Άκου το στομάχι σου – όλα σχετικά με τη διάγνωση της Κοιλιοκάκης

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ;

Η Κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός επιτίθεται λανθασμένα στους ιστούς του ίδιου του οργανισμού, γεγονός που προκαλείται από την πρωτεΐνη γλουτένη. Η κατανάλωση σιτηρών που περιέχουν γλουτένη (όπως σιτάρι, σίκαλη, σπέλτα, κριθάρι) οδηγεί σε φλεγμονή του λεπτού εντέρου.

Εάν η διατροφή δεν αλλάξει, οι λαχνές του λεπτού εντέρου υποχωρούν, η κατεστραμμένη βλεννογόνος μεμβράνη του λεπτού εντέρου δεν είναι πλέον σε θέση να απορροφήσει επαρκείς θρεπτικές ουσίες και τελικά επέρχεται „υποσιτισμός“. Επομένως, είναι σημαντικό να διευκρινίσεις κάθε υποψία Κοιλιοκάκης με έναν γιατρό.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ

Το πρώτο βήμα για την ανίχνευση της κοιλιοκάκης είναι μια ορολογική εξέταση αίματος.

Για να διαπιστωθεί αν πάσχεις από Κοιλιοκάκη, είναι απαραίτητη μια ορολογική εξέταση αίματος. Αυτή η εξέταση αίματος χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των αντισωμάτων. Το αποτέλεσμα θα συζητηθεί στη συνέχεια με έναν γαστρεντερολόγο ή παθολόγο, ο οποίος θα σου εξηγήσει όλα τα περαιτέρω βήματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθείς μια δίαιτα με γλουτένη πριν από τη διάγνωση.

ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ

Για να διευκολύνουμε τη διάγνωσή σου, σου προσφέρουμε ένα κουπόνι για εξέταση αντισωμάτων σε μειωμένη τιμή μόλις 9€. Θα λάβεις αυτό το κουπόνι μέσω e-mail ως μέρος του «Πακέτου πληροφοριών για την Κοιλιοκάκη». Αν δεν έχεις ακόμα κουπόνι, μπορείς να συμπληρώσεις το τεστ συμπτωμάτων εδώ και με λίγη τύχη να λάβεις ένα από τα περιορισμένα κουπόνια: https://xorisglouteni.schaer.com/self-assessment/

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

Εάν δεν έχεις συνεργαζόμενη κλινική κοντά σου ή αν προτιμάς να κάνεις τη διαδικασία μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας τότε μίλα με έναν γαστρεντερολόγο ή παθολόγο για τα συμπτώματά σου, ώστε να σε συμβουλεύσουν σχετικά με τις απαραίτητες εξετάσεις και τα επόμενα βήματα. Εάν έχεις κάποιο παραπεμπτικό/ συνταγή, η εξέταση αίματος είναι δωρεάν σε δημόσιο νοσοκομείο ενώ η συμμετοχή για την εξέταση σε κλινική της Βιοιατρικής είναι επίσης πολύ χαμηλη. Το κουπόνι μας δεν εφαρμόζεται σε αυτή την περίπτωση.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ;

Θα λάβεις τα αποτελέσματά σου μέσω εμαιλ την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την εξέταση ή μπορείς να τα παραλάβεις απευθείας από την κλινική. Στη συνέχεια, συζήτησε τα αποτελέσματα με έναν γαστρεντερολόγο ή παθολόγο. Εάν υπάρχουν αντισώματα, θα ακολουθήσει βιοψία λεπτού εντέρου για την τελική διάγνωση της Κοιλιοκάκης.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Μόλις διαγνωστεί η δυσανεξία στη γλουτένη, θα ακολουθήσει μια συμβουλευτική συνεδρία.  Μπορείς επίσης να επικοινωνήσεις με έναν διαιτολόγο για να συζητήσεις τα επόμενα βήματα.

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛEΣΜΑ; ΠΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΩ;

Εάν η διάγνωση της Κοιλιοκάκης δεν έχει επιβεβαιωθεί και εξακολουθείς να υποφέρεις από συμπτώματα, τότε αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ευαισθησίας στη γλουτένη/στο σιτάρι, μεταξύ άλλων, γι” αυτό σου προτείνουμε να το διευκρινίσεις με το γιατρό σου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ευαισθησία στη γλουτένη και το σιτάρι θα βρεις εδώ και σχετικά με την αλλεργία στο σιτάρι εδώ.

ΔΙΑΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ – ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ;

Εάν διαγνωστείς με Κοιλιοκάκη, είναι απαραίτητο να αλλάξεις σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Ένας διαιτολόγος ή διατροφολόγος μπορεί να σε συμβουλεύσει και να σε βοηθήσει σε αυτό. Σε ένα από τα επόμενα e-mail θα έχεις επίσης την ευκαιρία να λάβεις ένα από τα δωρεάν πακέτα γνωριμίας Welcome Box με νόστιμα δείγματα προϊόντων χωρίς γλουτένη και πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή χωρίς γλουτένη. Μπορείς να βρείς μια μεγάλη ποικιλία από τα νόστιμα προϊόντα μας τόσο σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, καταστήματα βιολογικών όσο και σε σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, το εθνικό σύστημα υγείας (ΕΟΠΥΥ) επιδοτεί την αγορά προϊόντων χωρίς γλουτένη, εάν έχεις διαγνωστεί από δημόσιο νοσοκομείο. Η αποζημίωση είναι έως 100 ευρώ για τους ενήλικες και 150 ευρώ για τα παιδιά, υποβάλλοντας τις αποδείξεις αγοράς.