Κοιλιοκάκη, «μια ζωή με πειρασμούς»

Παγκόσμιο προϊόν: Διατροφή

Η Κοιλιοκάκη μας κάνει όλους ,ακόμα και αυτούς που δεν ήταν επιρρεπείς, να βλέπουμε τα πάντα ως πειρασμούς! Αυτό συμβαίνει γιατί οι περιορισμοί από μόνοι τους, σε όποιον τομέα ζωής και αν επιβάλλονται, ουσιαστικά μετατρέπουν τον περιορισμό σε πειρασμό!

Στην περίπτωση της νόσου Κοιλιοκάκη ο περιορισμός τίθεται μετά τη διάγνωση στα σιτηρά που περιέχουν γλουτένη (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και στη βρώμη ανάλογα το που καλλιεργείται) και σε οτιδήποτε μπορεί να επιμολυνθεί από αυτά. Για το πόσο επιρρεπής θα είναι κάποιος σε αυτούς τους πειρασμούς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες.

Ένας παράγοντας είναι το αν ο πάσχων εμφανίζει τα συμπτώματα της νόσου ή όχι. Αν κάποιος δηλαδή όταν καταναλώνει γλουτένη δεν εμφανίζει κανένα «τυπικό» σύμπτωμα είναι πιο πιθανό να είναι επιρρεπής στο να «υποκύψει στον πειρασμό» δοκιμάζοντας κάποιο προϊόν με γλουτένη ή επιμολυσμένο από αυτή.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η ηλικία. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι συνήθως πιο ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα και λόγω της φυσιολόγικης περιέργειας που έχουν σε αυτές τις ηλικίες, αλλά και πολλές φορές επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως φιλικό περιβάλλον, διαφημίσεις, κλπ.

Ασχέτως της ηλικίας, όμως, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ωριμότητα. Μπορεί, για παράδειγμα, να δούμε ένα παιδί ή έναν έφηβο πολύ πιο πειθαρχημένο και ώριμο στη δίαιτα χωρίς γλουτένη, από ότι ένα ενήλικο άτομο που για διάφορους λόγους να μην μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτή.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας από όλους είναι η γνώση. Αρχικα θα πρέπει να μάθουμε τι ακριβώς είναι αυτό που μας συμβαίνει. Να ενημερωθούμε για τη νόσο και τις επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό μας. Ακόμα και αν δεν έχουμε συμπτώματα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η βλάβη που δημιουργείται όταν καταναλώνουμε γλουτένη, συνήθως δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα, όπως και αν η Κοιλιοκάκη παρέμενε αδιάγνωστη.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να «υποκύψετε στον πειρασμό» της γλουτένης σκεφτείτε το πόσο κακό θα κάνετε στον οργανισμό σας ακόμα και αν δεν το βλέπετε. Φροντίστε τον εαυτό σας έχοντας προνοήσει να έχετε πάντα μαζί σας κάποιο σνακ χωρίς γλουτένη. Και όλα τα απαραίτητα σε κάθε «γιορτινή» περίσταση.