Η «καταλάθος» πρόσληψη γλουτένης και μερικές συμβουλές αντιμετώπισης!

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Η «καταλάθος» πρόσληψη γλουτένης είναι κάτι που μπορεί να μας συμβεί όσο προσεκτικοί και αν είμαστε με τη διατροφή μας.

Για παράδειγμα τρώγοντας έξω, ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικοί θα είμαστε στην έρευνα και την ενημέρωση σε εστιατόρια. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έρθουν σε επαφή τα τρόφιμα με τη γλουτένη κατά την προετοιμασία.

Η έκθεση σε γλουτένη, στους περισσότερους πάσχοντες από κοιλιοκάκη προκαλεί τόσο φυσικό όσο και συναισθηματικό πόνο. Ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν συμπτώματα. Αν συνειδητοποιήσουν ότι έχουν με κάποιο τρόπο καταναλώσει γλουτένη χωρίς να το θέλουν, επηρεάζονται αρνητικά.

Και παρόλο που τα συμπτώματα μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Κάποιο από όλα θα είναι το σημείο αναφοράς για να σας κάνει να το συνειδητοποιήσετε.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν σημαντικά από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, κατάθλιψη ή άγχος, πονοκεφάλους ή ημικρανίες, φλεγμονή, πόνο στις αρθρώσεις και ευερεθιστότητα.

Δυστυχώς, όταν «το κακό γίνει» δεν υπάρχει κάποιο «μαγικό φίλτρο» για να το επαναφέρει. Υπάρχουν όμως κάποιες συμβουλές δοκιμασμένες τις οποίες μπορούμε να δοκιμάσουμε για να νιώσουμε καλύτερα:

  • Νερό, νερό και νερό!! Το νερό όπως και το ζεστό τσάι και οι σούπες ενυδατώνουν και τροφοδοτούν ταυτόχρονα. Οπότε είναι πάντα στην πρώτη γραμμή! Ξεκινήστε με ένα τσάι και μπόλικο νερό. Αν ο οργανισμός σας τα ανεχτεί τότε προχωρήστε και σε ζωμούς λαχανικών , κρεατικών κλπ.
  • Ύπνος και ξεκούραση. Θα μας δώσει τον απαιτούμενο χρόνο για να μπορέσει ο οργανισμός να επανέλθει.
  • Ανάλογα με τα συμπτώματα μπορούμε να πάρουμε και το αντίστοιχο φάρμακο. Αν για παράδειγμα πονάει το κεφάλι μας να πάρουμε κάποιο παυσίπονο. Αν έχουμε έντονη δυσκοιλιότητα να πάρουμε κάτι εξειδικευμένο γι” αυτό. Πάντα βέβαια με τη συμβουλή του γιατρού μας.
  • Διάφορα φυσικά συστατικά που βοηθούν στην πέψη θα ήταν επίσης χρήσιμα. Όπως το τζίντζερ ή το λεμόνι.
  • Τα προβιοτικά είναι επίσης μια πολύ καλή λύση που συστήνεται από πολλούς ειδικούς.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Με αυτό τον τρόπο και σκεπτόμενοι όσο πιο θετικά γίνεται θα το αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα. Και πάντα να συμβουλευόμαστε τους ειδικούς!