Γλουτένη και ευαισθησία στο σιτάρι: ένας τύπος δυσανεξίας στη γλουτένη

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Η γλουτένη και η ευαισθησία στο σιτάρι είναι μια μη- αλλεργική συσχετισμένη με τη γλουτένη λειτουργική διαταραχή.

Σε άτομα με ευαισθησία στο σιτάρι και τη γλουτένη, το σώμα αντιδρά στη γλουτένη ή σε άλλα συστατικά του σιταριού με μη συγκεκριμένα συπτώματα. Παρόλο αυτά, αυτά τα άτομα δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη ούτε από αλλεργία στη γλουτένη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι βιοδείκτες για την ευαισθησία στη γλουτένη ή το σιτάρι, αυτού του είδους η δυσανεξία στη γλουτένη διαγνώσκεται με τον αποκλεισμό της.

Η υπερευαισθησία στη γλουτένη ή το σιτάρι μπορεί να συμβεί και ξαφνικά σε οποιαδήποτε ηλικία. Όμως, η ευαισθησία στη γλουτένη και το σιτάρι μπορεί να είναι παροδική και να βελτιωθεί ως αποτέλεσμα μιας διατροφής χωρίς γλουτένη.

Συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη και το σιτάρι:

Τα συμπτώματα της ευαισθησίας στη γλουτένη είναι ποικίλα και εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους.

  • Πόνοι στην κοιλιακή χώρα και επίσης σε συνδυασμό με αίσθημα καύσου στον οισοφάγο, ναυτία και έμετο, αίσθημα πληρότητας, δυσκοιλιότητα και διάρροια.
  • Κόπωση, μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια, μυικές κράμπες και πόνοι στις αρθρώσεις.
  • Πονοκέφαλοι, δυσφορία, δυσκολία στην οδήγηση, ζάλη
  • Έκζεμα, ερυθρή ή πρησμένη γλώσσα

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι τυπικά και άλλων ασθενειών. Γι” αυτό το λόγο και η περίπτωση της ευαισθησίας στο σιτάρι είναι δύσκολα εντοπίσιμη και δεν δίνεται θεραπεία.

Διαγνώσκοντας την ευαισθησία στη γλουτένη και το σιτάρι.

Η διάγνωση της ευαισθησίας στη γλουτένη και το σιτάρι είναι περίπλοκη. Βασικά, απαιτεί τον αποκλεισμό της κοιλιοκάκης και της αλλεργίας στο σιτάρι και την ανταπόκριση σε μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

Η έλλειψη ενός μετρήσιμου δείκτη για την ευαισθησία στη γλουτένη και την ευαισθησία στο σιτάρι καθώς και τα πολυποίκιλα συμπτώματα, σημαίνουν ότι ο μοναδικός τρόπος να ανιχνευθεί είναι ο αποκλεισμός της. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποκλεισθεί πρώτα η περίπτωση της κοιλιοκάκης και της αλλεργίας στη γλουτένη. Το επόμενο βήμα είναι το να ακολουθήσει το άτομο μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

Εάν τα συμπτώματα βελτιωθούν και μετά χειροτερεύσουν όταν ο ασθενής εκτεθεί ξανά στη γλουτένη, η διάγνωση για ευαισθησία στη γλουτένη και το σιτάρι επιβεβαιώνεται.

Θεραπεύοντας την ευαισθησία στη γλουτένη και το σιτάρι

Η μόνη θεραπεία είναι η αποχή από τη γλουτένη. Όμως, σε αντίθεση με την κοιλιοκάκη, δεν είναι απαραίτητο να ακολουθείται η δίαιτα χωρίς γλουτένη σε μόνιμη βάση. Ο ασθενής θα πρέπει να την ακολουθήσει για τουλάχιστον ένα ή δυο χρόνια. Μετά από αυτή τη περίοδο, ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να προσθέτει μικρές ποσότητες γλουτένης στη διατροφή του.

Η ανοχή στη γλουτένη, όμως, είναι σχετική σε κάθε περίπτωση και θα πρέπει η προσθήκη γλουτένης να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.