ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΣΙΤΑΡΙ

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Δεν είναι μόνο η γλουτένη που περιέχεται στο σιτάρι που προκαλεί αλλεργίες. Σε αντίθεση με  την κοιλιοκάκη και την ευαισθησία στην γλουτένη, ο οργανισμός αντιδρά στα αλλεργιογόνα που μπορεί να είναι διάφορες πρωτεΐνες που περιέχονται στο σιτάρι. Συχνά το σιτάρι θεωρείται ότι προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις πιο έντονες και από αυτές που προκαλεί η γύρη. Όσον αφορά στον αντίκτυπό  τους στα παιδιά, στις πιο αλλεργιογόνες τροφές συγκαταλέγονται το σιτάρι, το γάλα, το αυγό και οι ξηροί καρποί. Στους ενήλικες ωστόσο, αυτές οι  αλλεργίες είναι λιγότερο συχνές καθώς υποχωρούν στις περισσότερες περιπτώσεις κατά την εφηβεία.

Τα πιο κοινά συμπτώματα των  αλλεργιών αυτών παρατηρούνται στο δέρμα και στο αναπνευστικό σύστημα και αντιμετωπίζονται με την εξαίρεση  από τη διατροφή  των τροφών αυτών.

Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Με την χρήση δερματικών και αιματολογικών εξετάσεων, ένας  αλλεργιολόγος μπορεί να καθορίσει εάν πρόκειται για δυσανεξία  ή αλλεργία. Εάν πρόκειται για αλλεργία, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης αλλά σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να αφαιρέσει από το διαιτολόγιό του τις  αλλεργιογόνες τροφές.