Ο γαλαξίας της γλουτένης

Παγκόσμιο προϊόν: Οικογενειακή Ζωή

Η γη είναι ένας υπέροχος πλανήτης γεμάτος λιχουδιές. Αλλά δεν μπορούν όλοι να τα τρώνε όλα, καθώς το ανθρώπινο σώμα είναι περίπλοκο.  Παρόλο που είναι μια σχεδόν τέλεια μηχανή, πρέπει κάποιες φορές να ακολουθούμε κάποια τρικ ώστε να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με τη γλουτένη στο μικροσκόπιο

Όπως ήδη γνωρίζουμε, οι τροφές που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ και αποθηκεύουμε στο ψυγείο μας, περιέχουν κάποια συστατικά. Αυτά τα συστατικά, χάρη στη δουλειά των επιστημόνων και των ειδικών, στο πέρασμα των χρόνων, τα έχουμε αναλύσει και γνωρίσει.

Ένα τέτοιο συστατικό, είναι και η γλουτένη. Μια κολλώδης πρωτεΐνη, η οποία συντάται σε διάφορα δημητριακά. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι: το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι, η βρώμη, το καμούτ και το τριτικάλε.

Η κρυμμένη πρωτεΐνη

 

Η γλουτένη όχι μόνο περιέχεται σε κάποια δημητριακά, αλλά «κρύβεται» και σε πολλές άλλες τροφές, καθώς χρηστιμοποιείται στην παρασκευή τους. Χρησιμεύει στο να «δένει» μεταξύ τους τα διάφορα υλικά και γι’ αυτό λέγεται και «η πρωτεΐνη που κολλάει». Άρα μπορεί να πει κανείς ότι είναι κόλλα για τις τροφές.

Τα απροσδόκητα!

Καραμέλες, σοκολάτες, γλυκίσματα, σούπες, κρέμες, αρτοποιήματα και έτοιμα πιάτα μπορεί να περιέχουν γλουτένη, ακόμα και εάν στα συστατικά τους δεν περιέχεται σιτάρι ή καποιο παρόμοιο δημητριακό. Σε αυτά τα τρόφιμα, χρησιμοποιείται, λοιπόν, η γλουτένη ως «κολλητικό» υλικό, ώστε να «δέσει» όλα τα υπόλοιπα συστατικά.

Η αστροναύτης μας Milly και η Roby, η ρομποτική της βοηθός, δείχνουν πώς να βρίσκεις τα πιο απροσδόκητα προϊόντα και πώς να αναγνωρίζεις τα προϊόντα χωρίς γλουτένη!