Στην υγειά του νέου έτους! Η προσδοκία μου είναι να ζώ πιο υγιεινά!

Παγκόσμιο προϊόν: Διατροφή

Καλά ξεκινήματα για ένα νέο έτος χωρίς γλουτένη.

Καθώς υποδεχόμαστε το νέο έτος, ευχόμαστε ο ένας στον άλλο ότι καλύτερο και υγεία. Οι γιορτές ήταν περίοδος πλήρους απόλαυσης: κουραμπιέδες και μελομακάρονα χωρίς γλουτένη και γαλοπούλα γεμιστή μας έκαναν παρέα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων αλλά και η βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς. Μήπως κάνεις σχέδια να επιστρέψεις σε μια πιο ευσυνείδητη και υγιεινή διατροφή χωρίς γλουτένη με τον ερχομό της νέας χρονιάς; Άσε μας να σε βοηθήσουμε!

Ένας τρόπος να ξεκινήσεις χωρίς να θυσιάσεις την απόλαυση είναι μια αποτοξίνωση χωρίς γλουτένη. Κάτι τέτοιο θα επαναφέρει τον οργανισμό σου. Παρακάτω σου έχουμε και άλλες συμβουλές και τρόπους να κάνεις πράξη τον στόχο σου.

Μάθε να αγαπάς τις τροφές χωρίς γλουτένη

Σκέψου έξυπνα: αντί να καταφεύγεις σε παράνομες λιχουδιές πλούσιες σε γλουτένη, δοκίμασε να εστιάσεις σε αυτό που μπορείς να ευχαριστηθείς χωρίς να ανησυχείς. Θα εκπλαγείς με το πόσα προϊόντα από τη φύση τους δεν περιέχουν γλουτένη. Στην ποικιλία των προϊόντων μας και στον κόσμο των συνταγών μας θα βρείς πολλές εξαιρετικές προτάσεις. Επίσης, μπορείς να ενημερώνεσαι από την Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη και να λάβεις λίστα των απαγορευμένων τροφίμων. Εάν μπερδευτείς με τα απαγορευμένα τρόφιμα το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να κατευθυνθείς προς την «πράσινη» πλευρά. Απαιτεί υπομονή: μείνε συντονισμένος και μάθε να αγαπάς τον συναρπαστικό τρόπο ζωής χωρίς γλουτένη.

Απόθεμα τροφίμων σε κουζίνα και αποθήκη

Το νέο έτος είναι μια καλή περίοδος να κάνεις ένα ξεκαθάρισμα. Κάνε έναν έλεγχο στα ντουλάπια σου και αφαίρεσε όλα τα τρόφιμα που έχουν φτάσει την ημερομηνία λήξης τους. Παρόλο που κάποια τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ράφι, ρίχνε μια ματιά για τρόφιμα που είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Παλαιότερα προϊόντα μπορεί να χάσουν την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά στοιχεία. Και εάν τα ντουλάπια σου είναι όμορφα τακτοποιημένα και έχεις κάνει ένα ξεσκάρτισμα, ακόμα και η σκέψη σου και θα είναι τακτοποιημένη και θα έχεις και κίνητρο.

Περισσότερη ποικιλία στο πιάτο

Ιδίως κατά τους κρύους μήνες, συχνά δεν απορροφάει ο οργανισμός μας αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Έλλειψη σε βιταμίνες μπορεί να εντοπιστεί από το γιατρό με μια εξέταση αίματος. Έλλειψη σε βιταμίνες όχι μόνο μας αφήνει αδύναμους αλλά και επιρρεπείς σε δευτερεύουσες ασθένειες. Αυτοί που έχουν ποικιλία στη διατροφή τους σύμφωνα με την πυραμίδα διατροφής χωρίς γλουτένη και απολαμβάνουν φρούτα και λαχανικά που είναι από τη φύση τους χωρίς γλουτένη, κάνουν μια υγιεινή δίαιτα και αποτρέπουν την μακροχρόνια έλλειψη σε βιταμίνες και μέταλλα!

Δοκίμασε νέες συνταγές

Ο άνθρωπος λειτουργεί με γνώμονα τη συνήθεια, ιδίως όταν πρόκειται για το φαγητό. Εάν η μαγειρική δεν είναι το πάθος σου, μπορεί να καταλήξεις να τρως τα ίδια πράγματα αντί να δοκιμάζεις κάτι καινούριο. Σπάσε αυτή τη συνήθεια και δοκίμασε νέες συνταγές, μια φορά την εβδομάδα ή έστω και μια φορά το μήνα. Πάρε ιδέες και γέμισε έμπνευση από τον κόσμο των συνταγών μας. Ακόμα κι αν στην αρχή τα νέα συστατικά και η ασυνήθιστη μέθοδος παρασκευής τους είναι μια πρόκληση, θα δεις ότι με τον καιρό, όσες περισσότερες συνταγές δοκιμάζεις, τόσο περισσότερο θα το απολαμβάνεις. Το μενού σου θα γίνεται όλο και πιο ξεχωριστό, οι μαγειρικές σου δεξιότητες θα βελτιώνονται και η μαγειρική χωρίς γλουτένη θα γίνεται όλο και πιο εύκολη. Και θα διασκεδάζεις κιόλας!

Βγες έξω στον καθαρό αέρα

Είτε έχεις κοιλιοκάκη είτε όχι – η άσκηση όχι μόνο διεγείρει τον μεταβολισμό, αλλά και ενισχύει την ευεξία.Δοκίμασε το! Ακόμα κι ένας μικρός περίπατος στον φρέσκο αέρα έχει θετική επίδραση στο σώμα και τη ψυχή και ταυτόχρονα εξασφαλίζει καλή διάθεση όταν έχεις γκρίζες μέρες!

Περπάτημα, τρέξιμο ή κολύμβση είναι ιδανικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του χειμώνα!

Μεγένθυνε τον κύκλο των φίλων σου

Έχεις ποτέ σκεφτεί να ξεκινήσεις την δική σου ομάδα αυτοβοήθειας; Αν και δεν χρειάζεται απαραίτητα να την αποκαλείς έτσι. Μπορεί να είναι και μια απλή συνάντηση με άλλους που ζουν και αυτοί χωρίς γλουτένη. Σε αυτόν τον κύκλο, το να μοιράζεσαι και να τρως μαζί αποτελεί διασκέδαση. Όλοι γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται και κανείς δεν νοιώθει μόνος. Τα θέματα ποικίλλουν: από μαγειρική και ψήσιμο, μέχρι ιστορίες για ταξίδια χωρίς γλουτένη, προορισμούς για εκδρομές, προτάσεις για βιβλία ή ακόμα και συμβουλές για καλλυντικά μπορούν να γίνουν αντικείμενο συζήτησης. Κάτι τέτοιες μέρες, θα γυρίσεις σπίτι με πολλές νέες ιδέες και ίσως και νέους φίλους.