Η κοινωνική συμπεριφορά των πασχόντων από Κοιλιοκάκη

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Η κοινωνική συμπεριφορά των πασχόντων από Κοιλιοκάκη είναι διαφορετική στον κάθε έναν. Αυτό οφείλεται στα πολλά και διαφορετικά «πρόσωπα» της ίδιας της νόσου.

Στα πολλά και διαφορετικά συμπτώματα που έχει και τα οποία βιώνει ο κάθε πάσχων. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος το μοναδικό σύμπτωμα που έχει να είναι η ερπητοειδής δερματίτιδα και να μην έχει κανένα γαστρεντερολογικό σύμπτωμα. Κάθε φορά λοιπόν που κάτι δεν θα λειτουργήσει σωστά, όσον αφορά τη διατροφή-θεραπεία του, θα έχει τα συμπτώματα της δερματίτιδας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική του ζωή.

Ως κοινωνική συμπεριφορά εννοούμε την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με άλλους ανθρώπους στο επίπεδο της κοινωνικότητας. Το πόσο αυτό λοιπόν επηρεάζεται από την νόσο είναι ανάλογα με το τι βιώνει ο κάθε πάσχων.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι ένας πάσχων που αντιμετωπίζει πολύ έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα κάθε φορά που καταναλώνει κατά λάθος γλουτένη. Σε μια τέτοια περίπτωση το άτομο αυτό θα δυσκολεύεται να φάει εκτός σπιτιού. Ο φόβος για την τυχαία κατανάλωση γλουτένης θα το οδηγεί σε πολύ περιορισμένες εξόδους για φαγητό. Και αυτό για να προστατευθεί από τα συμπτώματα ή το να έρθει σε δύσκολη θέση.

Εκτός από τα συμπτώματα, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η αντιμετώπιση που έχει ο ίδιος ο πάσχων σε όλο αυτό. Αν δηλαδή δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει όλη αυτή την κατάσταση τότε σίγουρα θα αντιμετωπίζει και αρκετά προβλήματα στο θέμα της κοινωνικής του συμπεριφοράς.

Το πρώτο βήμα λοιπόν για να διορθωθεί αυτό είναι η αποδοχή. Πρώτα από όλα πρέπει να αποδεχτεί τη νόσο και ότι αυτή συνεπάγεται. Στη συνέχεια θα πρέπει να εκπαιδευτεί στο πως θα προστατεύει τον εαυτό του ακόμα και εκτός σπιτιού. Θα πρέπει επίσης να μη φοβάται ή ντρέπεται  για τη νόσο αλλά να ενημερώνει τον κόσμο γι” αυτό. Έτσι και οι άλλοι θα δίνουν περισσότερη σημασία στο που θα καθίσει η παρέα για φαγητό. Θα ρωτούν οι ίδιοι το σέρβις για το αν υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές χωρίς γλουτένη. Όλα είναι θέμα αντιμετώπισης. Αν εσείς είστε άνετοι με αυτό τότε και οι άλλοι θα νιώσουν άνετα μαζί σας και η Κοιλιοκάκη δεν θα αποτελεί εμπόδιο!