Διακοπές χωρίς γλουτένη – ο εύκολος τρόπος

Παγκόσμιο προϊόν: Στο δρόμο

Μήπως έχετε ήδη διαλέξει τον τουριστικό σας προορισμό για τις φετινές σας διακοπές; Το μόνο που χρειάζεται είναι να τηρούνται όλες οι προφυλάξεις. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με ορισμένα μικρά κόλπα, μπορεί καθένας που πάσχει από κοιλιοκάκη να κάνει τα ταξίδια των ονείρων του.

Σύμφωνα με την δρ. Λετίσια Σατούρνι, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Dr. Schär, «διακοπές σε διαφορετικούς προορισμούς, είναι και μία ευκαιρία να έρθει κανείς σε επαφή με νέες γεύσεις και συνταγές, με βάση υλικά χωρίς γλουτένη».

Ορίστε λοιπόν κάποιες οδηγίες που καλό είναι να σας ακολουθούν στα  ταξίδια σας:

 • Κάντε επιπλέον ερωτήσεις λίγο πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι όντως προσφέρεται φαγητό χωρίς γλουτένη ή αν υπάρχει η δυνατότητα να παρασκευαστεί. Επίσης, μάθετε ποια προϊόντα χωρίς γλουτένη χρησιμοποιούνται.
 • Καλό θα ήταν, να συμβουλευτείτε τον τοπικό οργανισμό τουρισμού, ώστε να μάθετε ποια εστιατόρια ή πιτσαρίες κ.λ.π είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν πάσχοντες από κοιλιοκάκη.
 • Ο γενικός μας κανόνας όταν τρώτε έξω είναι: πάντα να επιδιώκετε να μιλήσετε αυτοπροσώπως με τον chef. Έτσι θα βεβαιωθείτε ότι το αίτημά σας θα έχει όντως φτάσει στο κατάλληλο άτομο.
 • Ακόμα, θα ήταν χρήσιμο να εκτυπώσετε μια κάρτα για την κουζίνα, στην γλώσσα της χώρας που θα επισκεφτείτε. Παρέχει πληροφορίες για την αλλεργία σας ή/και πώς πρέπει να είναι παρασκευασμένο το φαγητό που μπορείτε να καταναλώσετε. Τις κάρτες αυτές, μπορείτε να τις βρείτε στο http://www.celiactravel.com/cards/  (51 γλώσσες) ή στο http://www.allergytranslation.com/ (29 γλώσσες).
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει τα πιο απαραίτητα προϊόντα χωρίς γλουτένη μαζί σας, ώστε να είστε εξασφαλισμένοι για τις πρώτες μέρες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα ξεκινήσουν οι διακοπές σας με το άγχος να ψωνίσετε αμέσως. Θα αισθανθείτε ασφαλείς και ανεξάρτητοι. Κάποια βασικά που πρέπει να έχετε είναι το ψωμί και αλμυρά σνάκς και μπισκότα ή γλυκίσματα, όλα προϊόντα που σας προσφέρει η  Schär. Προσοχή: για λόγους επιμόλυνσης δεν πρέπει να επιλέξετε ψωμί που χρειάζεται ψήσιμο!
 • Χωρίς έννοιες και στο αεροπλάνο: ενημερώστε κατά την κράτηση των εισιτηρίων σας ότι χρειάζεστε γεύμα χωρίς γλουτένη. Σε κάθε περίπτωση, έχετε μαζί σας ένα σνάκ χωρίς γλουτένη για το ταξίδι, όπως π.χ τα Salinis.
 • Δοκιμάστε νέες γεύσεις: πολλές χώρες διαθέτουν τυπικά πιάτα χωρίς γλουτένη, όπως για παράδειγμα το καλαμποκίσιο ψωμί, οι κρέπες από ταπιόκα από την Αφρική, οι φεχολάδας από τη Βραζιλία, η πουτίγκα ρυζιού από τον Καναδά.
 • Ρύζι, σίγουρη λύση αλλά προσοχή: ακόμα και το σκεύος στο οποίο παρασκευάζεται το ρύζι δεν πρέπει να έχει κατάλοιπα άλλων τροφών και το κουτάλι που χρησιμοποιείται θα πρέπει να μην χρησιμοποιείται στην παρασκευή άλλων γευμάτων που περιέχουν γλουτένη.
 • Δεν περιέχουν γλουτένη μόνο τα προϊόντα ζύμης. Η γλουτένη περιέχεται σε πολυάριθμα άλλα διατροφικά προϊόντα, όπως σε λουκάνικα και τυροκομικά. Προσοχή στα ζυμαρικά από μονόκοκκο σιτάρι και το καμούτ. Και τα δύο περιέχουν γλουτένη.
 • Έχετε πολλές εναλλακτικές για την διατροφή σας. Από την εβδομαδιαία διατροφή σας δεν πρέπει να λείπουν τα λαχανικά, τα φρούτα, το κρέας και το ψάρι σε καμία περίπτωση.
 • Μην καταφύγετε στην νηστεία! Να έχετε πάντα μαζί σας ένα αλμυρό σνάκ όπως Crackers ή Crostini που μπορείτε να τα συνδυάσετε με πολλά ή κάτι γλυκό για τις λιγούρες όπως τα Biscotti con Cioccolato, τα Mini Sorrisi ή τα Petit ,ώστε να ξεπεράσετε ενδεχόμενες δύσκολες καταστάσεις.

Για ταξίδια σε χώρες εκτός Ευρώπης

Για ταξίδια σε χώρες εκτός Ευρώπης, όπου επικρατούν ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να τηρούν κάποιους απλούς κανόνες υγιεινής, για να αποφύγουν την λεγόμενη «διάρροια των ταξιδιωτών».

Για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη συνιστάται να προσέχουν ιδιαιτέρως αυτούς τους κανόνες. Διότι η διάρροια μπορεί μερικές φορές να παρερμηνευθεί ως μια ξαφνική επιδείνωση ή υποτροπή των συμπτωμάτων.

Ακολουθήστε αυτούς τους κανόνες:

 1. Πίνετε υγρά αποκλειστικά από σφραγισμένα μπουκάλια.
 2. Αποφύγετε τα παγάκια στα ποτά.
 3. Μην αγοράζετε μη-παστεριωμένα προϊόντα γάλακτος.
 4. Ξεφλουδίζετε τα ωμά φρούτα και λαχανικά πριν την κατανάλωση.
 5. Μην καταναλώνετε ωμά ή όχι καλά ψημένα θαλασσινά.
 6. Να τρώτε κρεατικά και γενικώς γεύματα, που έχουν ψηθεί καλά και είναι ακόμα ζεστά.
 7. Μην αγοράζετε τρόφιμα/ φαγητά από πλανόδιους πωλητές.
 8. Προσέχετε την προσωπική σας υγιεινή και ακόμα και όταν πλένετε τα δόντια σας να χρησιμοποιείτε πόσιμο νερό. Να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν το φαγητό και μετά την τουαλέτα.
 9. Εάν δεν υπάρχει πόσιμο νερό διαθέσιμο, βράστε το νερό πριν το χρησιμοποιήσετε.