ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΣΙΤΑΡΙ – ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΣΗ

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Πάνω απο 20 αλλεργιογόνα στο σιτάρι θεωρούνται καταλύτες για την αλλεργία στο σιτάρι. Προέρχονται από τα κλάσματα πρωτεϊνών αλβουμίνη (15% της πρωτεΐνης σίτου), σφαιρίνη (5%) και γλουτένης (80%). Το τελευταίο κλάσμα βρίσκεται και σε άλλα δημητριακά και ευθύνεται για την εμφάνιση της κοιλιοκάκης, η οποία διαγνώσκεται  και αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Το σιτάρι είναι ένα δημητριακό, το οποίο περιέχει πολλά διαφορετικά αλλεργιογόνα με διαφορετική αλλεργιογόνο δράση και αποτελεί το δημητριακό που προκαλεί αλλεργίες με μεγαλύτερη συχνότητα. Η αλλεργία στο σιτάρι αποτελεί μια ανοσολογική αντίδραση απέναντι σε κάποια συστατικά του σιταριού. Έτσι, σχηματίζονται τα ειδικά αντισώματα IgE που βρίσκονται κυρίως σε ειδικά κύτταρα (Τ).

Στα αλλεργιογόνα ανήκουν πρωτεϊνικά κλάσματα όπως η αλβουμίνη (15%), και η σφαιρίνη (5%), η οποία βρίσκεται  κυρίως στο εξωτερικό φλοιό του καρπού και η γλουτένη (80%), η οποία βρίσκεται στο κυρίως σώμα του καρπού. Η γλουτένη ή αλλιώς γλιαδίνη, μπορεί να προκαλέσει και την κοιλιοκάκη και αποτελεί το σημαντικότερο αλλεργιογόνο παράγοντα στην περίπτωση αλλεργίας στο σιτάρι.

Βασικά, έχουν εντοπιστεί πάνω από 20 αλλεργιογόνοι παράγοντες στο σιτάρι. Οι σημαντικότεροι είναι ανθεκτικοί στην θερμότητα και δύσκολοι στην πέψη. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η αλβουμίνη, σφαιρίνη, ιδιαίτερα η α – αμυλάση και το λιπίδιο μεταφοράς πρωτεΐνης Tri a 14 καθώς και οι πρωτεΐνες αποθήκευσης Ωμέγα -5 – γλιαδίνη, άλφα, βήτα και γάμμα γλιαδίνη.  Η Ωμέγα-5-γλιαδίνη ευθύνεται για την πρόκληση αναφυλαξίας στους ενήλικες.

Πρόκειται για έναν ειδικό τύπο αλλεργίας στο σιτάρι όπου σε συνδυασμό με παράγοντες όπως η βαριά σωματική άσκηση, η χρήση φαρμάκων ή το αλκοόλ, ενεργοποιεί την αναφυλακτική αντίδραση. Το παραπάνω ισχύει και για  παιδιά με  αναφυλαξία. Στην περίπτωση παιδιών με  ατοπική δερματίτιδα περισσότερο ευθύνεται ο αλλεργιογόνος παράγοντας σφαιρίνη. Όταν παρουσιάζεται άμεση αλλεργική  αντίδραση στο σιτάρι, είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιαστούν αντιδράσεις σε άλλα δημητριακά όπως η σίκαλη και το κριθάρι. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όταν ο αλλεργιογόνος παράγοντας είναι η ωμέγα-5-γλιαδίνη.

Αλλεργία στο σιτάρι και Κοιλιοκάκη: παρόμοια συμπτώματα, άλλα αίτια

Καθώς τα συμπτώματα όσον αφορά στην αλλεργία στο σιτάρι, όσο και στην κοιλιοκάκη εντοπίζονται στη γαστρεντερική οδό, συχνά δημιουργείται σύγχυση. Η κοιλιοκάκη έχει να κάνει με την παθογένεση μιας ανοσολογικής απόκρισης ενάντια στη γλουτένη, που  αποτελεί συστατικό στοιχείο του σιταριού και άλλων δημητριακών. Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση με την αλλεργία στο σιτάρι, διότι αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Στην περίπτωση της κοιλιοκάκης δεν ενδείκνυται απλά διατροφή ελεύθερη από σιτάρι αλλά δίαιτα χωρίς γλουτένη. Δηλαδή, θα πρέπει να εξαιρεθούν από την διατροφή του πάσχονται και άλλα δημητριακά, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και συναφή με το σιτάρι σιτηρά.