Η επέτειος του Όχι με περηφάνια και χωρίς γλουτένη!

Παγκόσμιο προϊόν: Διατροφή

«Μόλις καθίσαμε, του είπα ότι η κυβέρνησή μου μού είχε αναθέσει να του κάνω μία άκρως επείγουσα ανακοίνωση και χωρίς άλλα λόγια του έδωσα το κείμενο. Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει. Τα χέρια που κρατούσαν το χαρτί έτρεμαν ελαφρά, και μέσα από τα γυαλιά έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν όπως συνήθιζε όταν ήταν συγκινημένος. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο και μου είπε με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή : «Alors, c’est la guerre!» (λοιπόν έχουμε πόλεμο) .Τού απάντησα ότι η ιταλική κυβέρνηση ήλπιζε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεχόταν τα αιτήματά της και θα άφηνε να περάσουν ελεύθερα τα ιταλικά στρατεύματα τα οποία θα άρχιζαν τις μετακινήσεις τους στις 6 το πρωί. Ο Μεταξάς με ρώτησε τότε πως θα μπορούσα να σκεφτώ ότι ακόμα και αν είχε πρόθεση να ενδώσει θα του ήταν δυνατόν μέσα σε τρεις ώρες να λάβει τις διαταγές του βασιλιά και να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες για την ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων.»
— Εμμανουέλε Γκράτσι, Η αρχή του τέλους, Εστία. 1980, σελ. 285

Η Επέτειος του «Όχι» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη στον  Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, πολλές ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως γιορτάζουν την Επέτειο του Όχι. Ανάμεσα στις παρελάσεις, στρατιωτικές και μαθητικές, και πολλά άλλα εορταστικά και τιμητικά δρώμενα, υπάρχει και το φαγητό!

Όπως και σε άλλες επετείους και θρησκευτικές εορτές σημαντική θέση στο ελληνικό τραπέζι κατέχει ο μπακαλιάρος!

Με αφορμή τον εορτασμό που πλησιάζει, μιλήσαμε με οικογένειες πασχόντων από Κοιλιοκάκη για να μας πουν πως θα περάσουν την ημέρα της επετείου.

Ήταν πολύ ενθαρρυντικό για μας που όλοι τους είχαν τη διάθεση να δοκιμάσουν την τύχη τους στην κουζίνα με την παραδοσιακή συνταγή του μπακαλιάρου με τη σκορδαλιά! Αυτό που ήταν πολύ ενθαρρυντικό ήταν πως ακόμα και αυτοί που πριν τη διάγνωση έτρωγαν έξω αυτές τις μέρες μας είπαν πως τους αρέσει η ιδέα να μείνουν στο σπίτι και να δοκιμάσουν νέες συνταγές!

Μερικοί πιο έμπειροι μας πρότειναν να δοκιμάσουμε μπουκιές μπακαλιάρου για να τηγανίζεται πιο εύκολα και να έχει πολύ τραγανή κρούστα! Μας είπαν επίσης ότι αν δεν μας αρέσει η σκορδαλιά με ψωμί χωρίς γλουτένη να φτιάξουμε με πατάτες! Άλλη μια ιδέα είναι η συνταγή που θα βρείτε εδώ για όσους δεν τρώνε σκορδαλιά!

Όπως και να φάμε και ότι και να φάμε σίγουρα είναι μια μέρα που μας γεμίζει περηφάνια! Καλή επιτυχία σε κάθε σας προσπάθεια! Και του χρόνου με υγεία!