Πυραμίδα διατροφής χωρίς γλουτένη

Παγκόσμιο προϊόν: Διατροφή

Οι διακοπές τελειώνουν και σιγά σιγά ξαναμπαίνουμε σε πρόγραμμα. Το ίδιο και η διατροφή μας. Και στη ζωή χωρίς γλουτένη, η διατροφική μας πυραμίδα, σας δείχνει ποια τρόφιμα διασφαλίζουν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Ημερησίως, προτιμήστε άφθονα τα προϊόντα που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας, σε πιο περιορισμένες ποσότητες αυτά στο κέντρο της και με μέτρο αυτά στην κορυφή της.

Λίπη και έλαια – Ημερησίως με μέτρο

Τα λίπη και τα έλαια περιέχουν περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α,D,E,K). Τα πιο υγιεινά είναι τα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και τα σπορέλαια. Καλό είναι η διατροφή σας να περιλαμβάνει 3 μερίδες των 10 γρ. την ημέρα. Τα ζωικά λίπη, όπως π.χ. το βούτυρο, θα πρέπει να τα καταναλώνονται με μέτρο. Προσοχή στα κρυμμένα λίπη που βρίσκονται σε λουκάνικα, κρέμες και γλυκίσματα.

1

Γλυκίσματα, αλμυρά σνακ και ποτά με ζάχαρη απολαύστε τα με μέτρο. Όσο πιο τσιγκούνηδες είστε με τη ζάχαρη τόσο το καλύτερο!

Επαρκώς σε καθημερινή βάση

Ψάρι, κρέας και αυγά. Περιέχουν πρωτεΐνες, λιπαρά, μέταλλα και βιταμίνη Β. Τα όσπρια ανήκουν επίσης εδώ: φασόλια, φακές και ρεβύθια περιέχουν υδατάνθρακες και έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Βάλτε στη διατροφή σας καθημερινά εναλλάξ 1 μερίδα  κρέατος ή ψαριού (περίπου 100-120 γρ.) ή ως εναλλακτική δυο φορές την εβδομάδα όσπρια (περίπου 60 γρ.). Οι πιο υγιεινές επιλογές είναι το άπαχο βοδινό κρέας, το κυνήγι και το ψάρι. Αυγά θα πρέπει να καταναλώνονται δυο φορές την εβδομάδα.

2

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι και τυρί περιέχουν πρωτεΐνες, λιπαρά, ασβέστιο και βιταμίνες. Μπορείτε  να τρώτε δυο μερίδες των 120 γρ. περίπου από αυτά, εάν είναι δυνατόν με μειωμένα λιπαρά.

Δημητριακά- σε κάθε κυρίως γεύμα

Τα δημητριακά, όπως το ψωμί χωρίς γλουτένη και τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το ρύζι, περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Χαρίζουν στο σώμα ενέργεια.

3

Σε κάθε κυρίως γεύμα θα πρέπει να καταναλώνετε κάποιο τρόφιμο από  αυτή την ομάδα, δηλαδή τρεις μερίδες ημερησίως. Μια  μερίδα ισούται με περίπου 80-100 γρ. ψωμιού χωρίς γλουτένη, 200 γρ. πατάτες και 100 γρ. ζυμαρικά χωρίς  γλουτένη.

Φρούτα και λαχανικά – Πέντε μερίδες την ημέρα

Από τη διατροφή σας δεν πρέπει να λείπουν φρούτα και τα λαχανικά. Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά απαραίτητα για τον οργανισμό. Ανά ημέρα θα πρέπει να τρώτε τρεις  μερίδες λαχανικών και δυο μερίδες φρούτων (1 μερίδα = τουλάχιστον 120 γρ.).

4

Υγρά – Καθημερινά 1-2 λίτρα

Και φυσικά στη βάση της πυραμίδας τα υγρά! Θα πρέπει σε  καθημερινή βάση να καταναλώνετε 1,5 έως 2 λίτρα. Τα καλύτερα είναι τα ποτά χωρίς ζάχαρη όπως μεταλλικό νερό, φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών ή τσάι από βότανα. Ναι στον καφέ και το πράσινο ή μαύρο τσάι αλλά με μέτρο!

5

Άσκηση – Σε τακτική βάση

Τέλος μια ισορροπημένη διατροφή συμβαδίζει με την άσκηση! Προτιμήστε την έξω στον καθαρό αέρα. Λίγο περπάτημα ή τρέξιμο ή διαλέξτε το σπορ που σας ταιριάζει και σας διασκεδάζει ώστε να μπορέσετε να μείνετε πιστοί σε αυτό. Ακόμα μια εναλλακτική είναι αντί για τον ανελκυστήρα να χρησιμοποιείτε τα σκαλιά και για τις μικρές αποστάσεις να μην παίρνετε το αυτοκίνητο αλλά να περπατάτε.