Τα πλεονεκτήματα μιας διατροφής χωρίς γλουτένη

Παγκόσμιο προϊόν: Διατροφή

Χάρη στη διατροφή χωρίς γλουτένη, οι ασθενείς με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν να ζουν χωρίς συμπτώματα.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη για το υπόλοιπο της ζωής τους. Δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν ούτε καν ίχνη γλουτένης, καθώς μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο έντερό τους.

Αυτό, σε αντίθεση με τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί με ευαισθησία στο σιτάρι και τη γλουτένη, όπου δεν προκαλείται μόνιμη βλάβη στο έντερό τους και μπορούν να κάνουν διατροφή που περιέχει γλουτένη σε χαμηλά όμως επίπεδα. Κι αυτό, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα που έχουν διακόψει τελείως τη γλουτένη. Ώστοσο, όλα εξαρτώνται από την κάθε περίπτωση. Επίσης, μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης  μπορεί να βελτιώσει και το Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Όταν κάποιος διαγνωσθεί με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ξεκινήσει αυστηρή διατροφή ελεύθερη γλουτένης, τα αποτελέσματα είναι αισθητά από τις πρώτες εβδομάδες. Τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν και η συνολική κατάσταση της υγείας του ατόμου θα βελτιωθεί. Επιπλεόν, σε άτομα με ασθένεια κοιλιοκάκης, τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου θα αναγεννηθούν και τα συμπτώματα δυσλειτουργίας θα εξαληφθούν.

Επίσης, μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη μειώνει το ρίσκο μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας και αποτρέπει την εμφάνιση και άλλων συμπτωμάτων της κοιλιοκάκης. Ανεξάρτητα με τον τύπο και βαθμό δυσανεξίας που έχει κανείς, ακολουθώντας μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης, μπορεί να ζήσει χωρίς συμπτώματα. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που υποφέρουν από το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Περίπου το 1/3 των ανθρώπων με το σύνδρομο αυτό έχουν ευεργετηθεί από την διατροφή χωρίς γλουτένη.

Πλεονεκτήματα της διατροφής χωρίς γλουτένη:

  • Τα επίπεδα των αντισωμάτων γίνονται φυσιολογικά.
  • Αναγεννιούνται τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου.
  • Ο κίνδυνος επακόλουθων ζημιών μειώνεται.
  • Τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται και χρησιμοποιούνται απο τον οργανισμό.
  • Γίνεται πρόσληψη βάρους.
  • Βελτιώνεται η συνολική κατάσταση της υγείας του ατόμου.
  • Έλεγχος των τροφών που καταναλώνονται.
  • Βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και αποκαθίσταται η ευεξία του ατόμου.
  • Στα παιδιά: φυσιολογικά επίπεδα υγείας και ανάπτυξης.

Στα άτομα με κοιλιοκάκη ιδίως, η αλλαγή σε διατροφή χωρίς γλουτένη, φέρνει θεαματικά αποτελέσματα στην υγεία τους.