Επιστροφή στο σχολείο! Συμβουλές διαχείρισης άγχους!

Παγκόσμιο προϊόν: Οικογενειακή Ζωή

Σε μερικές μέρες τα σχολεία ξεκινούν και το άγχος των μαμάδων με παιδιά που πάσχουν από Κοιλιοκάκη αυξάνεται. Ειδικά σε αυτά που θα πάνε για πρώτη φορά και το αγχος είναι ήδη έντονο λόγω του πρώτου αποχωρισμού, έρχεται και το άγχος της διατροφής να προστεθεί σε αυτό.

Αφού λοιπόν ξεπεράσετε το στάδιο του αποχωρισμού τόσο εσείς όσο κυρίως το παιδί σας είναι η ώρα να ασχοληθείτε με το πως θα αποβάλετε το αγχος της και κυρίως πως θα κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται άνετα με αυτό.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να κρατήσετε στο μυαλό σας πως όλο αυτο το αγχος δεν πρέπει να μεταφερθεί στο παιδί. Έχει τόσα άλλα πράγματα να αντιμετωπίσει που είναι περιττό να το φορτώνουμε κι άλλο. Με μερικούς πολύ απλούς κανόνες μπορείτε να κάνετε την καθημερινότητα στο σχολείο πιο εύκολη.

  • θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι δεν πρέπει να ανταλλάσει το φαγητό του με τα άλλα παιδιά, γιατί μπορεί να περιέχει γλουτένη.
  • Αν κάποιο παιδί έχει γενέθλια και δεν έχει προβλέψει να φέρει κάτι και για το δικό σας, να αρνηθεί ευγενικά εξηγώντας γιατί δεν μπορεί να το φάει. (Η ειλικρίνια είναι πάντα το καλύτερο όπλο και ίσως την επόμενη φορά να σκεφτούν να φέρουν κάτι και για εκείνο!)
  • Να του ζητήσετε αν καποια στιγμή «ζηλέψει» κάτι, να σας το πεί για να του το φτιάξετε. Με αυτό τον τρόπο θα νιώθει ότι δεν στερείται απλά θα πρέπει να κάνει λίγη υπομονή!

Επειδή όμως υπάρχουν και άλλα θέματα που μπορεί να προκύψουν και δεν είναι σε θέση τα παιδιά να τα διαχειριστούν, καλό θα ήταν να προβούμε σε κάποιες διαδικασίες στην αρχή της σχολικής χρονιάς που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα του.

  • Θα πρέπει να ενημερώσουμε τη διεύθυνση του σχολείου και τον/την δάσκαλο/άλα του αναλυτικά για το θέμα της Κοιλιοκάκης και τις ανάγκες της δίαιτας χωρίς γλουτένη.
  • Μια επίσης πολύ σημαντική επικοινωνία θα πρέπει να γίνει αφού αναπτυχθούν κάποιες σχέσεις με τους γονείς της υπόλοιπης τάξης ώστε να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περιστατικά όπως αυτά που προαναφέρονται!(Όπως για παραδειγμα στα γενέθλια κάποιου παιδιού, είτε θα μπορούσατε να έχετε ενημερωθεί από τη μαμά για το κέρασμα που θα προσφέρει, είτε ή ίδια μετά από δική σας ενημέρωση να το έχει φροντίσει.)

Το πιο σημαντικό όλων είναι  να στηρίζουμε το παιδί μας και να το κάνουμε να νιώθει δυνατό και έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε κατάσταση. Να εκπαιδεύουμε το παιδί μας στο πως θα μιλά και θα απαντά σε θέματα που αφορούν τη νόσο και να το κάνουμε να αισθάνεται πως δεν είναι κάτι σοβαρό αλλά μια απλά καθημερινή συνήθεια στη διατροφή μας!!