Βιταμίνες και φυτικές ίνες στη διατροφή χωρίς γλουτένη

Παγκόσμιο προϊόν: Διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή με βιταμίνες και φυτικές ίνες, αυξάνει τη σωματική απόδοση αλλά και το εύ ζήν! Εδώ βοηθάει ιδιαίτερα και η πυραμίδα διατροφής χωρίς γλουτένη, που υποδεικνύει τις υγιεινές και τις λιγότερο υγιεινές τροφές. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι π.χ. βασικά και θα έπρεπε να κατέχουν κυρίαρχη θέση στο διατροφικό πλάνο, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Επιπλέον συμβουλές για το τι κάνει καλό στην υγεία, βρίσκονται και στο άρθρο αδυνάτισμα υγιεινά και gluten free!

Η δύναμη των βιταμινών

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την υγεία. Και επειδή το σώμα δεν είναι σε θέση να τις παράγει μόνο του, πρέπει να τις λαμβάνεις από τη διατροφή σου. Κάποιος που έχει έλλειψη σε βιταμίνες αισθάνεται αδύναμος. Διότι το έργο των βιταμινών στο σώμα είναι μεγάλο:

  • Ελέγχουν και διεγείρουν τις μεταβολικές διεργασίες.
  • Παρέχουν στο σώμα ενέργεια και ενισχύουν την ενέργειά του.
  • Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν συνολικά 13 βιταμίνες, που χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

  • Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (A,D,E και Κ)
  • και οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες (όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C)

Σε μια ισορροπημένη, ελεύθερη γλουτένης διατροφή, το σώμα μπορεί να αποθηκεύει μικρά αποθέματα λιποδιαλυτών βιταμινών, γιατί δεν βρίσκονται σε καθημερινή βάση στο διατροφικό μενού. Τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες δεν μπορεί το σώμα να τις αποθηκεύσει, γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταλανώνονται καθημερινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά και προϊόντα ολικής άλεσης.

Κατά προτίμηση φυσικές βιταμίνες

Η αυξανόμενη τάση για έτοιμα φαγητά έχει οδηγήσει και στην πεποίηθηση ότι οι βιταμίνες σε χάπια εξισσοροπούν την έλλειψη βιταμινών. Κι όμως, εάν κάποιος κάνει σωστή διατροφή, μπορεί να αποφύγει την λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Μόνο σε μερικές περιπτώσεις τα συμπληρώματα διατροφής έχουν πραγματικό νόημα: Η βιταμίνη D π.χ. που σχηματίζεται στο δέρμα με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός. Γι’ αυτό και βρίσκεται σε έλλειψη στον οργανισμό τους χειμερινούς μήνες. Οι έγκυες και οι γυναίκες που θέλουν να κυοφορήσουν συχνά λαμβάνουν φολικό οξύ, το οποίο βοηθάει στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του βρέφους.

Και δεν πρέπει να προσέχουν μόνο οι χορτοφάγοι και οι vegans τα αποθέματα σε βιταμίνη B12, η οποία βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο κρέας, τα αυγά, το τυρί και το γάλα! Και στους πάσχοντες από Κοιλιοκάκη δεν μπορεί να γίνει επαρκής απορρόφηση της βιταμίνης B12 και θα πρέπει να καλύπτεται είτε φαρμακευτικά είναι με την κατανάλωση προϊόντων εμπλουτισμένων με B12.

Περισσότερες φυτικές ίνες, περισσότερη ευημερία

Οι φυτικές ίνες διατελούν πολλές αξιόλογες λειτουργίες και είναι πολύ απαραίτητες για την υγεία. Οι φυτικές ίνες είναι οι μικροί βοηθοί της χώνευσης και φροντίζουν για την ευημερία μας. Είναι πραγματικοί γυμναστές του παχέος εντέρου μας και εκπληρώνουν σημαντικές λειτουργίες για τη διατήρηση μιας υγιούς εντερικής χλωρίδας. Με την αλλαγή σε διατροφή χωρίς γλουτένη ίσως έρθει κανείς αντιμέτωπος με δυσκοιλιότητα. Σε αυτή την περίπτωση οι φυτικές ίνες και επαρκείς ποσότητες σε υγρά μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα. Τουλάχιστον 30 γρ. φυτικών ινών την ημέρα είναι αρκετά και με το παραπάνω!

Φυτικές ίνες: κύριος της χώνευσης εκ φύσεως!

Οι φυτικές ίνες χωνεύονται μόνο μερικώς από το ανθρώπινο σώμα. Βρίσκονται κυρίως στα τοιχώματα των κυττάρων και στα περιθωριακά στρώματα φυτικών τροφών. Τέτοια είναι τα λαχανικά, οι ελαιούχοι καρποί, τα καρύδια και διάφορα είδη φρούτων. Επίσης, το άμυλο της πατάτας, τα όσπρια και τα δημητριακά χωρίς γλουτένη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες αναλαμβάνουν διάφορες εργασίες στο σώμα:

  • διεγείρουν την εντερική δραστηριότητα και προάγουν την υγιή πέψη.
  • αυξάνουν τη λιπαρότητα του εντέρου, βοηθούν στη διόγκωσή του και εξασφαλίζουν γρήγορο και μακροχρόνιο κορεσμό.
  • η δεσμευτική ισχύς των ινών μεταφέρει σημαντικά ορυκτά, ιχνοστοιχεία, λιποδιαλυτές ουσίες και βιταμίνες.
  • η πρόσληψη ινών προάγει την ανάπτυξη γαλακτικών βακτηρίων στο κόλον.

Όσοι τρώνε πολλές ίνες μειώνουν επίσης τον κίνδυνο πολλών ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή. Συγκεκριμένα, οι διαιτητικές ίνες από δημητριακά ολικής άλεσης έχουν ευεργετική επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη ινών είναι πιθανό να μειώσει τον κίδυνο σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης και στεφανιαίας νόσου.