Μια κουζίνα με και χωρίς γλουτένη 2!

Παγκόσμιο προϊόν: Οικογενειακή Ζωή

Πριν από κάποιους μήνες αναφερθήκαμε στην κοινή κουζίνα! Δηλαδή μια κουζίνα με και χωρίς γλουτένη. Μια κουζίνα όπου συμβιώνει ένας πάσχων από Κοιλιοκάκη με έναν μη πάσχων! Διάφορα τα ζητήματα που προκύπτουν αλλά όχι άλυτα!

Η επιμόλυνση είναι γνωστό ότι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας!! Για να δούμε όμως και κάποια ακόμα σημεία μέσα σε μια κουζίνα που μπορεί να μην τα είχαμε σκεφτεί!

Χρειαζόμαστε άραγε διαφορετικό μπλέντερ; Η απάντηση είναι πως αν μπορούμε να απομονώσουμε κάθε κομμάτι του και να το καθαρίσουμε πολύ καλά, τότε δεν χρειάζεται. Μπορούμε να έχουμε λοιπόν ένα κοινό μπλέντερ αρκεί να μπορούμε να το καθαρίσουμε πολύ καλά!

Αφού αναφερόμαστε στην καθαριότητα, έχετε αναρωτηθεί αν το πλυντήριο το πιάτο είναι μια εστία επιμόλυνσης; Είναι σωστό να τοποθετούμε μαζί σκεύη με υπολείμματα από φαγητό με γλουτένη με πιάτα που χρησιμοποιεί ένας πάσχων; Η απάντηση είναι απλή. Όσο το πλυντήριο μας δουλεύει σωστά και καθαρίζει τα πιάτα όπως πρέπει, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ανησυχία θα υπήρχε στην περίπτωση που βγάζαμε τα σκεύη από το πλυντήριο και είχαν υπολείμματα από φαγητό που δεν έχει καθαριστεί.

Άλλο ένα θέμα της κουζίνας είναι μια συζήτηση που γίνεται συχνά για το αν η γλουτένη καίγεται! Η γλουτένη δεν καίγεται! Όταν λοιπόν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν κοινό φούρνο θα πρέπει να καθαρίζετε καλά μεταξύ των προϊόντων με γλουτένη και των χωρίς γλουτένη. Μια άλλη λύση είναι να χρησιμοποιείτε ειδικά σκεύη που να κλείνουν. Μια γάστρα ή ένα ταψί με καπάκι ή έστω αλουμινόχαρτο είναι χρήσιμα στην περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για την καθαριότητα του φούρνου.

Πολύ σημαντικό όπως είχαμε αναφέρει είναι να χρησιμοποιούμε κυρίως τις αντιστάσεις στον φούρνο και όχι τον αέρα. Αυτό μας βοηθά να αποφύγουμε την επιμόλυνση από φαγητά με γλουτένη που ψήθηκαν σε αυτόν μέσω του αέρα.

Η βασική αρχή για μια ασφαλή κουζίνα που ζει ένας πάσχων από Κοιλιοκάκη είναι η καθαριότητα. Αυτή είναι η πιο σημαντική για να αποφεύγουμε την επιμόλυνση και να είμαστε ασφαλείς!