Γλουτένη,ο «μεγάλος εχθρός» και τα καλλυντικά!

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Μετά από τη διάγνωση με Κοιλιοκάκη η γλουτένη γίνεται ο «μεγάλος εχθρός» για τους πάσχοντες. Νιώθουμε ότι βρίσκεται σε ότι αγγίζουμε, πίνουμε, τρώμε… Τα πράγματα όμως είναι πολύ πιο απλά και αυτό που χρειάζεται είναι Ψυχραιμία!

Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και στη βρώμη. Οι πάσχοντες από Κοιλιοκάκη δεν έχουν αλλεργία στη γλουτένη. Έχουν δυσανεξία στη γλουτένη που δημιουργείται αφού προσλάβουν τη γλουτένη από το στόμα και επηρεάζει το εντερικό σύστημα!  Άρα οποιαδήποτε επιδερμική επαφή με τον «μεγάλο εχθρό» δεν επηρεάζει την υγεία των πασχόντων!

Τα καλλυντικά λοιπόν είναι μια κατηγορία προϊόντων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχετικά άφοβα. Δεν χρειάζεται να αναλύουμε τα συστατικά τους όπως με τα τρόφιμα. Σαμπουάν, αντηλιακά, κρέμες σώματος και πολλά άλλα καλλυντικά είναι ασφαλή  για τους πάσχοντες. Μπορούμε να  τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς κανένα φόβο επιμόλυνσης του οργανισμού μας από γλουτένη.

Αν όμως θέλουμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν προσλαμβάνουμε καταλάθος γλουτένη καλό θα ήταν να προσέξουμε κάποια από αυτά. Όπως το να προσέξουμε οτιδήποτε βάζουμε στο πρόσωπο μας. Και κυρίως στην περιοχή του στόματος και γύρω από αυτό. Ο λόγος που πρέπει να προσέχουμε τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε στο πρόσωπο είναι διοτί υπάρχει κίνδυνος κατάποσης. Μπορεί για παράδειγμα να δαγκώνουμε τα χείλη μας και με αυτό τον τρόπο να «τρώμε» το κραγιόν μας. Ή ακόμα και την ώρα που τρώμε κάτι και φοράμε κραγιον να καταπιούμε μια πολύ μικρή ποσότητα.

Καλό θα ήταν λοιπόν να αναζητήσουμε καλλυντικά για το πρόσωπο χωρίς γλουτένη. Αυτό δεν είναι δύσκολο αφού πολλές από τις εταιρείες καλλυντικών έχουν προϊόντα με αναγραφή αλλεργογόνων και περιλαμβάνουν σε αυτά και τη γλουτένη.

Όσον αφορά τα καλλυντικά και τη χρήση τους από παιδιά εκεί είναι που θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες. Τα παιδάκια συνηθίζουν να βάζουν τα χεράκια τους στο στομά και εκεί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Άρα θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να θυμόμαστε για τα καλλυντικά και τη γλουτένη είναι πως προσέχουμε τους μικρούς μας φίλους περισσότερο και οι ενήλικες πρέπει να προσέχουν ότι έρχεται σε επαφή με το στόμα.