Καλλυντικά με γλουτένη… Είναι πρόβλημα;

Παγκόσμιο προϊόν: Οικογενειακή Ζωή

Πριν από λίγο καιρό μου τηλεφώνησε η φίλη μου Άννα και μου διηγήθηκε μια ιστορία, την οποία όλο και κάποιος θα την έχει ξανακούσει. Τουλάχιστον την αρχή της…

Η τετράχρονη κόρη της Μαρία έλαβε πρόσκληση για παιχνίδι στο σπίτι της καλύτερης της φίλης  από  τον σταθμό. Η μητέρα της φίλης είναι πολύ προσεκτική και  καθαρή με ένα σπιτικό που λάμπει. Μια κουζίνα πεντακάθαρη, έχει απολυμάνει όλα τα εξαρτήματα της κουζίνας καθώς η μικρή Μαρία πάσχει απο Κοιλιοκάκη και έχει ενημερώσει την Άννα για το μεσημεριανό. Όλα καλά μέχρι εδώ. Στη συνέχεια όμως…

Μετά το μεσημεριανό, αποσύρονται οι δυο μικρές κυρίες στα… «ιδιαίτερα διαμερίσματά τους» για να παίξουν ανενόχλητες. Ξαφνικά, σιγή ιχθύος, σιγή που σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει. Βρίσκει λοιπόν τα δύο κορίτσια  στο μπάνιο, πάνω στα σκαμνάκια με τα καλλυντικά της ριγμένα πάνω στον πάγκο και τον καθρέπτη γεμάτο κατακόκκινα φιλιά!!!!

Μα εγω δεν εχω καλλυντικα χωρισ γλουτενη!

Από το κεφάλι της μαμάς της φίλης περνάνε χιλιάδες σκέψεις: θα φύγουν οι λεκέδες από τα ρούχα; Το μπάνιο έχει  το μαύρο του το χάλι, άντε πάλι καθάρισμα. Και ξαφνικά : Και άν το κραγιόν περιέχει γλουτένη;;;; Αρπάζει το τηλέφωνο και τηλεφωνεί στην Άννα, αλλά είναι σε συνάντηση. Παίρνει τα παιδιά και πηγαίνει στο κοντινότερο φαρμακείο να ρωτήσει αν τα  καλλυντικά αυτά περιέχουν γλουτένη. Καμία βέβαιη απάντηση.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι εταιρείες καλλυντικών δεν είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν αν περιέχεται γλουτένη ή άλλα αλλεργιογόνα στα καλλυντικά. Η νομοθεσία όμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρει  ότι πάνω σε όλα τα καλλυντικά θα πρέπει να αναγράφονται ξεκάθαρα τα συστατικά τους.

Γι αυτό και κατά κανόνα διαβάζουμε τις λατινικές ονομασίες  των συστατικών, κάποιες  από τις οποίες δεν θα ήταν κακό να γνωρίζει κανείς: όπου αναγράφεται η λέξη triticum είτε με τη διευκρίνιση aestivum, vulgare ή durum, πρόκειται για το  σιτάρι. Secale cereal είναι η σίκαλη, hordeum είτε με τη διευκρίνιση districhon ή vulgare είναι το κριθάρι, triticum spelta είναι το ντίνκελ και avena sativa είναι η βρώμη.

Οι ποσότητες στις οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως δεν αναγράφονται αλλά εγώ προσωπικά θα απέφευγα τα εν λόγω προϊόντα και θα προτιμούσα μια άλλη μάρκα. Και μια μικρή συμβουλή: τα παραπάνω ισχύουν και για τις συντρόφους ανδρών με Κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη!

Πίσω στην ιστορία μας. Γυρίζει σπίτι η μαμά, παίρνει βαθιές ανάσες και βρίσκει τα κραγιόν με τα οποία «έπαιζαν» τα κορίτσια. Φυσικά είχε πετάξει προ πολλού τις συσκευασίες με τα περιεχόμενα οπότε αποτείνεται στο ίντερνετ.

Πρώτη πληροφορία ότι υπάρχουν καλλυντικά με και χωρίς γλουτένη.

Η ιστοσελίδα της συγκεκριμένης εταιρείας όμως δεν αναγράφει αυτή την πληροφορία, υπάρχει  όμως τηλέφωνο εξυπηρέτησης πελατών. Μια ευγενέστατη κυρία από την εταιρεία ενημερώνει την μαμά ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα που διαθέτει  δεν περιέχουν γλουτένη. Κάποια άλλα προϊόντα της εταιρείας περιέχουν όμως αναφέρεται ξεκάθαρα στα συστατικά. Επιτέλους η καρδιά της μαμάς επιστρέφει στη θέση της!!!

Τα καλλυντικά λοιπόν είναι μια κατηγορία προϊόντων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχετικά άφοβα. Δεν χρειάζεται να αναλύουμε τα συστατικά τους όπως με τα τρόφιμα. Σαμπουάν, αντηλιακά, κρέμες σώματος και πολλά άλλα καλλυντικά είναι ασφαλή  για τους πάσχοντες. Μπορούμε να  τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς κανένα φόβο επιμόλυνσης του οργανισμού μας από γλουτένη.

Αν όμως θέλουμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν προσλαμβάνουμε καταλάθος γλουτένη καλό θα ήταν να προσέξουμε κάποια από αυτά. Όπως το να προσέξουμε οτιδήποτε βάζουμε στο πρόσωπο μας. Και κυρίως στην περιοχή του στόματος και γύρω από αυτό, διότι υπάρχει κίνδυνος κατάποσης. Μπορεί για παράδειγμα να δαγκώνουμε τα χείλη μας και με αυτό τον τρόπο να «τρώμε» το κραγιόν μας.

Όσον αφορά τα καλλυντικά και τη χρήση τους από παιδιά εκεί είναι που θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες. Τα παιδάκια συνηθίζουν να βάζουν τα χεράκια τους στο στόμα και εκεί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Άρα θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Κλείνοντας το θέμα αυτό, θα θέλαμε να κρατήσετε ότι τα καλλυντικά είναι για να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο όμορφοι και όχι για να μας αγχώνουν και το αντηλιακό για να μας προστατεύει από τον ήλιο όσο ζούμε μοναδικές καλοκαιρινές στιγμές! Κανένα ιδιαίτερο άγχος δεν χρειάζεται για κανένα από τα δύο απλά λίγη παραπάνω προσοχή αν είστε πολύ συμπτωματικοί!