ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΠΟΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Παγκόσμιο προϊόν: Διατροφή

Όποιος πάσχει από κοιλιοκάκη πρέπει να προσέχει συνεχώς τα προϊόντα που καταναλώνει να μην περιέχουν γλουτένη. Σε αυτά ανήκουν παραδείγματος χάριν, όλα τα προϊόντα από σιτάρι (ντίνκελ, σίκαλη, κριθάρι) και όσα περιέχουν βύνη. Γλουτένη, επίσης, περιέχουν προϊόντα με επιπρόσθετα, όπως ενισχυτικά γεύσης, σταθεροποιητές ή πυκνωτικά μέσα. Είναι όμως και τα ποτά χωρίς γλουτένη;

Οι καθημερινές μας ανάγκες σε υγρά, θα έπρεπε να καλύπτονται ιδανικά από μη χλωριούχο νερό βρύσης ή μεταλλικό νερό. Επίσης, κυκλοφορούν πολλά αφεψήματα χωρίς ζάχαρη, όπως κρύο τσάι ή αρωματικά νερά, καθώς και αραιωμένοι χυμοί φρούτων και λαχανικών. Οι 100% φυσικοί χυμοί φρούτων, χυμοί νέκταρ και σιρόπια φρούτων και χυμοί λαχανικών δεν περιέχουν γλουτένη. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν θα πρέπει να καλύπτουν αποκλειστικά και μόνο αυτά τα προϊόντα τις καθημερινές μας ανάγκες σε υγρά.

Ο καφές σε κόκκους, ο στιγμιαίος καφές, το κακάο και  το μαύρο τσάι είναι επίσης χωρίς  γλουτένη, καλό είναι όμως να μην καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Αναψυκτικά, λεμονάδες, αναψυκτικά τύπου κόλα και ισοτονικά ποτά περιέχουν μεγάλο ποσοστό ζάχαρης και  γι’ αυτό θα έπρεπε να καταναλώνονται σπάνια.

Όσον αφορά στο αλκοόλ, ποτά χωρίς γλουτένη που επιτρέπονται χωρίς δισταγμό είναι το κρασί, η σαμπάνια, το Prosecco, το τσίπουρο, τσίπουρο από φρούτα, τα  καθαρά αποστάγματα, το ρούμι και  το τζιν. Προσοχή μόνο στις ποσότητες!

Πιθανή προσθήκη γλουτένης…

…υπάρχει σε ορισμένα αρωματικά μεταλλικά νερά, τον καφέ ή  το τσάι, το βιταμινούχο τσάι, τα ισοτονικά ποτά, ποτά που περιέχουν γάλα ή κακάο, τα «ποτά χυμών», λεμονάδες, χυμοί φρούτων ή λαχανικών με πρόσθετα, καφέ από ραδίκια ή λούπινο ή σόγια.

Προσοχή γλουτένη!

Όλα τα είδη μπύρας, φυσική μπύρα από βύνη ή ρύζι ή καλαμπόκι και οι σκόνες κακάο που διαλύονται στο γάλα. Μακρυά τα χέρια από λικέρ, γλυκό ζεστό  κρασί (Gluhwein, Punsch). Τα υποκατάστατα καφέ (καφές από βύνη και κριθάρι) είναι επίσης δυστυχώς ταμπού. Προσοχή χρειάζεται και με το ουίσκυ. Σε κάποια είδη (π.χ στο blended ουίσκυ) προστίθεται κατά την απόσταξη βύνη.