Ένα τραπέζι γεμάτο ζωή!

Παγκόσμιο προϊόν: Οικογενειακή Ζωή

Υπάρχει τίποτε πιο όμορφο από το να μαζεύονται φίλοι ή οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι, να τρώνε και να συζητάνε για την ημέρα τους; Το να τρώει κανείς με παρέα προσφέρει δέσιμο, ευημερία και ασφάλεια. Και ίσως ακουστεί περίεργο αλλά η παρέα βοηθάει και στο να χορταίνει κανείς πιο γρήγορα!

Σύμφωνα με έρευνες, το να μαγειρεύει και να τρώει κανείς με παρέα κάνει καλό όχι μόνο στο σώμα αλλά και σε κοινωνίκό και ψυχολογικό επίπεδο. Μας κάνει να νιώθουμε ευχαριστημένοι και άνετα και πάνω απ’ όλα αποτελεί ένα τελετουργικό, που συσφίγγει τις σχέσεις είτε αυτές είναι οικογενειακές, φιλικές ή ζευγαριού. Επίσης, αποτελεί και μια ευκαιρία να γίνεται ανταλλαγή σκέψεων, να υπάρχει επικοινωνία και έτσι να επιτυγχάνεται σταθερότητα.

Λόγω του πιεσμένου προγράμματος των γονιών και των παιδιών, είναι πολλές φορές δύσκολο να μαζευτεί όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Σύμφωνα με μια καλιφορνέζικη έρευνα, καλό θα ήταν να καταφέρνει μια οικογένεια τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα να τρώει μαζί. Με αυτό το τρόπο, καταναλώνει η οικογένεια και καλύτερο φαγητό, όπως λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε ασβέστιο.

Άλλες έρευνες όμως δείχνουν, ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά στο οικογενειακό τραπέζι, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο από διατροφικές διαταραχές και δεν προσλαμβάνουν υπερβολικό βάρος εύκολα. Και δεν οφελούνται μόνο οι μικροί από αυτό. Οι ενήλικες πολλές φορές μπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν από άλλους νέα ή ξεχασμένα πιάτα. Κάτι τέτοιο προσφέρει μεγαλύτερη ισορροπία και ποικιλία στο μενού. Το ίδιο φυσικά, ισχύει και για τα πιάτα χωρίς γλουτένη.

Η γλουτένη ως θέμα συζήτησης

Σε οικογένειες με παιδιά που πάσχουν από Κοιλιοκάκη, συχνά γίνεται κριτική γύρω από την διατροφή χωρίς γλουτένη. Ιδίως όταν το περιστατικό είναι σχετικά νέο για όλους τους άλλους παρευρισκόμενους. Το να μην τρώει κάποιος το ίδιο φαγητό, μπορεί να θεωρηθεί αδικία. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πόσο σημαντικό είναι το άτομο να συμφιλιωθεί με το θέμα αυτό. Μια συμβουλή. Όταν η αλλαγή στη διατροφή είναι αναγκαία, ίσως βοηθήσει πολύ ιδίως στην αρχή, να τρώει όλη η οικογένεια γεύματα χωρίς γλουτένη. Και όταν παίρνουν μέρος και τα παιδιά στις αγορές ή το μαγείρεμα, τότε καταναλώνουν και το φαγητό τους πιο εύκολα!