Ταξίδια και κοιλιοκάκη

Παγκόσμιο προϊόν: Στο δρόμο

Όταν πριν χρόνια διεγνώσθηκα με κοιλιοκάκη, σκέφτηκα τέλος τα ταξίδια. Μου άρεσαν τόσο τα ταξίδια και ξαφνικά θα έπρεπε να τα σταματήσω;

Πέντε εβδομάδες μετά τη διάγνωση, ο άντρας μου μου έκανε ως Χριστουγεννιάτικο δώρο ένα ταξίδι μιας εβδομάδας στις Κανάριες Νήσους. Ήμουν ακόμα  ανίδεη και δεν ήξερα πως να το χειριστώ οπότε είχα πάρει μαζί μου ψωμί και έτρωγα μόνο όσα ήξερα με σιγουριά ότι ήταν χωρίς γλουτένη. Κάθε βράδυ στο ξενοδοχείο έτρωγα την ίδια σαλάτα με ξύδι και λάδι, κρέας ψημένο στα κάρβουνα και ψάρι με πατάτες ή ρύζι και φρουτοσαλάτα  για επιδόρπιο.

Σήμερα ξέρω ότι ένα τέτοιο ταξίδι με την κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να είναι απολαυστικό! Θα σας εξηγήσω λοιπόν τα σημαντικότερα σημεία σύμφωνα με τις δικές μου εμπειρίες.

Πλέον, όταν ταξιδεύω, κάνω ολόκληρη προετοιμασία. Ψάχνω στα φόρουμς προορισμούς «χωρίς γλουτένη» και για ξενοδοχεία που προσφέρουν διατροφή χωρίς γλουτένη. Πάντα έρχομαι σε επαφή με τον ξενοδόχο και βεβαιώνομαι ότι όντως το φαγητό θα είναι χωρίς γλουτένη και σιγουρεύομαι ότι το ψωμί θα είναι χωρίς γλουτένη αλλιώς παίρνω το δικό μου. Την ημέρα που φτάνω στο ξενοδοχείο μιλάω και με τον ίδιο τον μάγειρα.

Ακόμα και όταν κάνω κράτηση για πτήση ενημερώνω ότι χρειάζομαι φαγητό χωρίς γλουτένη. Στις μικρές πτήσεις που δεν προσφέρουν τίποτε παίρνω μαζί μου ένα σάντουιτς με ψωμί χωρίς γλουτένη, μπισκότα ή φρούτα μαζί μου. Στo check-in απαραίτητα ενημερώνω ακόμα μια φορά ότι χρειάζομαι διατροφή χωρίς γλουτένη. Μπορεί κανείς ακόμα  και να  έχει επιπλέον αποσκευή με προϊόντα χωρίς γλουτένη. Σε πολλές αεροπορικές εταιρείες μάλιστα δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση. Ζητήστε απο τον γιατρό σας να  σας δώσει ένα πιστοποιητικό, καλύτερα στα Αγγλικά, που να επιβεβαιώνει  ότι χρειάζεστε απαραίτητα αυτή  τη διατροφή. Σας συμβουλεύω παρόλα αυτά να έχετε λίγο ψωμί και μπισκότα μαζί σας σε  περίπτωση που τελικά αντί για ψωμί χωρίς γλουτένη, σας προσφέρουν κανονικό ψωμι… Για  καλό  και για κακό να είστε πάντα προσεχτικοί!

Εν τω μεταξύ έχω κάνει και άλλα ταξίδια σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να παραγγείλει κανείς φαγητό χωρίς γλουτένη. Στην Ελβετία όλοι ξέρουν τι είναι η γλουτένη. Στα ξενοδοχεία τους υπάρχει ένα ολόκληρο τραπέζι για αλλεργικούς, με ψωμί, δημητριακά, προϊόντα χωρίς λακτόζη, προϊόντα σόγιας. Είχαν ακόμη και γάλα απο ρύζι και αμύγδαλο. Ακόμη και στις καφετέριες ή τα καφέ μπορεί κανείς να βρεί αρτοποιήματα χωρίς γλουτένη, τοποθετημένα σε ξεχωριστή θέση και καλυμμένα. Και παρόλα αυτά ανέγραφε σε ταμπελάκι «προσοχή» καθώς πολλά προϊόντα παρασκευάζονται με άμυλο σίτου ελεύθερο γλουτένης.  Στα σούπερ μάρκετ υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα ελεύθερα γλουτένης και ακόμα τα McDonald’s έχουν στο μενού τους μπέργκερ χωρίς γλουτένη.

Και τα ταξίδια μου στην Ιρλανδία  και την Αγγλία ήταν πολύ ξεκούραστα. Μιλάω καλά αγγλικά και έτσι μπορούσα να εξηγώ τι μπορώ να φάω. Επίσης πάντα ελέγχω τι μπορώ να βρώ στα σούπερ μάρκετ. Στην Αγγλία και την Ιρλανδία υπάρχει τρομερή προσφορά προϊόντων χωρίς γλουτένη.

Επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα μας για περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό με ασφάλεια χωρίς γλουτένη.