Ετοιμάζουμε τα διαστημικά μας σακίδια και φεύγουμε για διακοπές!

Παγκόσμιο προϊόν: Οικογενειακή Ζωή

Όταν φεύγεις ταξίδι με το αυτοκίνητο, και ιδίως όταν είναι μακρύ, η προσμονή για να φτάσεις στον προορισμό σου και να ξεκινήσουν οι διακοπές είναι μεγάλη! Επειδή όμως πάντα κρύβεται και ο φόβος ή η ανησυχία του να πέσεις σε αναποδιές, είναι σημαντικό να οργανώνεσαι σωστά.

Τρώγοντας και πίνοντας

Πρώτα απ’ όλα, πολύ πιθανό λίγα λεπτά μόλις μετά το ξεκίνημα του ταξιδιού τα παιδιά θα αρχίσουν να ζητάνε κάτι να φάνε ή να πιούνε. Πολύ πιθανό να υποκινείται αυτό και από την βαρεμάρα τους ή το ότι πρέπει να είναι περιορισμένα σε έναν κλειστό χώρο. Αλλά ισχύει και ότι τα ταξίδια ανοίγουν την όρεξη και προκαλούν και μια μικρή αφυδάτωση.

Γι’ αυτό καλό είναι να έχεις προμηθευτεί αρκετό φαγητό και υγρά και να ακολουθήσεις κάποιες πρακτικές συμβουλές.

 • Οπωσδήποτε προγραμμάτισε κάποια διαλείμματα και πληροφορήσου, ακόμα και πριν φύγεις, για εστιατόρια και σημεία όπου πωλούν ή σερβίρουν γεύματα ή προϊόντα χωρίς γλουτένη.
 • Έχε υπόψιν σου ότι τα παιδιά ξεδίνουν πολύ περισσότερο σε ένα πάρκο ή παιδική χαρά παρά σε κάποιο σημείο με πολύ κόσμο. Στάσεις για λίγη κίνηση κάνει καλό και στους μεγάλους.
 • Τα φρούτα είναι απαραίτητα στα ταξίδια: είναι εύκολα στη χώνευση, δεν βαραίνουν το στομάχι και βοηθούν στην αναπλήρωση των υγρών.
 • Σάντουιτς χωρίς γλουτένη με αγαπημένα υλικά των παιδιών είναι ιδανικά!
 • Ακόμα και επιδόρπια, στην εκδοχή τους χωρίς γλουτένη είναι θρεπτικά για εύκολη λύση για το αυτοκίνητο. Μπισκότα χωρίς κάποια γέμιση είναι καλή επιλογή καθώς δεν λερώνουν αλλά σίγουρα θα αφήσουν λίγα τρίμματα.
 • Στα παιδιά αρέσουν τα αλμυρά σνακ γιατί είναι γευστικά και τραγανιστά.
 • Όταν το ταξίδι προβλέπεται μακρύ, είναι χρήσιμο να υπάρχουν αρκετά ποτά. Χυμοί και τσάι είναι προτιμητέα από τα γλυκά αεριούχα ποτά. Τα πολύ παγωμένα ποτά καλό είναι να αποφεύγονται λόγω του ευαίσθητου παιδικού στομαχιού.

Στις πιο δύσκολες περιστάσεις

Όταν τα νεύρα έχουν «σπάσει», δοκιμάστε να αλλάξετε θέσεις. Κάθησε στο πίσω κάθισμα και μίλα με το παιδί ή παίξτε ή τραγουδήστε. Το τραγούδι ηρεμεί και έχει καλή επίδραση στην άσχημη διάθεση.

Το να ταξιδεύει κανείς χωρίς γλουτένη έχει τις «παρενέργειες» του όπως και σε όλα τα παιδιά. Μπορεί να προκληθούν στομαχόπονοι, ναυτία, τάση προς εμετό κλπ. Σε αυτή την περίπτωση είδικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν.

Καλό είναι όπως και να έχει, να υπάρχει έτοιμη μια σακούλα!

Διακοπές χωρίς τη μαμά και τον μπαμπά

Αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που τα «μικρά» σου δεν θα είναι και τόσο μικρά και θα φύγουν για το πρώτο τους ταξίδι χωρίς τη μαμά και τον μπαμπά. Μπορεί να είναι μια σχολική εκδρομή, σπουδές στο εξωτερικό, κάμπινγκ με φίλους, οι πρώτες διακοπές στη θάλασσα ή το βουνό.

Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για τους γονείς που βιώνουν τον αποχωρισμό από το παιδί τους που μέχρι πριν μια μέρα, που λέει ο λόγος, κρατούσαν στην αγκαλιά τους ή κάνανε βόλτα με το καροτσάκι.

Αλλά είναι και μια ιδιαίτερη στιγμή και για τα παιδιά που τώρα προσπαθούν να δουν τον κόσμο με τα μάτια τους, όχι μέσα από τη ματιά των γονιών τους.

Σχεδιάσε ένα αξέχαστο ταξίδι

Αν το οργανώσεις σωστά, το ταξίδι των παιδιών σου θα τους δώσει νέες εμπειρίες, θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση στις μικρές καθημερινές δοκιμασίες, θα βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις και θα υπάρξουν σε αρμονία με τους άλλους. Ο καλός προγραμματισμός είναι γι’ αυτό το λόγο απαραίτητος, ακόμα και στο κομμάτι της διατροφή για να γίνει η ταξιδιωτική τους εμπειρία όσο πιο ευχάριστη γίνεται.

Όριστε οι δέκα πιο σημαντικές συμουλές που διαλέξαμε για σένα:

 • Εφάρμοσε ένα πρόγραμμα φαγητού και προμηθειών με το παιδί σου.
 • Επικοινώνησε με τους υπεύθυνους/ συνοδούς του μέρους που θα επισκεφθεί το παιδί σου.
 • Φτιάξε μια λίστα με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες (τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, σημαντικά τηλέφωνα κλπ)
 • Βάλε το φαγητό σε ξεχωριστές σακούλες. Μπορεί να φτιάξεις και ξεχωριστά σακουλάκια για κάθε ημέρα.
 • Βρες τη διεύθυνση του κοντινότερου καταστήματος με προϊόντα χωρίς γλουτένη.
 • Σε περίπτωση μεγάλων διαμονών, φτιάξε μια λίστα αγορών.
 • Βρες και κατάγραψε τις διευθύνσεις εστιατορίων, πιτσαριών και παγωτατζίδικων με γεύματα και παγωτά χωρίς γλουτένη.
 • Ενημέρωσε τον μάγειρα για τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού.
 • Σημαντικό: μην στείλεις ψωμί για ψήσιμο στον φούρνο. Υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.
 • Βάλε στην βαλίτσα του παιδιού σου σνακ και γλυκίσματα χωρίς γλουτένη και μην ξεχάσεις και τους φίλους του. Στα παιδιά αρέσει να μοιράζονται!

Σιγουρέψου: αν τηρήσεις αυτούς τους μικρούς αλλά σημαντικούς «κανόνες επιβίωσης» οι διακοπές του παιδιού σου θα κυλήσουν ομαλά και έτσι θα αισθάνεσαι και εσύ άνετα, παρόλο που θα βρίσκονται μακρυά. Και όταν επιστρέψουν, ετοιμάσου να ακούσεις ιστορίες από τις χιλιάδες περιπέτειες που έζησε το παιδί σου, που τώρα δεν είναι πλέον παιδί!