Ερπητοειδής δερματίτιδα και κοιλιοκάκη

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Μεταξύ άλλων συμπτωμάτων της κοιλιοκάκης είναι και η ερπητοειδής δερματίτιδα του Ντύρινγκ. Άτομα που έχουν τα χρόνια δερματικά συμπτώματα, συχνά εμφανίζουν ασυμπτωματική κοιλιοκάκη ως πρωτοπαθή νόσο. Η ίδια η κοιλιοκάκη είναι συνήθως πολύ έντονη σε όσους επηρεάζονται.

Συχνά λείπουν κλινικά συμπτώματα της νόσου του εντέρου (ασυμπτωματική κοιλιοκάκη). Ως εκ τούτου, η ερπητοειδής δερματίτιδα θεωρείται ως δερματική εκδήλωση της κοιλιοκάκης. Στο δέρμα, δηλαδή των ασθενών, εκδηλώνεται η  μη φυσιολογική απόκριση αντισωμάτων (IgA – ανοσοσφαιρίνη τύπου Α).

Στους άνδρες συναντάται περίπου 1,5 φορά συχνότερα απ’ ότι στις γυναίκες.  Επίσης, δείχνει προτίμηση στις πιο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες και τη μέση ηλικία.

Συμπτώματα

  • Αρχικά κνησμώδες εξάνθημα με προφανείς κηλίδες που συνοδεύεται από ερεθισμό και φλεγμονή.
  • Φουσκάλες και φυσαλίδες, κυρίως συμμετρικές επιμερισμένες σε όλο το σώμα. Ξεκινούν από το τριχωτό της κεφαλής, το μέτωπο προχωρουν στο στήθος και εξαπλώνονται σε ώμους, βραχίονες, αγκώνες, πλάτη, γλουτούς και γόνατα.
  • Αφόρητη φαγούρα με αποτέλεσμα το σχηματισμό πληγών και ουλών.

Διάγνωση

Η ερπητώδης δερματίτιδα είναι μια πολύ σπάνια δερματική ασθένεια και στα πρώτα στάδια δεν μπορεί να διαγνωσθεί με ακρίβεια. Γι’ αυτό και η διάγνωσή του γίνεται καθυστερημένα. Μάλιστα, μπορεί να μοιάζει με άλλες ασθένειες όπως έκζεμα, πολύμορφο ερύθημα (δίσκος Rose) κ.ά.

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση απαιτείται η ανίχνευση των αντισωμάτων ΙgA στο δέρμα του ασθενούς. Θα πρέπει να παρθεί δείγμα δέρματος και να εξετασθεί σε ειδικά εργαστήρια. Για να επιβεβαιωθεί η περίπτωση της  κοιλιοκάκης θα πρέπει να γίνει και βιοψία του λεπτού εντέρου.

Θεραπεία

Για την θεραπεία δερματικών συμπτωμάτων της ερπητώδους δερματίτιδας δίδεται κάποια φαρμακευτική αγωγή. Πάντα όμως σε συνδυασμό με διατροφή χωρίς γλουτένη ώστε να αποφευχθούν και τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης. Επειδή τα συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες πρέπει να γίνονται τακτικές εξετάσεις αίματος. Με την αναγκαία συμμόρφωση στα παραπάνω μπορεί κανείς να δει αποτελέσματα σε έξι μήνες ως ένα χρόνο. Σε πολλές  περιπτώσεις η ερπητοειδής δερματίτιδα έχει θεραπευτεί εντελώς.

Προσοχή στη γλουτένη και όχι μόνο!

Είναι γνωστό ότι το ιώδιο μπορεί να επιβαρύνει τις διάφορες δερματικές βλάβες. Γι’ αυτό θα πρέπει οι ασθενείς  να αποφεύγουν το ιωδιούχο αλάτι, τα ψάρια, τη χρωστική τροφίμων Ε127 κ.λ.π. Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει μακροπρόθεσμα να πέσει κάτω από το κανονικό η ημερήσια λήψη ιωδίου. Το ιώδιο δεν έχει κάποια επίδραση στη νόσο του εντέρου.

Για τις πληγείσες περιοχές μπορεί να γίνει χρήση απολυμαντικών σκευασμάτων (προσοχή όχι ιωδιούχα βάμματα), λοσιόν κατά της φαγούρας, παρασκευάσματα πίσσας ή κορτιζονούχες κρέμες για μικρό χρονικό διάστημα. Όσον αφορά τη γενική φροντίδα του δέρματος μπορεί να γίνεται με  προϊόντα κατάλληλα για τον εκάστοτε τύπο δέρματος.