση τα μαγειρικά σου σκεύη και τον εξοπλισμό αποθήκευσης μακριά από γλουτένη και χωρίς να μολύνεσαι από αυτήν. Ακόμα και ένα ελάχιστο ίχνος γλουτένης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα και να προκαλέσει βλάβη στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου σου, αν πάσχεις από κοιλιοκάκη.   

Συγκεντρώσαμε μερικές κορυφαίες συμβουλές για το πως να διατηρείς την κουζίνα σου ελεύθερη από γλουτένη και να αποφεύγεις την επιμόλυνση: 

Πώς να κάνεις την κουζίνα σου gluten free; 

Πρώτον, βεβαιώσου ότι έχεις καθαριστεί, ότι έχεις πλύνει τα χέρια σου και ότι τα ρούχα και τα μαλλιά σου δεν έχουν βρεθεί σε μολυσμένο περιβάλλον, όπως σε πιτσαρία ή φούρνο, όπου τα λεπτά σωματίδια αλευριού μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για ώρες.   

Εάν το νοικοκυριό σου δεν είναι εντελώς απαλλαγμένο από γλουτένη, η ιδανική κατάσταση είναι να έχεις έναν χώρο που προορίζεται αποκλειστικά για την προετοιμασία γευμάτων χωρίς γλουτένη. Ο καθαρισμός των επιφανειών της κουζίνας από όλα τα ίχνη γλουτένης δεν είναι αδύνατος, αλλά αποτελεί πρόκληση η επίτευξη της τελειότητας σε καθημερινή βάση. Όσον αφορά τα σκεύη και τον εξοπλισμό μαγειρέματος και σερβιρίσματος, και πάλι είναι ευκολότερο αν έχεις ένα ξεχωριστό σετ για την προετοιμασία μόνο φαγητών χωρίς γλουτένη. Εάν χρησιμοποιείς τηγάνια και σκεύη για τρόφιμα χωρίς γλουτένη και τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, πρέπει να διασφαλίζεις ότι πλένονται σωστά μεταξύ των χρήσεων. Ορισμένος εξοπλισμός, όπως οι επιφάνειες κοπής, οι τοστιέρες και άλλες συσκευές (βλ. εργαλεία κουζίνας χωρίς γλουτένη παρακάτω) δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται από κοινού από χρήστες που δεν τρώνε γλουτένη και χρήστες που τρώνε γλουτένη.    

Όσον αφορά στην αποθήκευση των τροφίμων, και πάλι η βέλτιστη κατάσταση θα ήταν να έχεις ξεχωριστά ντουλάπια και χώρους αποθήκευσης. Ωστόσο, μπορεί να είναι αναπόφευκτο να υπάρξει κάποια κοινή χρήση, για παράδειγμα μέσα σε ένα ψυγείο. Σε αυτή την περίπτωση, το κλειδί είναι να χρησιμοποιούνται τα υψηλότερα ράφια για τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά προς τα κάτω μολυσματικών σωματιδίων που περιέχουν γλουτένη. Φρόντισε είτε να τυλίγεις είτε να αποθηκεύεις όλα τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη σε καθαρά δοχεία ή σακούλες που προορίζονται αποκλειστικά γι” αυτόν τον σκοπό. 

 Gluten free κανόνες κουζίνας 

 • Καθάρισε τις επιφάνειες μετά την προετοιμασία τροφίμων που περιέχουν γλουτένη 
 • Χρησιμοποίησε τα δικά σου πανιά για να καθαρίσεις τις επιφάνειες 
 • Φρόντισε να καθαρίζεις σημεία που έχουν αγγίξει κολλώδη δάχτυλα, όπως το χερούλι της πόρτας του ψυγείου.     
 • Πλένε τα χέρια σου πριν χειριστείς τρόφιμα χωρίς γλουτένη.
 • Διατήρησε ξεχωριστές σανίδες κοπής για την προετοιμασία τροφίμων χωρίς γλουτένη.
 • Μαγείρεψε τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη σε ξεχωριστά σκεύη και σέρβιρε σε ξεχωριστά σκεύη – ή πλύνε τα εξαιρετικά καλά μεταξύ των διαφορετικών χρήσεων.
 • Χρησιμοποίησε ξεχωριστά δοχεία για βούτυρο, μαρμελάδα κ.λ.π. καθώς τα μαχαίρια μπορεί να μεταφέρουν μολυσμένα ψίχουλα.  
 • Χρησιμοποιήσε ξεχωριστή τοστιέρα ή σακούλες τοστιέρας για ψωμί χωρίς γλουτένη
 • Μην μοιράζεσαι βαφλιέρες ή ψησταριές, καθώς είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν πλήρως.
 • Μην τηγανίζεις τρόφιμα χωρίς γλουτένη σε λάδι που έχει χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα άλλων τροφίμων.
 • Μην επαναχρησιμοποιείς νερό που χρησιμοποιήθηκε για να βράσουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, όπως ζυμαρικά.
 • Αποθηκεύε τρόφιμα χωρίς γλουτένη σε επανασφραγιζόμενες σακούλες ή δοχεία
 • Μην αναμειγνύεις τρόφιμα χωρίς γλουτένη και άλλα τρόφιμα σε φούρνο κυκλοθερμικής λειτουργίας ή σε φούρνο με αέρα, καθώς ο αέρας που κυκλοφορεί μπορεί να εκτοξεύσει σωματίδια και να οδηγήσει σε επιμόλυνση
 • Μην μοιράζεσαι πετσέτες, γάντια φούρνου, ποδιές κ.λ.π. με κάποιον που μαγειρεύει με γλουτένη

Gluten free εργαλεία κουζίνας 

Και πάλι, η ιδανική κατάσταση είναι να έχεις ένα ολόκληρο σετ εξοπλισμού και σκευών αφιερωμένο στην προετοιμασία τροφίμων χωρίς γλουτένη, ώστε όλοι να είναι λίγο πιο χαλαροί. Ωστόσο, κάποιος εξοπλισμός είναι ευκολότερο να καθαριστεί και να απαλλαγεί πλήρως από τη γλουτένη από ό,τι άλλος. Μια λεία μεταλλική κατσαρόλα ή ένα γυάλινο πιάτο σερβιρίσματος μπορούν να καθαριστούν αρκετά εύκολα, αλλά άλλα αντικείμενα, όπως ένα ταψί, είναι πολύ πιο δύσκολο να καθαριστούν εντελώς μετά από χρήση με ψωμί που περιέχει γλουτένη, για παράδειγμα. Μια ξεχωριστή «ελεύθερη γλουτένης» σανίδα κοπής είναι η απόλυτη ελάχιστη απαίτηση. Οι πλάστες και άλλα ξύλινα σκεύη είναι επίσης καλύτερο να έχουν αποκλειστική χρήση «χωρίς γλουτένη».  

Ορισμένες συσκευές από τη φύση τους συσσωρεύουν ψίχουλα και σωματίδια και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από κοινού. Αυτό ισχύει σαφώς για τις τοστιέρες και το μύλο σιτηρών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις τα δικά σου άλευρα χωρίς γλουτένη για ψήσιμο. Προσέξε επίσης τους επεξεργαστές τροφίμων, μερικοί από τους οποίους μπορεί να καθαρίζονται ευκολότερα από άλλους.