Αλλεργία στο γάλα και δυσανεξία στη λακτόζη

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Οι όροι «αλλεργία στο γάλα» και «δυσανεξία στη λακτόζη» συχνά συγχέονται ή χρησιμοποιούνται ως ίδιοι. Όμως υπάρχουν σημαντικές διαφορές που επηρεάζουν την καθημερινή διατροφή πολλών ανθρώπων.

Πολλοί είναι αυτοί που παρουσιάζουν δυσκολία με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι σημαντικό να ξεχωρίζει κανείς την αλλεργία στο γάλα και τη δυσανεξία στη λακτόζη.

Τι είναι η αλλεργία στο γάλα;

Καθώς η αλλεργία στο γάλα είναι πολύ ασυνήθιστη στους ενήλικες, είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αλλεργίες στα βρέφη και τα παιδιά. Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο γάλα είναι υπεύθυνες για την αλλεργική αντίδραση. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται πολύ γρήγορα μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Επιπλέον της διάρροιας και του φουσκώματος, τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν δερματικό εξάνθημα με φαγούρα, άσθμα, ατοπική δερματίτιδα, αναφυλακτικό σοκ το οποίο μπορεί να οδηγήσει και σε καρδιακό επεισόδιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά ξεπερνούν την αλλεργία μέχρι την ηλικία των δέκα.

Δίαιτα για την αλλεργία στο γάλα

Άτομα με αλλεργία στο γάλα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σήμερα, διατίθεται μια μεγάλη ποικιλία φυτικών υποκατάστατων του γάλακτος, του γιαουρτιού, των διάφορων κρεμών και του τυριού. Τα προϊόντα ελεύθερα λακτόζης δεν είναι κατάλληλα για όσους έχουν αλλεργία στο γάλα.

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Καθώς οι πρωτεϊνες πυροδοτούν αλλεργική αντίδραση σε άτομα με αλλεργία στο γάλα, η λακτόζη είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματα σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Το ένζυμο λακτάζη είτε είναι απών ή το σώμα παράγει πολύ μικρή ποσότητα αυτής. Ως αποτέλεσμα, το σώμα είναι ανύμπορο να επεξεργαστεί τη λακτόζη που περιέχεται στο γάλα. Χωρίς τη λακτάζη, η λακτόζη παραμένει αχώνευτη στο έντερο και διεγείρει την ανάπτυξη βακτηρίων. Τυπικά σημάδια της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι η παρατεταμένη δίψα, καθώς και προβλήματα σχετικά με τη χώνευση όπως διάρροια, φούσκωμα και πόνοι στην κοιλιακή χώρα μετά την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Δίαιτα για δυσανεξία στη λακτόζη

Σε αντίθεση με άτομα με αλλεργία στο γάλα, όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν εύκολα να επιλέξουν γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη, τα οποία διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία. Επίσης, πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το σκληρό τυρί, γίνονται ανεκτά από τον οργανισμό τους, καθώς σε αυτά η λακτόζη αποδομείται φυσικά.

Απόλαυση χωρίς λακτόζη και γλουτένη

Εμείς στη Schär προσφέρουμε και μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων χωρίς λακτόζη και γλουτένη για να σας προσφέρουμε γευστική απόλαυση. Για πολλούς ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη, είναι δύσκολο να ακολουθούν σε καθημερινή βάση μια υγιεινή και με ποικιλία διατροφή που ταυτόχρονα έχει και ωραία γεύση. Πολλά από τα ψωμιά και τα ρολάκια της Schär, αλεύρια, ζυμαρικά, κάποια σνακ, μπισκότα και γλυκά, καθώς και η Pizza Margherita μας, είναι ταυτόχρονα και χωρίς γλουτένη και χωρίς λακτόζη και υπόσχονται να προσφέρουν απεριόριστη απόλαυση.