Η κοινωνική συμπεριφορά των πασχόντων από Κοιλιοκάκη

Παγκόσμιο προϊόν: Επιστημονικά θέματα

Η κοινωνική συμπεριφορά των πασχόντων από Κοιλιοκάκη διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό οφείλεται στα πολλά και διαφορετικά «πρόσωπα» της ίδιας της νόσου.

Ως κοινωνική συμπεριφορά εννοούμε την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με άλλους ανθρώπους στο επίπεδο της κοινωνικότητας. Το πόσο αυτό λοιπόν επηρεάζεται από την νόσο είναι ανάλογα με το τι βιώνει ο κάθε πάσχων. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος το μοναδικό σύμπτωμα που έχει να είναι η ερπητοειδής δερματίτιδα και να μην έχει κανένα γαστρεντερολογικό σύμπτωμα. Κάθε φορά λοιπόν που κάτι δεν θα λειτουργήσει σωστά, όσον αφορά τη διατροφή-θεραπεία του, θα έχει τα συμπτώματα της δερματίτιδας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική του ζωή.

Άλλο ένα παράδειγμα είναι ένας πάσχων που αντιμετωπίζει πολύ έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα κάθε φορά που καταναλώνει κατά λάθος γλουτένη. Σε μια τέτοια περίπτωση το άτομο αυτό θα δυσκολεύεται να φάει εκτός σπιτιού. Ο φόβος για την τυχαία κατανάλωση γλουτένης θα το οδηγεί σε πολύ περιορισμένες εξόδους για φαγητό. Και αυτό για να προστατευθεί από τα συμπτώματα ή το να έρθει σε δύσκολη θέση.

Η κοινωνικότητα των πασχόντων αποτελεί και έναν σημαντικό παράγοντα για την ποιότητα ζωής τους.

Βάση ερευνών, μειωμένη ποιότητα ζωής παρατηρήθηκε σε όσους είχαν συμπτώματα με μεγάλη διάρκεια πριν τη διάγνωση και σε ασθενείς με συνυπάρχουσες ψυχιατρικές, νευρολογικές ή γαστρεντερολογικές παθήσεις. Επίσης οι ασθενείς με επίμονα συμπτώματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής. Η παρουσία θυροειδικής νόσου και οι ασθενείς με εξωεντερικά συμπτώματα, όπως η ερπητοειδής δερματίτιδα ήταν περιπτώσεις που είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επίμονων συμπτωμάτων.

Πέρα από τη μακρά διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων πριν από τη διάγνωση, ένας ακόμη παράγοντας είναι και η ηλικιακή περίοδος της διάγνωσης. Αν δηλαδή κάποιος θα διαγνωστεί σε ηλικία εργασίας, ή σε περίοδο που θέλει να δημιουργήσει οικογένεια.Η διάγνωση σε μικρή ηλικία είναι σίγουρα πολύ πιο εύκολη και δίνει στον πάσχων τη δυνατότητα να μάθει να ζει με αυτό και να μην το θεωρεί σαν βάρος. Να μην νιώθει τόσο τη στέρηση , την αλλαγή και όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθει ένας ενήλικας, ή ένα μεγαλύτερο παιδί.

Η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης και η συνεκτίμηση των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας στην Κοιλιοκάκη. Και να μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Όμως, δίπλα σε όλα τα προβλήματα, προσφέρονται ευκαιρίες και νέες ανακαλύψεις.

Μέσα από την επαφή και την επικοινωνία με τους πάσχοντες, έχουμε συμπεράνει τα εξής για τη ζωή χωρίς γλουτένη:

  • Πρώτο και καλύτερο: τα συμπτώματα της Κοιλιοκάκης υποχωρούν. Κάτι που έχει αντίκτυπο τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία.
  • Υπάρχει μεγαλύτερη ενασχόληση με την διατροφή. Όσοι ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη, σκέφτονται πολύ περισσότερο τι θα φάνε. Έτσι, δεν τρέφονται μόνο χωρίς γλουτένη αλλά και πιο υγιεινά.
  • Αίσθηση υπευθυνότητας για τις προσωπικές τους ανάγκες. Αρχικά, αυτό έχει να κάνει με την διατροφή, αλλά αν το σκεφτεί κανείς επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της ζωής. Εφόσον κάποιος είναι ικανός να καταφέρει να είναι υπεύθυνος για την εξειδικευμένη διατροφή του, μπορεί να καταφέρει και  να λύσει και άλλα επίσης σοβαρά προβλήματα που αρχικά φαινόντουσαν δύσκολα και απελπιστικά.
  • Γνωριμία με τόσα νέα δημητριακά, σπόρους και προϊόντα που πριν δεν χρησιμοποιούσαν. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει γίνει αφορμή να εμπλουτίσουν οι πάσχοντες την διατροφή τους με νέες ποικιλίες τροφών. Με λίγη τόλμη και δοκιμές, η κουζίνα τους έχει γίνει πιο δημιουργική, υγιεινή και συναρπαστική!
  • Όταν ταξιδεύουν, πιάνουν πιο εύκολα κουβέντα! Ναι, η διατροφή αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης και έτσι μαθαίνουν τον τρόπο παρασκευής τοπικών εδεσμάτων και την κουλτούρα μιας περιοχής.
  • Έμαθαν εταιρείες που παρασκευάζουν προϊόντα εξειδικευμένα, για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων διατροφικών αναγκών τους. Εταιρείες που δεν σταματούν να αναζητούν το καινούριο και το καινοτόμο. Ανάμεσα σε αυτές, και η Schär με μια μεγάλη γκάμα προϊόντων.
  • Και μην ξεχνάμε! Το αίσθημα ότι ανήκεις σε μια ευρύτερη οικογένεια, μια κοινωνική ομάδα με τις ίδιες ανάγκες και αναζητήσεις, είναι κάτι το ιδιαίτερο. Γιατί στο κάτω κάτω όλοι οι πάσχοντες προσπαθούν να ζήσουν όσο καλύτερα μπορούν χωρίς γλουτένη και κάτι τέτοια επιτυγχάνεται όταν ανήκεις σε μια ομάδα που ανταλλάσσει πληροφορίες, εμπειρίες και στιγμές!