ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ: ΖΗΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Παγκόσμιο προϊόν: Διατροφή

Το αλάτι αποτελείται από χλωριούχο νάτριο και περιέχει ζωτικά και χρήσιμα μεταλλικά στοιχεία. Το σώμα μας καθημερινά χάνει κατά μέσο όρο 3 – 5 γραμμάρια αλάτι, τα οποία πρέπει με την ανάλογη διατροφή να αναπληρωθούν. Κι όμως καθημερινά ο άνθρωπος καταναλώνει διπλάσιες  ποσότητες αλατιού απ’ όσες θα έπρεπε.

Salz BluthochdruckΗ υπερβολική κατανάλωση αλατιού ευθύνεται για υψηλή αρτηριακή πίεση και ασθένειες του καρδιακού και κυκλοφορικού συστήματος και αυξάνει  τις πιθανότητες εκδήλωσης νεφροπαθειών και οστεοπόρωσης. Στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες ο άνθρωπος προσλαμβάνει καθημερινά μεταξύ 5 και 10 γραμμαρίων μαγειρικό αλάτι. Το 75-80% αυτού περιέχεται στα τρόφιμα που καταναλώνει άμεσα.

Αυτή την «αναγκαστική» πρόσληψη αλατιού από τις επεξεργασμένες τροφές, προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδείξει και αναζητά μέτρα μείωσης της ποσότητας σε αλάτι, δηλαδή σε νάτριο, που περιέχεται σε διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων. Το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Dr. Schär στην Τεργέστη, βασισμένο σε αυτήν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, διεξάγει ένα ειδικό πρόγραμμα μείωσης της περιεκτικότητας σε νάτριο στα προϊόντα της. Ακολουθούνται οι κατευθυντήριες γραμμές ασφάλειας των τροφών που υποδεικνύει η βρετανική υπηρεσία ελέγχου των τροφίμων (FSA). Έτσι, πάνω στις ετικέτες αναγράφεται η περιεκτικότητα σε νάτριο ανά 100 γραμμάρια.

Προκειμένου να  διατηρηθεί ισορροπία μεταξύ γεύσης και υγείας, έχει μειωθεί η περιεκτικότητα σε νάτριο σε περισσότερα στάδια συγκεκριμένων προϊόντων χωρίς γλουτένη Schär, σύμφωνα εξάλλου με τα «πιστεύω» μας: υγιεινά προϊόντα με ωραία γεύση!