Συμμόρφωση στη διατροφή χωρίς γλουτένη

Παγκόσμιο προϊόν: Διατροφή

Πόσο πιστοί είστε στη διατροφή χωρίς γλουτένη; Όταν δεν έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς γλουτένη, τις περισσότερες φορές είναι λόγω έλλειψης συμμόρφωσης σε αυτήν.

Οι αυστηροί κανόνες, πολλές φορές το καθιστούν δύσκολο για τους ασθενείς να τηρούν τα όρια στην πρόσληψη γλουτένης ώστε να αποφεύγονται τα επακόλουθα της ασθένειας.

Τι σημαίνει συμμόρφωση;

Ο όρος συμμόρφωση στην ιατρική σχετίζεται με την συνεργασία του ασθενούς με την προτεινόμενη θεραπεία. Έχει να κάνει με:

Επιπλέον η συμμόρφωση των πασχόντων από κοιλιοκάκη πρέπει να είναι πολύ πιο πιστή σε σχέση με άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των ατόμων που ακολουθούν θεραπεία κατά της ευαισθησίας στη γλουτένη.

Οι τελευταίοι πέφτουν πιο συχνά σε διατροφικά λάθη, καθώς ξέρουν ότι τα συμπτώματα που έχουν δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πρόσληψη γλουτένης.

Παραστρατήματα από τη συμμόρφωση

Υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι παρόλο που καταναλώνουν κάποια προϊόντα που περιέχουν γλουτένη, δεν έχουν κάποια ενόχληση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκληθεί βλάβη του  εντερικού βλεννογόνου. Και παρά τα αξιοσημείωτα συμπτώματα, υπάρχουν ασθενείς σε ποσοστό 30 – 50% που δεν τηρούν πιστά μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

Για να αποφευχθούν, όμως, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, είναι απολύτως απαραίτητο, να γίνει ξεκάθαρη στον ασθενή η σημασία της δια βίου αυστηρής δίαιτας χωρίς γλουτένη.

Συμβουλές – υποστήριξη

Πρακτικές συμβουλές που κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα υπάρχουν, όπως η υποστήριξη από τα μέλη της οικογενείας αλλά και όλου του κοινωνικού περιβάλλοντος για συμμόρφωση στη διατροφή χωρίς γλουτένη. Έτσι, θα μειώνονται τα διατροφικά σφάλματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές.

Επίσης, οι ευκαιρίες για φαγητό και έξω από το σπίτι χωρίς γλουτένη αυξάνονται συνεχώς, όπως και η δυνατότητα για διακοπές , γιατί όχι παντού με τον κατάλληλο προγραμματισμό.