Φαγητό εκτός σπιτιού… Εφιάλτης ή απόλαυση;;

Παγκόσμιο προϊόν: Στο δρόμο

Το φαγητό εκτός σπιτιού σας έχει γίνει εφιάλτης;; Η Κοιλιοκάκη σας έχει αλλάξει συνήθειες και τρόπο ζωής και δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε; Θα σας δώσουμε μερικές πρακτικές συμβουλές για να ξανακάνετε το φαγητό εκτός σπιτιού απόλαυση!

Η επιμόλυνση είναι το μεγάλο θέμα και αυτό το οποίο αγχώνει και «κλείνει» τους πάσχοντες από Κοιλιοκάκη μέσα στο σπίτι. Η επιμόλυνση από γλουτένη η οποία μπορεί να επηρεάσει τους πάσχοντες είναι όταν ένα προϊόν με γλουτένη έρχεται σε επαφή με ένα προϊόν χωρίς γλουτένη.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το κατά πόσο η επιμόλυνση επηρεάζει το φαγητό μας. Η νομοθεσία λέει πως χωρίς γλουτένη θεωρείται ένα προϊόν όταν έχει ίσο ή λιγότερο από 20 ppm γλουτένης. Με βάση αυτό λοιπόν οτιδήποτε ξεπερνά αυτό το ποσοστό είναι επιβλαβές για τους πάσχοντες.

Όταν πρόκειται για συσκευασμένο προϊόν σίγουρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα διαβάζοντας τις ετικέτες και αναζητώντας το σήμα με το διαγεγραμμένο στάχυ που δείχνει τα προϊόντα χωρίς γλουτένη. Το ίδιο βέβαια μπορούμε να κάνουμε και αν υπάρχει οργανωμένος Σύλλογος στη χώρα μας στο θέμα του φαγητού εκτός σπιτιού και να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις  και τις προτάσεις του για το που θα φάμε. Το glutenfree roads  από τη Schaer είναι επίσης ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να μας κατευθύνει για το που θα πάμε.

Γενικά, για το φαγητό εκτός σπιτιού θα πρέπει πρώτα από όλα να αισθανθούμε άνετα και σίγουροι για τις πληροφορίες που δίνουμε και για αυτό που ζητάμε. Να μπορούμε δηλαδή να εξηγήσουμε απλά και κατανοητά στους αρμόδιους τι μπορούμε να φάμε και τι όχι. Να υπάρχει σεβασμός τόσο από την πλευρά του καταστήματος προς εμάς, όσο όμως και από εμάς τους ίδιους σε όσους προσπαθούν να μας εξυπηρετήσουν.

Να προτιμάμε απλές επιλογές όπως κρέας και λαχανικά. Να δημιουργούμε “»στέκια» είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό. Να πηγαίνουμε δηλαδή σε ένα μέρος ξανά και ξανά αν μείνουμε ικανοποιημένοι και να το προτείνουμε και σε άλλους πάσχοντες. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε μία πιθανότητα ένα κατάστημα να εδιαφερθεί ακόμα πιο πολύ για το θέμα μας και σταδιακά να μπορεί να μας προσφέρει και περισσότερες επιλογές.

Και τέλος το πιο σημαντικό από όλα. Θα πρέπει να αφήσουμε το άγχος στο σπίτι για να βγούμε έξω από αυτό και να περάσουμε καλά!