Ο αστερισμός των τροφικών δυσανεξιών

Παγκόσμιο προϊόν: Οικογενειακή Ζωή

Στα παιδιά αναπτύσσεται ο οργανισμός και οι νοητικές ικανότητες συνεχώς. Έτσι, ένα παιδί κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του καίει πολύ ενέργεια, την οποία παίρνει από τη διατροφή του. Ένας έφηβος, λοιπόν, έχει πιο μεγάλες διατροφικές ανάγκες από οτι ένας ενήλικας.

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν που οι γονείς αγωνιούν να τρώνε τα παιδιά τους σωστά. Και φυσικά υπάρχουν οι περιπτώσεις παιδιών με «παραξενιές» στο φαγητό και οι περιπτώσεις παιδιών που τρώνε με τα πάντα με ευκολία.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις εκείνων, για τους οποίους το φαγητό προκαλεί δυσφορία, με αποτέλεσμα πονόκοιλο, φούσκωμα, διάρροια, πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις, κόπωση και δερματικά προβλήματα.

Δυσανεξίες και άλλα

Η δυσανεξία σε ένα συστατικό, τρόφιμο, μέθοδο παρασκευής ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τα τρόφιμα και σημαίνει ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί ή ακόμα και να καταπιεί συγκεκριμένα τρόφιμα. Έτσι ανταποκρίνεται με δυσφορία σε αυτά.

Παρόλο που μια δυσανεξία συχνά είναι κληρονομική, μπορεί επίσης να οφείλεται στο ανοσοποιητικό σύστημα, στις μολυσματικές ασθένειες ή στην ίδια τη διατροφή. Όπως και να έχει, η δυσανεξία είναι πάντα διαφορετική.

Η δυσανεξία μέσα από το φάσμα της Κοιλιοκάκης

Όσον αφορά τις αντιδράσεις, που προκαλούνται από την πρόσληψη τροφών που περιέχουν γλουτένη και σιτάρι, υπάρχουν τρεις κλινικές εικόνες: η κοιλιοκάκη, η ευαισθησία στη γλουτένη και η αλλεργία στο σιτάρι. Παρά τα πολύπλευρα συμπτώματα και των στοιχείων που τα προκαλούν, συχνά οι παραπάνω όροι δεν χρησιμοποιούνται με σαφήνεια.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της δυσανεξίας και μόνο ένας εξειδικευμένος γιατρός μπορεί να κάνει τις σωστές αναλύσεις και να μάθει τα αίτια των συμπτωμάτων.

Και πρέπει να βεβαιωθείτε, ότι αφήνοντας έξω από το διαιτολόγιο κάποιες συγκεκριμένες τροφές και ακολουθώντας κάποιους συγκεκριμένους διατροφικούς κανόνες διασφαλίζετε απόλαυση αντί για ενόχληση και απογοήτευση.