Γλυκά χωρίς γλουτένη. Πόσα την ημέρα;

Παγκόσμιο προϊόν: Οικογενειακή Ζωή

Αν όχι όλα, σχεδόν όλα τα παιδιά αγαπούν τα γλυκά. Επιστημονικές έρευνες, δείχνουν, ότι η προτίμηση στο «γλυκό» είναι έμφυτη στον άνθρωπο. Γι’ αυτό η φύση προέβλεψε και η ζάχαρη μας δίνει την γλυκιά της γεύση αλλά και την απαιτούμενη ενέργεια. Πόσα όμως μπισκότα, γκοφρέτες και άλλα γλυκά χωρίς γλουτένη επιτρέπονται μέσα στην ημέρα; Σας παρουσιάζουμε κάποιες συμβουλές για κατανάλωση γλυκών χωρίς τύψεις!

Για τους μικρούς, μεγάλους πειρασμούς!

Η διατροφική πυραμίδα που παρουσιάσαμε σε παλαιότερο άρθρο, μας δείχνει πως και τα γλυκά έχουν θέση στη διατροφή μας αλλά και σε τι ποσότητες. Έτσι μπορείτε να αποδείξετε στους μικρούς μας αμφισβητίες ότι ένα σωστό πρωινό δεν αποτελείται μόνο από σοκολάτα.

Γλυκά με μέτρο

Ένα γλυκό την ημέρα επιτρέπεται! Μάλιστα, σύμφωνα με διατροφολόγους, η πλήρης απαγόρευση  των γλυκών, τα κάνει ακόμα πιο  ελκυστικά! Πρέπει όμως να βάζουμε όριο και μόνο ένα 10% των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνουμε θα πρέπει να είναι από προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη ή άλλα λιπαρά που χρησιμοποιούνται  στη ζαχαροπλαστική.

Επίσης, τα γλυκά δεν πρέπει να προσλαμβάνονται πριν από τα γεύματα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο ενός γεύματος. Εξαίρεση αποτελούν τα γενέθλια και γιορτές όπως τα Χριστούγεννα. Κατά τα άλλα θα πρέπει να ισχύουν ξεκάθαροι κανόνες για τα παιδιά όσον αφορά στα γλυκά χωρίς γλουτένη.

Συμβουλές για γλυκά με μέτρο

  • Ορίστε μερίδες γλυκών ανά εβδομάδα: μπορείτε να ορίσετε πόσα σνάκ και γλυκά την εβδομάδα επιτρέπεται να φάνε τα παιδιά και αφήστε τους σταδιακά και την  ελευθερία να τα επιμερίζουν μέσα σε αυτήν.
  • Αποθηκεύετε τα γλυκά χωρίς γλουτένη σε ένα συγκεκριμένο σημείο, το οποίο θα είναι το «ντουλάπι με τις λιχουδιές», απ’ όπου το παιδί θα μπορεί να τα παίρνει μόνο του.
  • Είναι καλό η κατανάλωση ζάχαρης να αντισταθμίζεται με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ψάρι και κρέας καθώς και γυμναστική. Έτσι τα γλυκά με μέτρο βρίσκουν τη θέση τους στη βέλτιστη μικτή διατροφή των παιδιών.
  • Ως ενήλικοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα
  • Να μην χρησιμοποιείται το γλυκό ως επιβράβευση ή τιμωρία. Έτσι το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δίνουμε μεγαλύτερη «αξία» στα γλυκά.
  • Περιορίστε τα γλυκά, καφεϊνούχα ποτά.
  • Στα ψώνια: φροντίστε να έχει φάει το παιδί σας ένα μικρό γλυκάκι και υποσχεθείτε του ακόμα ένα μικρό μετά τα ψώνια. Έτσι δεν θα σας ζητήσει κατά τη διάρκεια των αγορών και θα αποφευχθεί το κλαψούρισμα.
  • Τα γλυκά χωρίς γλουτένη δεν θα έπρεπε να αποτελούν υποκατάστατο γεύματος.
  • Μην ξεχνάτε το βούρτσισμα των δοντιών!