Το σύμπαν είναι για τους λαίμαργους!

Παγκόσμιο προϊόν: Οικογενειακή Ζωή

Γλυκά: μια επιθυμία και μια αναγκαιότητα

«… Ξαφνικά έφτασαν σε ένα ξέφωτο και αντίκρυσαν ένα σπίτι φτιαγμένο από μάρτζιπαν, γλυκά, μπισκότα και σοκολάτα».

Σου θυμίζει κάτι; Είναι το σπίτι που βρήκαν στο δάσος ο Hansel και η Gretel όταν περπατούσαν μέσα στο δάσος και έτρεξαν πεινασμένοι να φάνε όσα περισσότερα μπορούσαν.

Σχεδόν όλα τα παιδιά αγαπούν τα γλυκά. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το πάθος για κάτι «γλυκό» είναι έμφυτο στους ανθρώπους και είναι ένα από τα τεχνάσματα της φύσης, καθώς η γλυκιά γεύση υπόσχεται σάκχαρα και ως εκ τούτου ενέργεια, που την χρειαζόμαστε για να κινηθούμε, να σκεφτούμε, ακόμα και να αναπνεύσουμε ή και να κοιμηθούμε.

Να απαγορεύεται ή να μετριάζεται;

Η λαιμαργία είναι φυσιολογική, αρκεί να μην υπερβάλλετε. Οι γονικές απαγορεύσεις δεν έχουν νόημα γιατί έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα στα παιδιά. Είναι γνωστό πως τα απαγορευμένα πράγματα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά. Ίσως είναι καλύτερο να μάθετε στα παιδιά ότι τα γλυκά είναι κάτι ξεχωριστό. Αυτό θα τα εμποδίσει να τρώνε γλυκά στα κρυφά ή στο σπίτι φίλων.

Κολλητικά…χωρίς γλουτένη

Ένα «μικρό γλυκό πράγμα», μία φορά την ημέρα, επιτρέπεται επίσης σε δίαιτα χωρίς γλουτένη. Σχετικά με αυτό γράφει η Deutsche Gesellschaft für Ernährung (Γερμανική Εταιρεία Διατροφής): «Η λαιμαργία είναι θεμιτή, εφόσον βρίσκεται εντός των ορίων και τηρούνται οι κανόνες. Γλυκά πλούσια σε ζάχαρη και λίπη, συμπεριλαμβανομένης της σουκρόζης, δεν μπορούν να προσφέρουν περισσότερο από 10% της απαιτούμενης ενέργειας.

Η μερίδα του γλυκού πρέπει να μειώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα επιδόρπια δεν πρέπει να καταναλώνονται πριν από τα γεύματα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα αντικαθιστούν. Ξεκάθαρα μπορείτε να κάνετε μια εξαίρεση σε περιπτώσεις γενεθλίων ή εορτών, ώστε οι κανόνες να είναι σαφείς, και έτσι τα γλυκά θα παραμείνουν ευχαρίστηση για τα παιδιά. Όλα αυτά ισχύουν και για τα γλυκά χωρίς γλουτένη.

Προτάσεις για κατανάλωση γλυκών

Ορίστε μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τους μικρούς λαίμαργους με σεβασμό στις διατροφικές τους συνήθειες.

  • Συγκεκριμένες εβδομαδιαίες μερίδες: το παιδί λαμβάνει συγκεκριμένη ποσότητα γλυκών σνακ κάθε εβδομάδα, η κατανάλωση του οποίου μπορεί να χωριστεί σε διάφορες ημέρες.
  • Αποθηκεύστε τα γλυκά σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Δημιουργήστε για παράδειγμα ένα «ντουλάπι με νοστιμιές», από όπου το παιδί μόνο του θα μπορεί να πάρει «κάτι γλυκό».
  • Εντάξτε την μέτρια κατανάλωση γλυκών σε μια διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, κρέας και ψάρι και συνοδεύστε τα με πολύ κίνηση.
  • Δώστε ως ενήλικας το καλό παράδειγμα περιορίζοντας την κατανάλωση γλυκών.
  • Μην χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως ανταμοιβή ή τη στέρησή τους ως τιμωρία. Τα παιδιά θα τα υπερεκτιμήσουν και θα προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους με γνώμονα αυτό.
  • Περιορίστε την κατανάλωση ποτών που περιέχουν ζάχαρη και καφεΐνη. Και αυτά θεωρούνται «γλυκά».
  • Πριν πάτε για ψώνια συμφωνήστε με το παιδί σας την αγορά ενός γλυκού και την στιγμή της ημέρας που θα το φάει. Έτσι θα αποφύγετε την γκρίνια.
  • Μην χρησιμοποιείτε το γλυκό ως αντικατάστατο του κανονικού γεύματος.
  • Μην ξεχάσετε να πείτε στο παιδί να βουρτσίσει τα δόντια του μετά την κατανάλωση του γλυκού.

Αυτές οι συμβουλές ισχύουν γενικότερα για την κατανάλωση γλυκών από ενήλικες και παιδιά. Για παιδιά με κοιλιοκάκη, καθώς είναι ήδη συνηθισμένα σε διατροφικούς κανόνες, θα είναι εύκολο να τους ακολουθήσουν. Παρόλα αυτά τα παιδιά πάντα θα βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν κανόνες προς όφελός τους! Ένας καλός γονέας είναι αυτός που γνωρίζει πότε να είναι ευέλικτος και πότε πιο αυστηρός και να χειριστεί συγκεκριμένες καταστάσεις.