ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12

Παγκόσμιο προϊόν: Διατροφή

Όχι μόνο οι χορτοφάγοι αλλά και οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη και την νόσο του Crohn, θα πρέπει να προσέχουν ώστε να έχουν επαρκή αποθέματα σε βιταμίνη Β12 (κομπαλαμίνη).

Το σώμα χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 για την δημιουργία αίματος, την κυτταρική διαίρεση και τη λειτουργία των νεύρων. Ο υποσιτισμός οδηγεί σε καθυστέρηση της ανάπτυξης. Έλλειψη σε βιταμίνη Β12 οδηγεί σε μια συγκεκριμένη μορφή αναιμίας, την λεγόμενη μεγαλοβλαστική αναιμία. Επιπλέον, εμφανίζονται και νευρολογικά και ψυχολογικά προβλήματα, όταν λείπει η Β12 από τον οργανισμό. Και επειδή το σώμα ενός ενήλικα αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β12, η έλλειψη κομπαλαμίνης εμφανίζεται μετά από πολλά χρόνια.

Οι μητέρες  που θηλάζουν και είναι χορτοφάγοι, θα πρέπει να  εξασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β12. Έλλειψη σε κομπαλαμίνη στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά προβλήματα.

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη ενδέχεται, πολλές φορές να μην μπορούν να απορροφήσουν την Β12 μέσω του εντέρου. Και αυτό, διότι η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 από τα τρόφιμα απαιτεί την κανονική λειτουργία του στομάχου, του παγκρέατος και του λεπτού εντέρου. Στην περίπτωση της κοιλιοκάκης, οι λάχνες χάνουν την δομή τους και εξαφανίζονται. Η επιφάνειά τους χάνει την αρχική της δομή και δεν καθίσταται δυνατή η απορρόφηση απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ανόργανων στοιχείων, όπως π.χ. το φολικό οξύ, ο σίδηρος, λίπη και κατά συνέπεια και η βιταμίνη Β12. Γι’ αυτό και πολλές φορές οδηγούμαστε σε διάγνωση κοιλιοκάκης, όταν παρατηρηθούν ελλείψεις σε σίδηρο ή σε βιταμίνη Β12 σε ανάλυση αίματος.

Επίσης, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά των καούρων και της αναγωγής οξέων (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), ενδέχεται να δυσκολέψουν την απορρόφηση της κομπαλαμίνης απο τον οργανισμό.
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να δημιουργήσει την κομπαλαμίνη. Πηγές της βιταμίνης Β12 είναι το συκώτι, το άπαχο κρέας, τα ψάρια, τα στρείδια, το γάλα, το τυρί και τα αυγά (κυρίως οι κρόκοι). Εάν παρά την διατροφή με ζωικά προϊόντα, στους πάσχοντες από κοιλιοκάκη, δεν γίνεται επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Β12, τότε θα πρέπει να διευκρυνιστεί εάν είναι παρόντα αντισώματα κατά των λεγόμενων γαστρικών βρεγματικών κυττάρων. Αυτά παράγουν ενδογενείς παράγοντες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για  την απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Εάν, λοιπόν, είναι παρόντα αυτά τα αντισώματα, η Β12 δεν μπορεί να απορροφηθεί και θα πρέπει να χορηγείται ενέσιμα. Με την διατροφή χωρίς γλουτένη, κανονικά, το βλεννογόνο του λεπτού εντέρου αναδημιουργείται, έτσι ώστε να είναι δυνατή και πάλι η πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε βιταμίνη Β12 είναι 3μg ενώ στις έγκυες και θηλάζουσες είναι 3,5 – 4μg. Οι ανάγκες καλύπτονται κατά κανόνα από την διατροφή μας, η οποία μας δίνει καθημερινά από 5 – 15μg. Σε  περίπτωση που δεν καλύπτεται κάποιος από την διατροφή του θα πρέπει να προσφύγει σε φαρμακευτικά υποκατάστατα ή προϊόντα διατροφής εμπλουτισμένα σε Β12.