Αλλεργια στο γαλα και δυσανεξια στη λακτοζη

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Ο αριθμός των ανθρώπων που παρουσιάζουν προβλήματα με  το γάλα και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνεται συνεχώς. Οι όροι «αλλεργία στο γάλα» και «δυσανεξία  στη λακτόζη» πολλές φορές παρεξηγούνται ή ταυτίζονται εσφαλμένως. Διότι πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

MilchallergieUndLaktoseintoleranzΚαθώς η δυσανεξία συναντάται  πιο συχνά στους ενήλικες, η αλλεργία στο γάλα είναι πιο συχνή στα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Όσον αφορά στη δυσανεξία στη λακτόζη, έχει να κάνει με την έλλειψη ενός ενζύμου. Ο οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει τη λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος.

Για να γίνει η χώνευση της λακτόζης, το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τη λακτάση. Χωρίς τη λακτάση, παραμένει η λακτόζη στο έντερο χωρίς να γίνεται η χώνευσή της και δημιουργούνται βακτήρια. Τυπικά συμπτώματα είναι ένα αφύσικο αίσθημα δίψας, η διάρροια και τα φουσκώματα. Όταν αντιδρούν τα μικρά παιδιά στο γάλα, τις περισσότερες φορές οφείλεται σε αλλεργία. Για τις αλλεργικές αντιδράBaby mit Milchflascheσεις υπεύθυνες είναι οι πρωτεΐνες στο μητρικό γάλα, όπως για παράδειγμα η καζεΐνη. Σε αντίθεση με την δυσανεξία στη λακτόζη, τα συμπτώματα της αλλεργίας στο γάλα στα παιδιά υποχωρούν πολύ γρήγορα, όταν αρχίζουν την πρόσληψη άλλων τροφών. Εκτός από την διάρροια και τα φουσκώματα, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν και κνησμώδες έκζεμα, κνίδωση, άσθμα, ατοπική δερματίτιδα και σε σοβαρές περιπτώσεις αναφυλακτικό σοκ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή.  Η αλλεργία συνήθως ξεπερνιέται από την ηλικία των 10 ετών.

Μετά τον πρώτο χρόνο ζωής του ανθρώπου, η σημασία του γάλακτος ως τρόφιμο μειώνεται και ο σχηματισμός λακτάσης στο έντερο επιστρέφει σε ένα γενετικά προκαθορισμένο καθεστώς. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί το έντερο να «ξεχάσει» να παράγει λακτάση, κάτι που ίσως αποτελέσει  λόγο εμφάνισης δυσανεξίας στο γάλα.