Σαρακοστή... χωρίς γλουτένη φυσικά!

Σαρακοστή… χωρίς γλουτένη φυσικά!

Παγκόσμιο προϊόν: Διατροφή

Καλή Σαρακοστή! Καθαρά Δευτέρα σήμερα, μέρα αργίας, νηστείας και η αρχή της Σαρακοστής. Ελπίζω όλα τα τραπέζια να είναι γεμάτα, πρώτα από όλα, με χαρούμενα πρόσωπα και φυσικά με πολλά πολλά νηστίσιμα εδέσματα χωρίς γλουτένη!

Όσοι δεν φτιάξατε ή δεν προμηθευτήκατε ακόμα τη λαγάνα σας δοκιμάστε να τη φτιάξετε ! Και μην ξεχνάτε να πειραματίζεστε! Ακόμα και αν δεν σας πετύχει κάτι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με διαφορετικό τρόπο! Αρκεί να μην έχει γίνει κάρβουνο!! Αν για παράδειγμα η λαγάνα σας δεν βγεί αυτό που περιμένατε καντε τη παξιμάδια και τρίφτε τη για να τη χρησιμοποιήσετε για πανάρισμα!

Αν δεν πετάξατε ακόμα χαρταετό, είναι και αυτό κάτι που προλαβένετε και που είναι σίγουρα χωρίς γλουτένη! Και αφού το θέμα μας είναι η Σαρακοστή, πάρτε τους μικρούς μας  φίλους από το χέρι και πάμε να φτιάξουμε την «Κυρά Σαρακοστή».

Tην Κυρά Σαρακοστή

που είναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν

με αλεύρι και νερό!

Για στολίδι της φορούσαν

στο κεφάλι της σταυρό

και το στόμα της ξεχνούσαν

γιατί νήστευε καιρό!

Και μετρούσαν τις ημέρες

με τα πόδια της τα εφτά

κόβαν ένα τη βδομάδα,

μέχρι να ρθει η Πασχαλιά!

Βάζουμε λοιπόν σε ένα μεγάλο μπόλ μισό ποτήρι νερό και μισό ποτήρι αλάτι και αν και δεν τρώγεται χρησιμοποιούμε 1 μιση κούπα αλεύρι χωρίς γλουτένη!Τα ανακατεύμε όλα μαζί και πλάθουμε μαζί με τα παιδιά ένα ζυμαράκι. Φτιάχνουμε το σώμα της Κυράς Σαρακοστής τα χεράκια δεμένα στο σώμα και 7 ποδαράκια! Τη βάζουμε σε μια λαδόκολλα και κάνουμε τα υπόλοιπα σχεδιάκια με μια οδοντογλυφίδα ή ένα πιρούνι. Ψήνουμε στους 160° για 15 με 20 λεπτά προσέχοντας να μη μαυρίσει!

Κάθε Σάββατο από την πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής κόβουμε και από ένα ποδαράκι, περιμένοντας να φτάσουμε στο Μεγάλο Σάββατο. Είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον έθιμο που ουσιαστικά οι παλιοί το χρησιμοποιούσαν ως ημερολόγιο. Μπορούμε να το κάνουμε όχι μόνο για να δώσουμε ένα νόημα στις ημέρες αυτές για τα παιδάκια μας,αλλά και όπως πάντα για να τουτς δείξουμε ότι όλα γίνονται χωρίς γλουτένη!!