Αποστολή διασκέδαση: Πως να συμπεριφέρεσαι στα πάρτυ

Παγκόσμιο προϊόν: Οικογενειακή Ζωή

Χρόνια πολλά! Τα πάρτυ γενεθλίων φέρνουν χαρά και είναι διασκεδαστικά για όλους. Αλλά μετά τα παιχνίδια, τα γέλια, τις φωρογραφίες και τους ομαδικούς χωρούς, έρχεσαι η στιγμή που το παιδί με κοιλιοκάκη ίσως χάσει το χαμόγελό του.

Είναι η στιγμή του φαγητού, που τα παιδιά που υποφέρουν από κοιλιοκάκη ίσως αισθανθούν οτι γίνονται διακρίσεις. Πολλές φορές αναγκάζονται να απομακρυνθούν από το τραπέζι επειδή δεν υπάρχουν φαγητά κατάλληλα για αυτά.

Φυσικά δεν μπορεί να κατηγορηθεί η οικογένεια του εορτάζοντος, καθώς ακόμα πολλοί άνθρωποι αγνοούν τι είναι η κοιλιοκάκη.

Χρόνια πολλά σε εμένα!

Αν είναι το δικό σου πάρτυ γενεθλίων, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η μαμά σου σίγουρα θα σερβίρει μια υπέροχη τούρτα χωρίς γλουτένη και διάφορα γλυκά χωρίς γλουτένη στους καλεσμένους σου!

Το κουτί του καλεσμένου

Αν είσαι καλεσμένος κάποιου φίλου σου, το πιο εύκολο πράγμα είναι να φέρεις από το σπίτι του ένα γλυκό χωρίς γλουτένη ή κάποια μπισκότα ή κάποιο σνακ της επιλογής σου. Ζήτα από τη μητέρα σου να σου αγοράσει ένα όμορφο κουτί που μπορείς να το χρησιμοποιείς σε τέτοιες περιστάσεις. Έτσι θα μεταφέρεις το φαγητό σου με ασφάλεια χωρίς να ανησυχείς αν θα πέσει κάτω.

Όμως θα χρειαστεί να προσέχεις να μην χρησιμοποιήσεις κατά λάθος το πιάτο ή το πιρούνι κάποιου φίλου σου. Ακόμα και ελάχιστες ποσότητες γλουτένης μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα.

Και αν τη στιγμή του φαγητού, κάποιος, δει το κουτί σου, του κινήσει την περιέργεια και θελήσει να δει τι έχει μέσα, απλά εξήγησέ του ότι είναι φαγητό χωρίς γλουτένη. Ότι είναι το ίδιο γευστικό και ότι απλά δεν σε κάνει να νιώθεις άσχημα.

Ή εάν θέλεις, φτιάξε μια φανταστική ιστορία βασισμένη στον Πλανήτη Χωρία Γλουτένη!

Εντελώς gluten-free μενού

Με λίγη προσοχή και λίγη ευαισθησία, μπορείς να οργανώσεις έναν υπέροχο μπουφέ που θα ικανοποιεί τους πάντες, ακόμα και τα παιδιά που έχουν πρόβλημα την χώνεψη της γλουτένης.

Η ιδανική λύση θα ήταν να συνθέσεις ένα εντελώς gluten-free μενού! Πολύ λιγότερο αγχωτικό από το να ξεχωρίζεις τα πιάτα σε αυτά που περιέχουν και αυτά που δεν περιέχουν γλουτένη, ώστε να αποφύγεις την επιμόλυνση.

Το δύσκολο και ριψοκίνδυνο  σημείο είναι ότι όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν επιτρέπεται να βάλουν στο στόμα τους αντικείμενα που έχουν αγγίξει προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.  Για παράδειγμα δεν μπορούνε να φάνε με μαχαιροπίρουνα ή από πιάτο που είναι επιμολυνσμένο με γλουτένη.

Δεν είναι απαραίτητο να ενημερώσεις τους καλεσμένους ότι τα προϊόντα είναι ελεύθερα γλουτένης. Είναι όμως σημαντικό να ενημερώσεις τα παιδιά που πάσχουν από κοιλιοκάκη ότι μπορούν να φάνε όσο και ότι θέλουν χωρίς να ανησυχούν!

Ανάμεικτο μενού

Εάν, αντ’ αυτού θέλεις να προσφέρεις ανάμεικτο μενού από τροφές με και χωρίς γλουτένη, είναι απαραίτητο να σιγουρευτείς ότι αυτές που δεν περιέχουν γλουτένη δεν έχουν επιμολυνθεί. Πώς γίνεται αυτό;

  • Πρώτον, πριν από το πάρτυ, ζήτα από τους φιλοξενούμενούς σου που έχουν κοιλιοκάκη ή τους γονείς τους  συμβουλές και πληροφορίες για το τι τους αρέσει. Έτσι, θα ξέρεις ακριβώς τι να προσφέρεις και θα αποφύγεις να ετοιμάσεις ή αγοράσεις φαγητά που δεν θα αγγίξουν.
  • Στρώσε ένα ξεχωριστό τραπέζι για τα φαγητά χωρίς γλουτένη. Εναλλακτικά, απομόνωσε το μέρος του τραπεζιού που θα τοποθετήσεις αυτά που δεν περιέχουν γλουτένη. Να θυμάσαι ότι πολλοί θα θελήσουν να δοκιμάσουν από τα προϊόντα χωρίς γλουτένη. Οπότε προετοίμασε παραπάνω ποσότητες!
  • Τοποθέτησε ταμπελίτσες στα προϊόντα χωρίς γλουτένη ή βάλε τα σε δίσκους, πιάτα κλπ με διαφορετικό χρώμα ώστε να ξεχωρίζουν εύκολα.
  • Ζήτα να μην επιμολύνεται η περιοχή από τροφές που περιέχουν γλουτένη. Μπορείς να φτιάξεις μια μικρή ταμπελίτσα που να προειδοποιεί: «Περιοχή χωρίς γλουτένη! Παρακαλώ μην αφήνετε πιάτα, μαχαιροπίρουνα ή δίσκους από άλλα τραπέζια».
  • Έλεγξε προσεκτικά ότι η απαγόρευση γίνεται σεβαστή! Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο και η επίβλεψη είναι πάντα απαραίτητη, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά. Ίσως θα μπορούσες να ζητήσεις την βοήθεια κάποιου ενήλικα. Οι γονείς των παιδιών με κοιλιοκάκη, έχουν εκπαιδευμένο μάτι και θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν περισσότερο από κάθε άλλον.
  • Εάν στο τέλος του πάρτυ δοθεί δωράκι που περιλαμβάνει και λιχουδιές, σιγουρέψου ότι θα είναι χωρίς γλουτένη αυτά που προορίζονται για τους καλεσμένους με κοιλιοκάκη.