Η Κοιλιοκάκη και φαγητό εκτός σπιτιού! Εφιάλτης ή απόλαυση;

Παγκόσμιο προϊόν: Στο δρόμο

Το φαγητό εκτός σπιτιού είναι ένα θέμα πολυσυζητημένο και τα πρώτα πράγματα που θα απασχολήσουν έναν πρωτοδιαγνωσμένο. Η επιμόλυνση είναι το μεγάλο θέμα και αυτό το οποίο αγχώνει και «κλείνει» τους πάσχοντες από Κοιλιοκάκη μέσα στο σπίτι. Η επιμόλυνση από γλουτένη είναι όταν ένα προϊόν με γλουτένη έρχεται σε επαφή με ένα προϊόν χωρίς γλουτένη.

Η Κοιλιοκάκη και το φαγητό εκτός σπιτιού είναι για εσάς εφιάλτης ή απόλαυση;

Τα τελευταία χρόνια οι επιλογές για φαγητό εκτός σπιτιού είναι πολύ αυξημένες. Σε σχέση με το παρελθόν όπου τα καταστήματα που μπορούσαμε να φάμε με ασφάλεια ήταν ελάχιστα. Αυτό το γεγονός είναι φυσικά κάτι πολύ θετικό, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μια σύγχυση στους πάσχοντες. Υπάρχει μια τάση μετά τη διάγνωση τους να επισκέπτονται όλα τα εστιατόρια, καφέ, φούρνους, κλπ. χωρίς κανένα όριο.

Όριο εννοούμε όχι στην ποσότητα του φαγητού, αλλά στο πόσες φορές θα φάμε έξω σε διάστημα μιας εβδομάδας. Δεν είναι σωστό για έναν οργανισμό που ακόμα αναρρώνει να τρέφεται μόνο με γεύματα εκτός σπιτιού. Θα πρέπει το άτομο να συντονίσει πρώτα από όλα το χώρο του σπιτιού του και μετά να αρχίσει να βγαίνει και εκτός σπιτιού. Αρχικά, γιατί η σιγουριά που θα του προσφέρει το σπίτι του για το θέμα της επιμόλυνσης δεν θα βρεθεί αλλού.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μαγειρεύοντας ο ίδιος θα μάθει και θα εμπεδώσει τον κίνδυνο της επιμόλυνσης. Το ποια συστατικά είναι ασφαλή για εκείνον και ποια όχι. Και γενικά τους κανόνες του πως μαγειρεύουμε χωρίς γλουτένη.

Η νομοθεσία λέει πως χωρίς γλουτένη θεωρείται ένα προϊόν όταν έχει ίσο ή λιγότερο από 20 ppm γλουτένης.

Όταν πρόκειται για συσκευασμένο προϊόν σίγουρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα διαβάζοντας τις ετικέτες και αναζητώντας το σήμα με το διαγεγραμμένο στάχυ που δείχνει τα προϊόντα χωρίς γλουτένη. Το ίδιο βέβαια μπορούμε να κάνουμε και αν υπάρχει οργανωμένος Σύλλογος στη χώρα μας στο θέμα του φαγητού εκτός σπιτιού και να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις  και τις προτάσεις του για το που θα φάμε. Η εφαρμογή από τη Schär είναι επίσης ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να μας κατευθύνει για το που θα πάμε. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε σχόλια δικά μας αλλά και να δούμε άλλων.

Γενικά, για το φαγητό εκτός σπιτιού θα πρέπει πρώτα από όλα να αισθανθούμε άνετα και σίγουροι για τις πληροφορίες που δίνουμε και για αυτό που ζητάμε. Να μπορούμε δηλαδή να εξηγήσουμε απλά και κατανοητά στους αρμόδιους τι μπορούμε να φάμε και τι όχι. Να υπάρχει σεβασμός τόσο από την πλευρά του καταστήματος προς εμάς, όσο όμως και από εμάς τους ίδιους σε όσους προσπαθούν να μας εξυπηρετήσουν.

Να προτιμάμε απλές επιλογές όπως κρέας και λαχανικά. Να δημιουργούμε “»στέκια» είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό. Να πηγαίνουμε δηλαδή σε ένα μέρος ξανά και ξανά αν μείνουμε ικανοποιημένοι και να το προτείνουμε και σε άλλους πάσχοντες. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε μία πιθανότητα ένα κατάστημα να ενδιαφερθεί ακόμα πιο πολύ για το θέμα μας και σταδιακά να μπορεί να μας προσφέρει και περισσότερες επιλογές.

Και τέλος το πιο σημαντικό από όλα. Θα πρέπει να αφήσουμε το άγχος στο σπίτι για να βγούμε έξω από αυτό και να περάσουμε καλά!