Άγχος και Κοιλιοκάκη

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Τα άτομα με Κοιλιοκάκη μπορεί να αντιμετωπίζουν μια σειρά από διάφορους παράγοντες άγχους τόσο πριν όσο και μετά τη διάγνωση.

Πριν από τη διάγνωση της κοιλιοκάκης, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν τα συμπτώματα άγχους σχετίζονται με την παρουσία της νόσου. Ορισμένα συμπτώματα άγχους αλληλεπικαλύπτονται με συμπτώματα της Κοιλιοκάκης. Για παράδειγμα η ναυτία, η ζάλη, το μούδιασμα ή το μυρμήγκιασμα στα χέρια και στα πόδια. Αλλά και όταν δεν μπορούν να είναι ήρεμα ή ακίνητα. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται άγχος πριν από τη διάγνωση θα αισθάνονται καλύτερα και λιγότερο ανήσυχοι μετά την έναρξη της θεραπείας, δηλαδή της δίαιτας χωρίς γλουτένη.

Μετά από διάγνωση της Κοιλιοκάκης πολλά άτομα συχνά βρίσκουν τη διάγνωση ως ανακούφιση. Ωστόσο άλλοι αναπτύσσουν περισσότερα συμπτώματα άγχους καθώς η αλλαγή της διατροφής μπορεί να είναι μια αγχωτική κατάσταση. Το άγχος μπορεί να είναι πιο συχνό στις γυναίκες με Κοιλιοκάκη. Η συνεχής προσοχή στην αποφυγή της διασταυρούμενης επιμόλυνσης μπορεί να οδηγήσει σε φόβους που σχετίζονται με το φαγητό ή το φαγητό εκτός σπιτιού. Το άγχος συχνά συνδέεται και με τις προκλήσεις που δημιουργεί η διαχείριση της νόσου. Όπως το να υπάρχει πάντα διαθέσιμο φαγητό χωρίς γλουτένη γιατί δεν είναι εύκολο να βρούν κάτι εκτός σπιτιού.

Το άγχος είναι ο τρόπος του σώματος που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε και να αντιδράσουμε στους στρεσσογόνους παράγοντες. Το θετικό άγχος είναι μια μορφή άγχους που επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους. Είναι κάτι το δημιουργικό και το θεμιτό. Οι άνθρωποι συνήθως αντιμετωπίζουν αυτό το είδος άγχους σε καταστάσεις όπως ένα πρώτο ραντεβού. Ακόμα και σε μια συνέντευξη για μια δουλειά ή μια πραγματικά σημαντική δοκιμασία στο σχολείο.

Όταν το άγχος γίνεται υπερβολικό και παράλογο και επηρεάζει την καθημερινή ζωή και τις σχέσεις μας, τότε θεωρείται διαταραχή. Αυτός ο τύπος αρνητικού στρες, που ονομάζεται δυσφορία, μπορεί να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα φόβου, ανησυχίας και αβεβαιότητας. Οι αγχώδεις διαταραχές επηρεάζουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Οι διαταραχές άγχους μπορούν να εμφανιστούν ταυτόχρονα με την κατάθλιψη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση και των δύο συμπτωμάτων εάν οι καταστάσεις δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Αν λοιπόν νιώθετε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος σας, θα ήταν καλό να πάρετε τη συμβουλή ενός ειδικού για το πως θα διαχειριστείτε την κατάσταση.