ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Παγκόσμιο προϊόν: Διατροφή

Οι φυτικές ίνες είναι οι μικροί βοηθοί της πέψης. Ιδιαίτερα στην περίπτωση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη είναι πολύ σημαντικό να προσλαμβάνονται οι απαραίτητες ποσότητες φυτικών ινών.

Είναι απαραίτητη η πρόσληψη τουλάχιστον 30 γρ. φυτικών ινών ημερησίως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Θα μπορούσε  κανείς  να πει ότι οι φυτικές ίνες  «γυμνάζουν» τα έντερα και εκτελούν σημαντικές λειτουργίες για τη σωστή  λειτουργία της εντερικής χλωρίδας. Όταν κάποιος αρχίζει μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, ίσως αρχικά να αντιμετωπίσει προβλήματα δυσκοιλιότητας. Σε αυτή τη περίπτωση ο ρόλος των φυτικών ινών και της πρόσληψης πολλών υγρών μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Οι φυτικές ίνες είναι οι ίνες  από το εκάστοτε φυτό, τις οποίες το ανθρώπινο σώμα μπορεί σε ορισμένο μόνο βαθμό να αφομοιώσει. Βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα και εξωτερικά στρώματα των τροφίμων όπως είναι τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και  διάφορα φρούτα.  Επίσης, το άμυλο της πατάτας, των οσπρίων και άλλων δημητριακών χωρίς γλουτένη είναι πολύτιμα. Έτσι, οι φυτικές ίνες  αναλαμβάνουν διάφορες εργασίες στο σώμα:

  • διεγείρουν την εντερική δραστηριότητα και εξασφαλίζουν την υγιή πέψη.
  • αποτελούν πρώτη ύλη για τα έντερα και εξασφαλίζουν γρήγορο και μακροχρόνιο αίσθημα κορεσμού.
  • βοηθούν στην μεταφορά σημαντικών μετάλλων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών και λιποδιαλυτών ουσιών
  • η πρόσληψη φυτικών ινών προάγει την ανάπτυξη των βακτηρίων γαλακτικού οξέος στο παχύ έντερο.
  • η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σε φυτικές ίνες, μειώνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την διατροφή. Ιδίως οι φυτικές ίνες των δημητριακών ολικής άλεσης επιδρούν θετικά στα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2, της υπέρτασης και της στεφανιαίας νόσου.

Αναζητήστε τα  πλούσια σε φυτικές ίνες προϊόντα μας, με την πράσινη λωρίδα πάνω  στις συσκευασίες!