Νέος χρόνος, νέο ξεκίνημα

Παγκόσμιο προϊόν: Διατροφή

Ένας νέος χρόνος ξεκινάει με πολλές, καλές προτάσεις! Κάποιες από αυτές στοχεύουν στο να διώξουν κάποιες ιδιορρυθμίες  μας και άλλες στο να αποκτήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες, να ξεκινήσουμε γυμναστική ή να διώξουμε το άγχος. Για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια οργανωμένη και σωστή διατροφή χωρίς γλουτένη!

Οι περισσότεροι από μας, μετά από λίγο καιρό αποτυγχάνουμε να φτάσουμε στο στόχο, όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις μας, είτε γιατί έχουμε θέσει πολύ ψηλά τον πήχη, είτε επειδή δεν υπήρξε καλός σχεδιασμός στη τήρηση ενός προγράμματος. Είναι, λοιπόν, η κατάλληλη στιγμή για να σας κάνουμε και εμείς κάποιες προτάσεις χωρίς γλουτένη, τόσο για τους νέους όσο και για τους παλιούς στη ζωή χωρίς  γλουτένη:

Γνωρίστε καλύτερα τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη.

Ως πάσχων από κοιλιοκάκη θα έπρεπε κανείς όχι να σκέφτεται ποια τρόφιμα δεν πρέπει να καταναλώνει αλλά ποια επιτρέπεται. Καλό είναι να συμβουλεύεστε στην Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με προϊόντα χωρίς γλουτένη. Επίσης, δεν φαντάζεται κανείς πόσα προϊόντα χωρίς γλουτένη πρoσφέρει η φύση, όπως το ρύζι, φρούτα και λαχανικά και πολλά άλλα.

Κάποιος που είναι καινούριος στη διατροφή χωρίς γλουτένη, καλό θα ήταν να φτιάξει λίστες με τα προϊόντα που επιτρέπονται (και φυσικά του αρέσουν), έτσι ώστε να είναι πιο εύκολα και γρήγορα τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Μια λίστα με όσα δεν επιτρέπονται δεν είναι και τόσο λειτουργική, κυρίως για τους καινούργιους. Σε ποιόν εξάλλου, αρέσει να διαβάζει μια λίστα με λιχουδιές που δεν επιτρέπονται;

Κατηγοριοποιήστε τα τρόφιμα και πετάξτε ότι έχει χαλάσει.

Αμέσως μετά από λίγους μήνες με διατροφή χωρίς γλουτένη θα μαζέψετε πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη. Μετά από κάνα δυο χρόνια, σίγουρα θα έχουν περισσέψει προϊόντα των οποίων η ημερομηνία λήξης θα έχει παρέλθει. Παρά το γεγονός ότι πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν μακρινή ημερομηνία λήξης καλό είναι κάθε ένα- δυο μήνες να τα ελέγχει κανείς. Έτσι κάποια θα πρέπει να καταναλωθούν άμεσα και κάποια να απορριφθούν αμέσως.

Δοκιμάστε καινούριες συνταγές.

Για τους πάσχοντες που δεν έχουν πολύ χρόνο για μαγείρεμα, η δίαιτα χωρίς  γλουτένη γίνεται πιο δύσκολη. Πολλοί ξεκινώντας τη διατροφή χωρίς γλουτένη μαγειρεύουν πολύ συχνά ζυμαρικά. Κάποια  στιγμή όμως βαριούνται να τρώνε  τα ίδια και τα ίδια. Καλό είναι λοιπόν να βάλει κανείς σαν στόχο να μαγειρεύει έστω μια φορά το μήνα μια νέα συνταγή.

Όταν ο χρόνος είναι περισσότερος ή στις διακοπές μπορεί κανείς να δοκιμάσει και δυο νέες συνταγές. Ιδίως στην αρχή είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσει κανείς τα αλεύρια χωρίς γλουτένη και πως αντιδρούν με τα άλλα συστατικά. Χωρίς ρίσκο όμως δεν έχει πλάκα. Οπότε όσες πιο πολλές συνταγές δοκιμάσετε τόσο μεγαλύτερη γκάμα επιλογών θα έχετε και κάθε φορά όλα θα είναι και πιο απλά.

Συμμετάσχετε ή ξεκινήστε μια ομάδα υποστήριξης.

Ανεξαρτήτως του σε ποιο τρόφιμο έχει κάποιος δυσανεξία, συχνά νιώθει μεγάλη μοναξιά. Συχνά, σε πάρτυ αποτελεί το μοναδικό άτομο που δεν μπορεί να δοκιμάσει το φαγητό. Αφήστε που οι πωλητές στα καταστήματα βιολογικών τον αναγνωρίζουν κι από μακριά. Σε μια ομάδα υποστήριξης όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Εκεί όλοι κάνουν διατροφή χωρίς γλουτένη και κάθε μη πάσχων από κοιλιοκάκη είναι ανεπιθύμητος.

Και δεν είναι ανάγκη να την ονομάσουμε ομάδα υποστήριξης, μπορεί να είναι μία λέσχη όπου τα μέλη της συναντιούνται συχνά, ανταλλάσσουν απόψεις και νέα και γιατί όχι μαγειρεύουν χωρίς γλουτένη!

Μάθετε να αγαπάτε τη διατροφή χωρίς γλουτένη!

Μετά από κάποια χρόνια διατροφής χωρίς γλουτένη, θα δείτε ότι θα έχετε πλήρως εξοικειωθεί και συνηθίσει και δεν θα αισθάνεστε ότι σας λείπει κάτι. Απλά χρειάζεται λίγη υπομονή. Ίσα ίσα που μετά από λίγο θα αισθάνεστε τυχεροί που δεν πρέπει να τρώτε ένα χάμπουργκερ από κάποια αλυσίδα γρήγορου φαγητού αλλά ένα δικό σας φτιαγμένο από φρέσκα και υγιεινά υλικά!

Αν λοιπόν αυτή  τη χρονιά γνωρίσετε καλύτερα τα προϊόντα μας, πειραματιστείτε με νέες και ίσως πιο περίπλοκες συνταγές και απολαμβάνετε τη ζωή χωρίς γλουτένη με φίλους και συγγενείς, σίγουρα θα έχετε ένα υπέροχο 2016 χωρίς γλουτένη!