ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ: 10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Παγκόσμιο προϊόν: Διατροφή

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσει κανείς μια καθημερινότητα χωρίς γλουτένη και σίγουρα απαιτεί μεγάλη αυτοπεποίθηση, ιδίως στην εφηβεία! Ορίστε λοιπόν, 10 σημαντικές συμβουλές επιβίωσης για να μάθεις πώς θα ξεπερνάς  όλες τις προκλήσεις της ζωής χωρίς γλουτένη!

  1. Σωστή ενημέρωση σχετικά με την κοιλιοκάκη και τη γλουτένη.

Maedchen Junge Frau am LaptopΓια να μπορείς στην καθημερινότητά σου να λαμβάνεις σωστές αποφάσεις, θα πρέπει να έχεις ενημερωθεί πολύ καλά σχετικά με την κοιλιοκάκη και την γλουτένη. Όσα περισσότερα ξέρεις, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσεις να αντεπεξέλθεις σε δύσκολες καταστάσεις και θα είσαι σε θέση να εξηγήσεις και σε άλλους γιατί είναι τόσο σημαντική για σένα η διατροφή χωρίς  γλουτένη. Μπορείς να ενημερωθείς από το ίντερνετ – προσοχή να είναι έγκυρες οι ιστοσελίδες – ή από έναν σύμβουλο διατροφής.

  1. Σωστή αξιολόγηση των προϊόντων

Mutter kocht mit TochterΗ διατροφή στην περίπτωση της κοιλιοκάκης, είναι το Α και το Ω. Θα πρέπει να έχεις πολύ καλή γνώση των τροφών και των προϊόντων, για να έχεις μια εύκολη καθημερινότητα χωρίς γλουτένη. Έτσι θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση στο να χειρίζεσαι τις διάφορες καταστάσεις και ασφάλεια ώστε να απολαμβάνεις την κάθε σου στιγμή. Το ιδανικό είναι να μάθεις να μαγειρεύεις κάποια γεύματα, γιατί με αυτόν τον τρόπο μαθαίνεις αυτομάτως που βρίσκεται η γλουτένη και πως να την αποφεύγεις. Είναι και  ο μόνος τρόπος να ξέρεις ακριβώς τι περιέχει το φαγητό σου!

  1. Να έχεις πάντα μαζί σου κάτι φαγώσιμο χωρίς γλουτένη

Lunch Box Brot Crackers GemueseΓια την βόλτα στο πάρκο, όταν κάνεις διάλειμμα από το αγαπημένο σου σπόρ ή κατά τη διάρκεια της βόλτας, φρόντισε να έχεις πάντα ένα σνάκ χωρίς γλουτένη μαζί σου. Είτε αυτό είναι ένα φρούτο ή λαχανικά, σάντουιτς ή  και μια μπάρα δημητριακών. Όσον αφορά τα σνακ, η Schär, προσφέρει πολλές  επιλογές για όλα τα γευστικά γούστα και θα μπορείς εύκολα να το μεταφέρεις μαζί σου. Έτσι, δεν θα έρχεσαι σε δυσάρεστη θέση όταν δεν υπάρχει κοντά κάποιο σούπερ μάρκετ ή οι φίλοι σου έχουν μαζί τους κάποιο τρόφιμο που περιέχει γλουτένη. Με την σωστή προετοιμασία θα μπορείς να απολαύσεις την κάθε στιγμή με ένα λαχταριστό σνακ!

  1. Να μπορείς να κατανοείς τα συστατικά των έτοιμων προϊόντων

Frau liest Etikette ProduktΜια ματιά στα συστατικά κατά  την αγορά προϊόντων είναι απαραίτητη! Που αλλού μπορεί να κρύβεται η γλουτένη, εκτός απο το σιτάρι; Το σήμα κατατεθέν των προϊόντων χωρίς  γλουτένη, δηλαδή το διαγραμμένο στάχυ σιταριού, αποτελεί την πιο απλή λύση. Αλλιώς, θα πρέπει πάντα να θυμάσαι: όσο πιο φυσικό είναι ένα προϊόν, τόσο λιγότερη γλουτένη περιέχει. Και το ανάποδο: όσο πιο μεγάλη επεξεργασία έχει υποστεί, τόσο περισσότερη γλουτένη μπορεί να περιέχει. Όσον αφορά στα έτοιμα προϊόντα ή τρόφιμα, όπως αλλαντικά, λουκάνικα, πουτίγκες και γιαούρτια, χρειάζεται επίσης προσοχή:και εδώ μπορεί να κρύβεται η γλουτένη, ως εφαρμογή της τεχνολογίας τροφίμων, χωρίς να περιλαμβάνεται στη λίστα συστατικών. Έτσι θα πρέπει να ξέρεις ποια συγκεκριμένα προϊόντα από σάλτσες και καρυκεύματα μπορείς να χρησιμοποιείς.

  1. Να έχεις ενημερώσει τους στενούς φίλους και το άμεσο περιβάλλον σου.

Freundinnen Maedchen vor SofaΤο καλύτερο είναι να ξέρουν οι φίλοι σου και  το άμεσό σου  περιβάλλον, ότι πρέπει να ακολουθείς διατροφή χωρίς γλουτένη. Με αυτό τον τρόπο, θα γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουν κάποια εναλλακτική για σένα όταν πρόκειται για γιορτές, γενέθλια και παρόμοιες εκδηλώσεις ή ότι θα φέρεις εσύ τα κατάλληλα προϊόντα. Όταν οι φίλοι σου γνωρίζουν μπορούν να έχουν περισσότερη κατανόηση και θα δείχνουν ενδιαφέρον με περαιτέρω ερωτήσεις. Έτσι δεν θα υπάρξεις ποτέ αουτσάιντερ! Και στο κάτω κάτω, στις μέρες μας, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο να μην θέλει ή να μην επιτρέπεται να φάει κάποιος κάτι συγκεκριμένο.

  1. Να είναι πάντα κάποιος υπεύθυνος ενήμερος.

Schulausflug Kind Pause RucksackΕκδρομές, μέρες  περιπάτου ή σχολικές γιορτές – ανεξαρτήτως που βρίσκεσαι να έχεις ενημερώσει τον υπεύθυνο, ότι πρέπει να φας μόνο τροφές χωρίς γλουτένη. Έτσι θα έχεις την σιγουριά, ότι κάποιος θα είναι εκεί να σε στηρίξει όλη τη μέρα και να διαχειριστεί μια περίπτωση ανάγκης. Ακόμα καλύτερα, να έχεις ενημερώσει (ή οι  γονείς σου) πριν την εκδρομή ή εκδήλωση τον διοργανωτή, ώστε να έχει από νωρίς προνοήσει.

  1. Σε περίπτωση αβεβαιότητας, ζήτα επεξηγήσεις από τον μάγειρα.

Kellner spricht mit KochΕίσαι σε ένα εστιατόριο και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις αν κάποιο πιάτο όντως δεν περιέχει γλουτένη. Μη διστάσεις: ρώτα κατευθείαν τον σεφ ή τον υπεύθυνο κουζίνας για να είσαι σίγουρος. Μπορείς να ζητήσεις να ετοιμάσουν εκείνη τη στιγμή κάποιο πιάτο, ώστε να έχουν προσέξει και να μην περιέχει κάποιο συστατικό με γλουτένη. Όλο και πιο συχνά, οι σέφ αντιμετωπίζουν περιπτώσεις πελατών, των οποίων η διατροφή δεν πρέπει να περιλαμβάνει γλουτένη ή κάποια άλλη τροφή.

  1. Μην δοκιμάζεις ποτέ φαγητό άλλων αν δεν είναι σίγουρα χωρίς γλουτένη.

Paar isst Hotdog zusammenΈνας φίλος σου προσφέρει να δοκιμάσεις από αυτό που τρώει, αλλά δεν εισαι σίγουρος αν περιέχει γλουτένη; Καλύτερα κράτα τα χέρια σου μακρυά! Ακόμα και αν ένας ενήλικας σου προσφέρει κάτι να φας, αλλά ωστόσο δεν έχει και πολύ καλή γνώση του τι είναι η κοιλιοκάκη και γιατί ακριβώς θα πρέπει να ακολουθείς διατροφή χωρίς γλουτένη, μην υποκύψεις! Εσύ ξέρεις καλύτερα τι πρέπει να φάς και τι όχι και γι’ αυτό μην αφήσεις  κανέναν να σε πείσει για το αντίθετο! Το σώμα σου θα σε ευχαριστεί!

  1. Να είσαι σε ετοιμότητα για περίπτωση ανάγκης.

Maedchen Rollerblades UnfallΦυσικά, ποτέ δεν πάει το μυαλό κανενός ότι κάτι κακό μπορεί να  συμβεί. Αλλά για να είσαι σε ετοιμότητα, καλό είναι να έχεις μαζί σου κάποιο αποδεικτικό ότι πάσχεις απο κοιλιοκάκη. Επιπλέον, μια λίστα με τηλέφωνα, όπως π.χ των γονιών σου, του κηδεμόνα σου ή ακόμα και του γιατρού σου, θα βοηθούσε πολύ. Έτσι, θα γνωρίζει όποιος φτάσει πρώτος για βοήθεια πώς να δράσει σε περίπτωση που δεν είσαι σε θέση να εξηγήσεις εσύ.

  1. Να έχεις αυτοπεποίθηση και να μην ανέχεσαι πειράγματα!

Mann traegt Frau HuckepackΚαμιά φορά μπορεί να φαίνεται βαρετό και όχι τόσο κουλ να μην μπορείς να φας απ’ όλα. Η υγεία σου όμως έρχεται πρώτη! Να έχεις πάντα κατά νου, ότι πρόκειται για τη σωματική σου υγεία, ώστε να μπορείς να ευχαριστιέσαι και να ζεις τη ζωή σου με υγεία, κέφι και ευτυχία. Οφείλεις  να περιποιείσαι τον εαυτό σου και να  αποφεύγεις ανώφελα ρίσκα. Με αυτές τις 10 συμβουλές θα είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος να βρίσκεις εναλλακτικές χωρίς γλουτένη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να απαιτείς συνειδητά αυτές τις εναλλακτικές και να μπορείς έτσι να αντιμετωπίσεις και τους άλλους. Θα δεις: αξίζει  τον κόπο!